I århundranden var landet en utpost för generaler, sultaner och härskare i det ottomanska riket, och sedan dess har Albanien utvecklats från kommunistisk diktatur till demokrati. Tack vare övergången har landet också öppnat upp sig för världen, och här väntar en unik blandning av Balkan, Grekland och Italien.
– De senaste 40 årens starka marknadskrafter har skapat en alldeles speciell nation. Bergigt vackert, gamla städer, fantastiska kustremsor och en utveckling som fortsätter år för år, berättar Nina Hornewall.
– Hotellen är förbluffande utvecklade. I Albanien råder dessutom ett mildare klimat där man undviker de värsta värmeböljorna och badar i kristallklart vatten och en rad olika sorters stränder.
Mötesplats för Europa och Balkan
Republiken Albanien ligger på den västra balkanhalvön, och gränsar till Montenegro, Kosovo, Grekland och Nordmakedonien. Det, tillsammans med närheten till Italien, har skapat en unik kittel där särskilt matkulturen frodas.
– Den albanska maten är en speciell blandning av Grekland och Balkan men också Italien. Interaktionen mellan Italien och Albanien är omfattande i både handel och turism. Många albanska ungdomar reser till Milano och Rom för att studera, och det talas mycket italienska i landet. Jag har ätit några av de godaste risottos i Albanien, och fantastiska skaldjursrätter, säger Nina Hornewall.
Idag är Albanien en demokrati och en ekonomi under utveckling. Och Nina Hornewall poängterar att landet är ”under construction”. Bortom de utvecklade orterna som Durres och Saranda, väntar ett annat Albanien.
– Landet var stängt för omvärlden i över 50 år. Under och efter andra världskriget ockuperades landet först av Italien, sedan Tyskland och sedan styrdes det hårt av den kommunistiske diktatorn Enver Hoxa. Självklart har det påverkat landet som nu springer ”ikapp”, säger hon och fortsätter:
– När vi på Apollo anlände i Albanien tog de emot oss med öppna armar. Albanerna gör ett enormt jobb för att bygga upp och framförallt öppna upp sitt land för omvärlden.