Eiffeltornet Paris

Eiffeltornet i Paris

Eiffeltornet Eiffeltornet är med sina 324 meter en ståtlig symbol för Paris

Eiffeltornet är en av världens mest kända byggnader och en ståtlig symbol för Paris med sin höjd på 324 meter över marken. Oavsett om du besöker Paris själv, med vänner, familj eller med ditt livs kärlek är Eiffeltornet en av de byggnader och turistattraktioner du inte får missa. Här klättrar du uppför trapporna eller tar hissen till en fantastisk utsikt.

Historien om Eiffeltornet

Paris mest fantastiska byggnad ritades av Gustave Eiffel tillsammans med ingenjörerna Maurice Koechlin och Émile Nouguier under sent 1800-tal och var på sin tid världens högsta byggnad. 1930 invigdes Chrysler Building och Eiffeltornet förlorade sin förstaplats som högsta byggnad med ynka 19 meter.

Eiffeltornet byggdes vid det stora grönområdet Champ de Mars som en entré till världsutställningen Exposition Universelle för att fira att det var hundra år sedan franska revolutionen startat år 1789. Tanken var att tornet skulle tas ner efter utställningen, men tjugo år efter utställningen satte man istället upp en 24 meter hög TV-mast på Eiffeltornet. 

Eiffeltornet i Paris

Att ta sig till Eiffeltornet

Att ta sig till Eiffeltornet är enkelt och det finns många olika alternativ.  Om du ska ta dig hit med tunnelbana åker du med linje 6 till Bir-Hakeim. Den här linjen går ovan mark så du kan få en liten glimt av tornet redan innan du hoppar av. Befinner du dig närmare linje 9 kan du ta den till Trocadéro istället.

Om du åker buss kan du ta en av följande linjer till Eiffeltornet. De flesta busshållplatser heter Tour Eiffel eller Champ de Mars så det är enkelt att hitta:

  • Buss 42 till Tour Eiffel
  • Buss 69 till Champ de Mars
  • Buss 82 till Tour Eiffel eller Champ de Mars
  • Buss 87 till Champ de Mars

Ett spännande och lite speciellt sätt att ta sig till Eiffeltornet är att åka båt på Seine och samtidigt få se en bit av Paris från floden. Här kan du också hoppa av för att besöka Louvren, Notre Dame och Champs Elysée. Du kan boka din båttur här.

Du kan också åka hit med bil och parkera i ett av parkeringshusen under marken nära Eiffeltornet. Boka en parkeringsplats i förväg så att du är säker på att få en plats om du kommer med bil.

Att ta sig upp i tornet

Du kan ta dig upp i tornet med hjälp av trappor eller med hiss. Det finns tre hissar som tar dig från markplan till första våning eller andra våning. Från den andra våningen får du sedan byta hiss om du vill åka hela vägen upp. Det kan du göra om du köpt en biljett som tar dig upp till toppen av tornet. På en hektisk dag kan du förvänta dig en kötid mellan 60-120 minuter beroende på säsong. Om du hellre vill motionera lite och dessutom betala mindre kan du använda trapporna för att gå upp för Eiffeltornets 704 trappsteg. 

Utsikt från Eiffeltornet

Att göra i Eiffeltornet

Förutom att njuta av den häftiga utsikten av Paris finns här även en restaurang på första våningen vid namn 85 Tour Eiffel. Här kan du avnjuta klassiska franska rätter som foie gras samtidigt som du blickar ut över Paris genom de stora fönstren.

Om du är ute efter en måltid utan dess like ska du bege dig upp till andra våningen av Eiffeltornet och äta på Jules Verne. Här arbetar ingen mindre än Alain Ducasse, en av världens mest erkända kockar och innehavare av flera Michelin-stjärnor. Även restaurangen Jules Verne har en Michelin-stjärna och du gör rätt i att boka bord i förväg. Här äter du modern fransk mat och dricker goda franska viner till maten.

Eiffeltornet på våren

Priser och öppettider

Undrar du när det går att besöka Eiffeltornet? Svaret är att Eiffeltornet är öppet varje dag, året runt. Från mitten av juni till september är tornet öppet mellan 9.00-00.45 och under oktober till mars är det öppet mellan 9.30-23.45. Tiderna varierar lite beroende på om du tar trapporna eller hissen upp i tornet. Se den tid som gäller för dig när du bokar din biljett. Det är som mest folk under våren och sommaren, så om du vill ha en lite mer ostörd vistelse rekommenderar vi dig att ta dig upp i tornet mellan september och mars då det inte är högsäsong. 

Priserna varierar en del beroende på hur gammal du är och hur många ni är som besöker tornet, men också hur ni tar er upp i tornet. Som vuxen (över 24 år gammal) betalar du minst €7,00 och som mest €17,00. Barn mellan 4-24 år betalar som minst €5,00 och som mest €14,50. Barn under 4 år går in gratis. Läs mer om priserna för att åka upp i Eiffeltornet här.

Det kan vara bra att vara där tidigt på morgonen på grund av de långa köerna. Det är även en magisk syn att se tornet från håll på kvällstid när det lyses upp med sina tusentals lampor och bjuder på en spektakulär ljusshow.