Notre Dame i Paris

Louvren och Notre Dame

Vem har inte drömt om att åka till Paris? Staden som endast ligger två timmar härifrån är romantiken, gastronomin, konsten och modeindustrins centrum. Paris är en mycket promenadvänlig stad, och till fots får du se och uppleva så mycket mer. Njut av att sitta på kaféer och spana på folk eller flanera vid Seine. Det är en upplevelse i sig, men det finns även några sevärdheter du inte bör missa när du besöker staden. Katedralen Notre Dame och fantastiska museet Louvren är två av dem.

Notre Dame

Notre Dame

En annan känd historisk byggnad är Notre Dame, som är en katedral i Paris. Den är belägen på ön Île de la Cité mitt i floden Seine. Något många säkert associerar med detta byggnadsverk är filmen ”Ringaren i Notre Dame”, som handlare om den puckelryggade Quasimodo. Filmen är baserad på en bok skriven av franske författaren Victor Hugo. Notre Dame är klassat som ett världsarv av Unesco. I april 2019 eldhärjades tyvärr Notre Dame. Byggnaden kommer att hålla stängt för restaurering på obestämd tid. Läs om besöksinformation om Notre Dame här.

Notre Dames historia

Notre Dame byggdes i olika perioder mellan åren 1163-1345 på befallning av biskopen Maurice de Sully, som dedikerade den till jungfru Maria. Det är även i denna katedral som Napoleon Baptiste kröntes till kejsare. Notre Dame var en av de första gotiska katedralerna i Europa, vilket har satt sin prägel på utseendet. Det tog nästan 200 år innan byggnaden stod klar och under den här perioden var det många olika arkitekter inblandade, vilket syns om man tittar på Notre Dames olika stilar. Höjden på tornen är också ett tydligt tecken på detta.

Från början var det inte meningen att byggnaden skulle ha strävbågar som går runt koret och navet, men eftersom de tunna väggarna började knaka i samband med att byggnaden växte sig högre blev detta nödvändigt. Detta väckte dock mycket kritik, då det var många som ansåg att byggnaden inte såg färdigbyggd ut.

Idag har uppfattningarna ändras och strävbågarna anses smälta in bra med resten av utsmyckningarna på katedralen. Katedralen pryds även av ett flertal klockor som alla ringer i olika toner. Den största klockan är ”Emmanuel” som väger 13 ton. Det sägs att när Emmanuel göts kastade kvinnor guld och andra smycken i den nedsmälta massan, vilket skall ha gett klockan sitt unika klang.

Louvren i Paris

Louvren

Vill du se konstskatter från hela världen? Då är Louvren det självklara valet. Det är det mest besökta museet i hela världen och innehar skatter från många framstående konstnärer, till exempel Leonardo da Vinci, Michaelangelo, Rembrandt och Rubens. Konstverken har donerats från franska konstnärer, varit krigsbyten från franska revolutionen och köpts under franska expeditioner. Mest känt är nog Louvren för att husera tavlan Mona Lisa.

Louvren är hem till över 380 000 verk, varav ca 35 000 visas. Utöver tavlorna finns här även stora samlingar av antikviteter, skulpturer med mera. Tavelsamlingen inkluderar verk skapade från 1300-talet fram till 1848.

Louvrens historia

År 1190 byggde kung Filip II August det första kungliga Louvrenslottet för att skydda Paris mot vikingaanfall. Senare byggdes det om för att vara bostäder till kungligheter, det tillkom då vackra målningar på väggarna, en magnifik trappa och ett härligt grönområde. Under åren har Louvren rivits och byggts om ett flertal gånger av olika kungligheter, som även lämnat efter sig konstsamlingar. Louvrenpyramiden som är en stor glaspyramid på gårdsplanen framför Louvren byggdes år 1989 av den dåvarande presidenten François Mitterrand, och är även en av ingångarna till museet.

Tuileries garden vid Louvren

Tips inför ditt besök

Louvren har öppet varje dag utom tisdagar mellan 9-18.00. Det håller även kvällsöppet på onsdagar och fredagar till 19.45. Första söndagen varje månad mellan oktober till mars är inträdet gratis. Eftersom Louvren är väldigt stort kommer du inte hinna se allt under ett besök, så spana in Louvrens officiella webbplats eller ta en broschyr och planera innan vad du vill se för att få ut så mycket som möjligt av ditt besök.

Vill du läsa om fler sevärdheter i Paris? Kolla in våra tips om Eiffeltornet!