Cypriotisk mat

Cypriotisk mat

Att Cypern har en spännande kulturmix visar sig bland annat i den cypriotiska maten, där måltiderna ofta utgörs av många smårätter, meze, som i sin tur består av allt från pitabröd och hummus till bläckfisk, halloumi och moussaka. Här är några av de vanligaste rätterna. Vilken blir din favorit?

Halloumi
  • Halloumi – en fast ost gjord på getmjölk, serveras grillad
  • Taramosalata – dip gjord på fiskrom
  • Dolmades – vinblad fyllda med köttfärs och ris
  • Keftedes – lite större kryddiga köttbullar
  • Loukanika – kryddiga korvar.
  • Moussaka – köttfärs, potatis, aubergine och béchamelsås.
  • Souvlaki – lamm, fläsk eller kyckling på spett
  • Stifado – en kryddig gryta med biff och lök
  • Jemista – ugnsbakad paprika eller tomat, fylld med köttfärs
  • Baklava – en bakelse gjord på yufkadeg eller filoblad med nötter och sirap
  • Daktyla – små mandelkakor
  • Flaounes – cypriotisk påskkaka med ost, russin och kryddor
  • Glyko – konserverad frukt i sirap

Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Cypern, hitta och boka en resa till Cypern eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Cypern

Vilka är Cypern finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Cypern!

Se alla våra restips för Cypern

Cypern

  • Skönt väder med 300 soldagar om året
  • Vackra stränder i familjevänliga Fig Tree Bay
  • Nattliv eller avkoppling i Ayia Napa
Se alla resor till Cypern

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här