Därför ska du inte missa Albanien

Låga priser, fantastiska vyer och drömlikt vatten vid adriatiska och joniska havet lockar fler turister till Albanien varje år. Nina Hornewall är Commercial Director på Apollo och en av krafterna bakom researrangörens etablering i landet. 
 – Albanien är något alldeles eget. Här bor turisterna fantastiskt, med närhet till gamla balkanstäder och det ottomanska rikets vingslag, berättar hon. 

Marknadskrafterna har de senaste 40 åren svept över Albanien och byggt en speciell nation.

I århundranden var landet en utpost för generaler, sultaner och härskare i det ottomanska riket, och sedan dess har Albanien utvecklats från kommunistisk diktatur till demokrati. Tack vare övergången har landet också öppnat upp sig för världen, och här väntar en unik blandning av Balkan, Grekland och Italien.  
 
– De senaste 40 årens starka marknadskrafter har skapat en alldeles speciell nation. Bergigt vackert, gamla städer, fantastiska kustremsor och en utveckling som fortsätter år för år, berättar Nina Hornewall. 
  
– Hotellen är förbluffande utvecklade. I Albanien råder dessutom ett mildare klimat där man undviker de värsta värmeböljorna och badar i kristallklart vatten och en rad olika sorters stränder. 

Mötesplats för Europa och Balkan

Republiken Albanien ligger på den västra balkanhalvön, och gränsar till Montenegro, Kosovo, Grekland och Nordmakedonien. Det, tillsammans med närheten till Italien, har skapat en unik kittel där särskilt matkulturen frodas. 
  
– Den albanska maten är en speciell blandning av Grekland och Balkan men också Italien. Interaktionen mellan Italien och Albanien är omfattande i både handel och turism. Många albanska ungdomar reser till Milano och Rom för att studera, och det talas mycket italienska i landet. Jag har ätit några av de godaste risottos i Albanien, och fantastiska skaldjursrätter, säger Nina Hornewall. 
 
Idag är Albanien en demokrati och en ekonomi under utveckling. Och Nina Hornewall poängterar att landet är ”under construction”. Bortom de utvecklade orterna som Durres och Saranda, väntar ett annat Albanien.  
 
– Landet var stängt för omvärlden i över 50 år. Under och efter andra världskriget ockuperades landet först av Italien, sedan Tyskland och sedan styrdes det hårt av den kommunistiske diktatorn Enver Hoxa. Självklart har det påverkat landet som nu springer ”ikapp”, säger hon och fortsätter: 
  
– När vi på Apollo anlände i Albanien tog de emot oss med öppna armar. Albanerna gör ett enormt jobb för att bygga upp och framförallt öppna upp sitt land för omvärlden. 

Populära och pittoreska Saranda ligger i södra Albanien, öster om Korfu.

Turistorterna utvecklas snabbt

Några av orterna som utvecklats mest är Durres och Saranda, dit Apollo var först med att ordna charterresor. Saranda ligger vid det joniska havet, mitt emot grekiska Korfu, och den pittoreska oasen vilar i en vacker bukt, där båtarna kluckar mot stenbryggorna. 
  
– Saranda är den vita pärlan som påminner om Grekland. Albaniens södra delar har länge varit befolkade av greker och deras närvaro präglar orten. Till exempel är grekiska namn vanliga i trakten. Missa inte häftiga utgrävningsplatsen Butrint några mil utanför Saranda.  
 
Om du istället önskar en särpräglad albansk upplevelse är landets stora turistort Durres det självklara valet. 
  
– Durres är lika storskaligt som Saranda är småskaligt. Här har du endast 5 mil till huvudstaden Tirana, som präglade Albanien länge under kommunisttiden. Durres var elitens semesterparadis under kommunisterna och det syns på byggkonsten. Här väntar stora hotell och en milslång sandstrand, säger Nina Hornewall.

Norr om Tirana och 600 meter över havet bland bergen, ligger Kruja.

Albaniens inland väntar

Tirana ligger nordväst om Albaniens mitt och bland de drygt 400 000 invånarna frodas en levande storstad. 
  
– I Tirana finns gott om av spännande restauranger. Dessutom finns väntar spännande nöjesdistriktet Blloku, den grönskande parken Rinia, en konstgjord sjö och mycket mer. 
  
Men turistorter och storstäder är inte allt. Nina Hornewall ser ljust på framtiden för landet. 
  
– Nästa steg är att göra utflykter inåt landet. Staden Berat med sin gamla stadskärna, en del av Unescos världsarv, eller bergsstaden Korce är väl värda ett besök. De imponerande bergsaktiviteterna ska också inkluderas i programmet, möjligheterna till rafting, hiking och biking är utmärkta. Dessutom väntar landets tredje största stad, Vlora, på att upptäckas och utforskas av världen, avslutar Nina Hornewall. 
 
Med andra ord har Albaniens resa bara börjat.  
 
Fakta om Albanien 
  
Invånare: 2,8 miljoner 
Flygtid från Sverige till Tirana: cirka 3 timmar 
Valuta: Lek 
Språk: albanska, grekiska (vissa orter), engelska (turistorter) 
Albania betyder ”det bergigaste landet”

Läs mer om adriatiska havet i vår guide 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Albanien, hitta och boka en resa till Albanien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Albanien

Vilka är Albaniens finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Albanien!

Se alla våra restips för Albanien

Albanien

  • Kristallklart vatten och vackra stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Mysiga bergsbyar och orörda badvikar
Se alla resor till Albanien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här