Cypern
Se alla länder
Cypriotisk mat
Att Cypern har en spännande kulturmix visar sig bland annat i den cypriotiska maten, där måltiderna ofta utgörs av många smårätter, meze, som i sin tur består av allt från pitabröd och hummus till bläckfisk, halloumi och moussaka. Här är några av de vanligaste rätterna. Vilken blir din favorit?
Hitta och boka din resa till Cypern
Halloumi – en fast ost gjord på getmjölk, serveras grillad
Taramosalata – dip gjord på fiskrom
Dolmades – vinblad fyllda med köttfärs och ris
Keftedes – lite större kryddiga köttbullar
Loukanika – kryddiga korvar
Moussaka – köttfärs, potatis, aubergine och béchamelsås
Souvlaki – lamm, fläsk eller kyckling på spett
Stifado – en kryddig gryta med biff och lök
Jemista – ugnsbakad paprika eller tomat, fylld med köttfärs
Baklava – en bakelse gjord på yufkadeg eller filoblad med nötter och sirap
Daktyla – små mandelkakor
Flaounes – cypriotisk påskkaka med ost, russin och kryddor
Glyko – konserverad frukt i sirap

Tips & Inspiration
Se alla våra restips för Cypern, hitta och boka en resa till Cypern eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.