Sevärdheter i Dubai, här Palm Jumeirah

Topp 5 sevärdheter i Dubai

Om du semestrar i Dubai för första gången, passa på att se några av emiratets mest berömda sevärdheter. Ikoniska landmärken som Burj Khalifa och Burj al Arab är nästan ett måste att se under en resa till Dubai! Trots den moderna stadsbilden finns det också historia att upptäcka, bland annat på Dubai Museum.

 

Burj Khalifa

Världens högsta byggnad hittar du i Dubai och den heter Burj Khalifa. Burj betyder torn och det är precis vad detta är med sina imponerande 828 meters höjd. En hiss tar dig upp till 124:e våningen på under en minut och här uppe kan du beskåda den fantastiska utsikten över hela Dubai. Det sägs att du på en klar dag kan se denna byggnad från Abu Dhabi som ligger tolv mil bort. 

Framför Burj Khalifa ligger världens största handgjorda fontän ”Dubai fountain”. Detta mäktiga fontänspel spelas varje halvtimme och har komponerats till musik som varieras från gång till gång. Fontänerna sprutar vatten upp till 150 meter. En imponerande show, speciellt kvällstid.

Fountainshow i Dubai

Palm Jumeirah

Palm Jumeirah är en spektakulär konstgjord ö i Dubai som verkligen är värd att se under din semester! Ön är formad som ett palmträd och består av en trädstam med 17 stycken palmblad, allt omringat av tre långsmala öar för att skydda trädet mot havets vågor. Att bo här är väldigt exklusivt och dyrt – de första invånarna flyttade in 2006 och fick betala rejält för sina bostäder. Här finns också en del lyxhotell, och längst ut stoltserar Atlantis The Palm med sina 1 539 rum. Hotellets dyraste svit kostar över 200 000 kronor natten.

Burj Al Arab

Ta dig till det som kallas världens enda sjustjärniga hotell – Burj Al Arab! Det stoltserar på en egen liten konstgjord ö och är också ett av världens högsta hotell med sina 321 meter över havet. Den är byggd som ett segel på en traditionell arabisk båt, en dhow. Allt som ser ut som guld inuti detta enastående hotell är också 24 karats guld! Du får nöja dig med att fotografera hotellet från den offentliga stranden bredvid, för in kommer du inte utan en reservation. Du kan dock köpa en lyxig lunch eller "High Tea" som kan intas i olika restauranger. 

Öppen moské

Jumeirah-moskén är en mycket imponerande byggnad som du kan besöka under din semester i Dubai, eftersom även icke-muslimer är välkomna här. Du kan se dig om själv eller gå på en guidad tur och få höra mer om islam (kostar ca 10 AED). Tänk på att klä dig så att du täcker armar, ben och axlar. Kvinnor ska helst täcka huvudet. Moskén är öppen tisdagar, torsdagar och söndagar kl. 10.00–11.00. Moskén ligger på Jumeirah Beach Road.

Burj Al Arab i Dubai

Historiska Dubai

Dubais museum ligger inuti Al Fahidi Fort. Fortet byggdes år 1787 och sägs vara den äldsta byggnaden i Dubai. Fortet byggdes för att skydda Dubai mot anfall landvägen. I perioder har det även varit regeringens högkvarter och dessutom fungerat som ammunitionsförråd och fängelse. I dag är det ett museum som visar en mängd lokala antikviteter men även saker från andra länder i Asien och Afrika, som Dubai har bedrivit handel med genom historien. Här kan du också se några utställningar som visar hur folket i Dubai levde innan oljans tid.