Fakta om Paris

Tidsskillnad:

Samma som svensk tid.

Språk:

Franska.

Valuta:

Euro (EUR).

Pass och visuminformation:

Läs mer under Bra att veta inför resan.

Elektricitet:

240 volt. Europeisk standard med två hål.

Transfer:

Flygplatser i Paris
Paris har två internationella flygplatser, Charles de Gaulle och Orly.

Charles de Gaulle flygplats
Charles de Gaulle, som även kallas Roissy-flygplatsen, är Europas näst största flygplats efter Heathrow i London. Den ligger ca 25 km nordöst om centrala Paris. Över 60 miljoner passagerare passerar flygplatsen och dess tre terminaler varje år. Terminal 2 har hela 7 hallar, som egentligen är egna terminaler. Flygplatsens terminaler förbinds med CDGVAL, ett automatiskt tågsystem som är gratis att åka med.

Från Charles de Gaulle flygplats tar man sig till centrala Paris med pendeltåg, buss eller taxi. Det snabbaste pendeltåget tar ca 30 minuter till tågstationen Gare du Nord. Det finns två pendeltågsstationer på flygplatsen, en i komplexet Roissypôle bredvid terminal 3 och en vid TGV-stationen under terminal 2. TGV är vanliga tåg som går till olika delar av Frankrike, medan pendeltågen heter RER.

Det går även flera expressbussar från flygplatsen. easyBus går till området kring Louvren, Roissybus stannar vid Palais Garnier, och Air Frances egen busservice Les Cars Air France har 3 linjer som bland annat går till Place de l’Étoile, Gare Montparnasse och Gare de Lyon.

Orly flygplats
Paris-Orly är den näst största flygplatsen i både Paris och Frankrike som helhet. Den ligger ca 13 km söder om Paris. Från Sverige flyger Norwegian direkt till Orly. De flesta inrikesflygen i Frankrike går från Orly, så anländer man till Charles de Gaulle och ska fortsätta med inrikesflyg får man oftast ta sig till Orly. Pendeltåget RER går mellan flygplatserna – räkna med att transfern tar ca en timme allt som allt.

Transportmedel från Orly till centrala Paris inkluderar pendeltåg, buss och taxi. Till pendeltågsstationen Antony, dit man tar sig med det automatiska transfersystemet Orlyval, som även förbinder flygplatsens två terminaler. Orlyval är gratis mellan terminalerna, men man måste betala för att åka till Antony. Från den södra terminalen går en spårväg till tunnelbanestationen Villejuif – Louis Aragon. Det finns flera olika bussförbindelser från Orly till centrum, några av dem non-stop.

Nöjen:

Paris nöjesliv erbjuder något för alla. Här finns unika barer, nattklubbar och jazztillhåll. Passa på att se kabaré på Moulin Rouge i Montmartre.

Kommunikationer:

Det enklaste och snabbaste sättet att ta sig fram i kollektivtrafiken är med tunnelbanan - Metro. Pendeltåget RER kompletterar tunnelbanan.

Det är fördelaktigt att köpa ett häfte med biljetter, ett "carnet". Ett annat alternativ är ParisVisite som finns som ett tredagarspass eller som ett femdagarspass, som gäller på tunnelbanan, pendeltågen RER, Orlyval, Roissybuss och RATP-buss.

Aktiviteter:

Är du fotbollsintresserad är det till Parc des Princes du ska bege dig och se när Paris Saint-Germain F.C spelar hemmamatch.