Vacker strand i Albanien

10 anledningar att resa till Albanien

- våra bästa tips!

Är du osäker på vart du ska resa i sommar? Här kommer 10 anledningar till att göra ett besök i spännande Albanien!

Kristallklart vatten vid stranden Ksamil Njut av det kristallklara vattnet vid stranden Ksamil

1. Hemligheterna

Vad finns egentligen att göra i Albanien? Massor! Och dessutom har du chansen att vara en av de första att lära känna gömda pärlor innan turisterna strömmar till. Efter många år med en kommunistisk regering är Albanien nu mitt i en omvälvande förändring, även om landet står stadigt på sin rika historia och naturliga skönhet. I motsats till sina grannländer är det nya resmålet fortfarande relativt orört. Det betyder att du har ett hav av skatter att utforska – nästan helt för dig själv.

2. Stränderna

Albanien ligger längs det Adriatiska havet och kuststäderna bara väntar på att få upptäckas. Både Saranda och Durres kan skryta med sina långa fina stränder med kristallklart vatten. En kort båttur från Saranda väntar också Albaniens vackraste hemlighet – stranden Ksamil. En dröm för alla strandälskare och ett måste att besöka när du är i Albanien! Ett hett tips är att följa med på vår utflykt fylld med sol & bad på Ksamil.

Nationalparken Teth i Albanien Nationalparken Teth bjuder på härliga vandringsleder och magiska vyer

3. Den majestätiska naturen

Finns det egentligen något vackrare än ett resmål med både storslagna berg OCH fina stränder? Albanien har båda delarna.  Här är utsikten vacker oavsett var du befinner dig  – och tycker du om att vandra är detta ett drömresmål. Ett tips är att besöka nationalparken Teth i de albanska alperna, här kan du njuta av vackra vyer bland grönskande dalar, vattenfall och höga bergstoppar. Här finns dessutom flera vandringsleder för den som är ute efter att utforska Albaniens magiska natur till fots. 

4. UNESCO och skatterna

Som om inte en härlig temperatur, gästvänlighet och azurblått hav inte vore nog? Albanien är dessutom känt för sin rika och långa historia! Här finns det oändligt med arkeologiska skatter, slott, UNESCO-arv och romersk historia. Med Apollos utflykter kan du bland annat besöka historiska Butrint och den äldsta staden i Albanien - Berat.

5. Den kulinariska upplevelsen

Vi svenskar har länge älskat både italiensk och grekisk mat. I Albanien får du det bästa från dessa länder serverat på silverfat – kombinerat med lokala specialiteter. Färska skaldjur och kött direkt från grillen varvat med färska grönsaker och frukt. Ät och njut! Här kan du läsa mer om det välsmakande albanska köket.

Albaniens äldsta stad Berat Besök Albaniens äldsta stad Berat

6. Plånboksvänligt

Något många kanske inte vet är att priserna är billiga i Albanien, faktiskt några av de lägsta kring Medelhavet! Detta för att Albanien är ett land som fortfarande är under utveckling och ett relativt nytt turistresmål. Här kan du leva och njuta utan bekymmer, och unna dig goda middagar och köpa spännande albanska souvenirer i butikerna.

7. Lokalbefolkningen

Många frågar sig kanske hur Albanien är som turistland? Människorna i är varma och tillmötesgående, nästan alla du pratar med vill både visa och berätta för dig om sitt land och det märks att det är under en stor utveckling. Albanerna glädjer sig verkligen åt att kunna ta emot människor från hela världen. De flesta pratar även bra engelska och som turist har du inte mycket att bekymra dig för. Lokalbefolkningen är väldigt noga med av att visa sig från sin bästa sida och hjälpa dig med allt de kan!

8. Tryggheten - och toleransen

I och med att Albanien är ett så pass nytt resmål är det många som funderar över vad som egentligen väntar. Därför är det med glädje vi kan meddela du verkligen kan känna dig trygg under din semester här! Landet är tolerant, här lever både kristna och muslimer fridfullt sida vid sida och med stor respekt för varandra.

Prisvärda Saranda i Albanien Strosa runt i charmiga och prisvärda Saranda

9. "Besa"

”Besa” är en gammal hederskod som innebär att albanerna gör allt de kan för att beskydda och hjälpa gäster, vänner och fiender. Denna kod ledde till att albanska muslimer riskerade sina egna liv under andra världskriget, då de skapade falska identiteter, arbetsplatser och stödnätverk för judar som flydde från nazisterna i närliggande land. Även idag innebär ”besa” att albanerna aldrig vänder ryggen till i svåra tider – hur fint är inte det?

10. Unika resmål med egen karaktär

Då Albanien fortfarande är ett relativt outforskat land kan det vara svårt att veta vart i Albanien man ska åka. Med Apollo reser du till orterna Saranda och Durres. Saranda bjuder på ett makalöst havsläge med hotell direkt vid vattnet. I Durres hittar du en milslång strand. Här kan du läsa mer om hur du hittar just ditt Albanien.


Hitta ditt hotell i Albanien

I Albanien erbjuder vi hotell för alla smaker med allt ifrån små familjeägda hotell till moderna och eleganta hotell. Här finns hotell med utmärkta och strandnära lägen som passar såväl paret som barnfamiljen. Nedan tipsar vi om några av våra favorithotell i Albanien!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Albanien, hitta och boka en resa till Albanien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Albanien

Vilka är Albaniens finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Albanien!

Se alla våra restips för Albanien

Albanien

  • Kristallklart vatten och vackra stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Mysiga bergsbyar och orörda badvikar
Se alla resor till Albanien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här