Bulgariens städer

I Bulgarien finns flera gamla städer som har anor långt tillbaka i tiden. Längs Burgaskusten ligger flera mysiga små städer och byar som Sozopol och Pomorie. Åker du inåt land hittar du både Plovdiv och Bulgariens minsta stad Melnik.

Bulgarien varna

Melnik – minst och vackrast

20 kilometer sydost om Sandanski, över 440 meter över havet uppe i Pirinbergen, ligger Bulgariens minsta stad Melnik med färre än 400 invånare. Ortens klassiska trähus bidrar till charmen och hela 96 av stadens byggnader är klassade som kulturminnesmärken. Melnik omges av en fascinerande natur med svampliknande stenformationer, sandpyramider och sandtorn. I området finns också många vinodlingar.
 

Sofia

Passa på att besöka Bulgariens huvudstad Sofia under semestern. Staden ligger i västra delen av landet och omges av berg på tre sidor. Sofia är en av Europas äldsta huvudstäder, och har en historia som sträcker sig tillbaka till 700-talet e.Kr. Då bosatte trakerna sig här, och under årens lopp har många folkslag satt sin prägel på staden. Idag kan du se spår efter flera tidsepoker, framför allt i arkitekturen.

Den vackra katedralen i Sofia uppfördes mellan 1882-1912 och är byggd i nybysantisk stil. Namnet kommer från det ryska helgonet Alexander Nevskij, och tillägnas de ryska soldaterna som stupade i det rysk-turkiska kriget 1877-1878.
 

Mäktiga Shipka

Fantastisk natur och uppfriskande hög luft möter dig när du besöker staden Shipka. Staden ligger nästan mitt i landet, ungefär 10 mil från kusten. Stadens mesta sevärdhet är den ryska kyrkan med sitt 53 meter höga klocktorn och 17 olika klockor där den tyngsta väger runt 12 ton. Redan på långt håll kan du se dess gyllene kupoler. Den byggdes mellan 1885-1902 för att hedra de ryska soldater som var med och kämpade för att befria Bulgarien från den turkiska ockupationen i slutet av 1800-talet.
 

Blommor och shopping i Burgas

Burgas är Bulgariens fjärde största stad och ligger inte långt från Sunny Beach. Vill du shoppa bort några timmar är det hit du ska bege dig. I Galleria Mall, som ligger centralt, och längs huvudgatan Aleksandrovska finns både kända kedjor och mindre butiker med mer lokala märken. Längs Aleksandrovska finns också gott om caféer.

Stadens stolthet är Sea Garden Park som är fylld av vacker blomsterprakt, en friluftsteater och under delar av sommaren även en utomhusbiograf. Central Beach och The Old Beach är välbesökta och populära stränder och den berömda piren passar perfekt för en promenad.

Bulgarien theatre

Plovdiv –​ landets näst största stad

Det sägs att en semester i Bulgarien inte är komplett utan ett besök i landets näst största stad Plovdiv. Under romarriket var staden traktens högborg och är idag en spännande blandning av trånga gränder och moderna hus. En promenad längs de kullerstensbelagda gatorna i den gamla delen av staden upp till den romerska amfiteatern är något du inte bör missa!
 

Pomorie

Mellan Burgas och Nessebar, utefter kusten, ligger byn Pomorie. Här kan du njuta av sköna bad vid de fina stränderna, men här finns också flera gamla kyrkor med fint snidade ikoner i trä. Här finns ett litet centrum med caféer och restauranger, men också en shoppinggata. 

Lugna Sveti Vlas

Ungefär fyra kilometer norr om Sunny Beach hittar du mysiga Sveti Vlas. Här finns flera restauranger och barer, och på promenadavstånd från centrum ligger stranden. Sveti Vlas marina är en av kustens mest moderna och här kan du äta, ta en drink eller shoppa.

Strandliv i Obzor

Obzor är en lugn liten stad som ligger mellan Burgas och Varna. På försommaren är det lugnt och stilla, medan det under högsommaren blir det mer fart och fläkt. Köp färsk frukt på marknaderna eller slå dig ner under ett skuggande träd i parken. Det lilla torget i centrala Obzor är samlingsplatsen för både lokalbor och turister. Här ligger ett par små mysiga restauranger som serverar traditionell bulgarisk mat som kavarma.

God mat och fin utsikt i Nessebar

Till den gamla delen av Nessebar, som är en av Europas äldsta städer, kommer du via en bro från fastlandet. På dagarna fylls de smala gränderna snabbt med turister och lokalbor. När kvällen kommer blir det däremot lugnare. I gamla Nessebar hittar du många mysiga restauranger – och flera av dem har underbar havsutsikt. Fisk och skaldjur är ortens specialitet så fråga kyparen efter dagens färska fisk. Till det kan vi rekommendera en shopskasallad tillsammans med ett gott lokalproducerat vin.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Bulgarien, hitta och boka en resa till Bulgarien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Bulgarien

Vill du veta vilken ort som passar dig bäst, vilka de bästa stränderna är eller kanske få tips på restauranger och utflykter? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Bulgarien!

Se alla restips för Bulgarien

Bulgarien

  • Fantastiska sandstränder
  • Spännande utflyktsmål
  • Vacker natur
Se alla resor till Bulgarien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här