manhattan_new_york

Manhattan, New York

Manhattan är hjärtat i New York City och här finns massor att uppleva när du är på besök. Bli inte förvånad om du känner dig som hemma i de här trakterna även om det är första gången du besöker New York, eftersom så många filmer och tv-serier utspelar sig i den här storstaden.

New York utgörs av fem stadsdelar där Manhattan är grundstenen. Det är nämligen ursprunget till hela New York City, som tidigare hette New York County. Manhattan är ett av världens mest tätbefolkade områden, och med så mycket människor finns det också en hel del spännande saker att göra när du är på semester i New York.

Chelsea

Den här stadsdelen ligger i västra delen av Manhattan. Med sin moderna konstscen hittar du gott om häftiga väggmålningar och gallerier när du vandrar genom Chelseas gator. Den här delen av Manhattan är bland annat känd för att vara särskilt HBTQ-vänlig och på nätterna hittar du de vildaste festerna här. Utöver fester och street-art finns här gott om upplevelser:

High Line Manhattan

Chelsea flea market
Chelsea Flea Market är en av de kända marknaderna i New York. Här kan du hitta lokala designers men också antikviteter, kläder och smycken. Kostnaden för att gå inn på marknaden är $1, men med sina 135 utställare är det väl värt din sedel. Marknaden har öppet varje lördag och söndag med fint väder mellan klockan 9-18.

High Line
En av de häftigaste upplevelserna i Chelsea är High Line-promenaden. I början av 1900-talet var detta en tågräls ovan marken där det fraktades industridelar genom Manhattan. Linjen stängdes för tågtransport 1980 och återöppnades som promenadstråk i etapper 2009, 2011 och 2014. Stråket är lummigt och längs med sträckan hittar du restauranger, utsiktsbalkonger och konstgallerier. Vill du flanera här på egen hand går det alldeles utmärkt och vill du ha en guidad tur så finns det att tillgå på tisdagar och söndagar.  

Flatiron Building
Strax öster om området hittar du Flatiron Building, eller Strykjärnshuset på svenska - en byggnad i form av ett strykjärn. Den fick sin form för att utnyttja den trekantiga mark man köpt maximalt och när byggnaden uppfördes 1902 var det en av New Yorks högsta byggnader.  
Om du fortsätter från Flatiron Building längs med 5th Avenue kommer du till Empire State Building - en av världens mest ikoniska byggnader. Läs mer i vår guide till Empire State Building

Hell's Kitchen

Strax norr om Chelsea ligger Manhattandelen Hell’s Kitchen. Området är också känt som Clinton eller Midtown West och med sin närhet till Broadways teatrar och teaterskolor är det ett populärt område för skådespelare och skådespelerskor som försöker lyckas i branschen. Med sin historia av att vara ett av de värsta områdena i New York på grund av den stora gängverksamheten under början av 1900-talet är det här den perfekta stadsdelen att ta en spännande promenad i.
Precis som i Chelsea finns här en loppmarknad för dig som är sugen på en spännande shoppingtur på lördagen eller söndagen mellan 9-17.  På kvällen är cabarétbaren ”Don’t tell mama” en höjdpunkt för dig som vill äta en trevlig middag i sällskap med en livepianist och sjungande serveringspersonal. Oavsett vilken dag i veckan du är här finns det någonting på schemat. 

Central Park

Mitt på centrala Manhattan hittar du världens mest kända stadspark – Central Park. Du har redan sett den otaliga gånger på filmduken, men den är väl värd ett besök med sin area på 3,4 kvadratkilometer. Oavsett årstid kommer du kunna njuta av parkens skönhet. På hösten får du uppleva de vackra höstfärgerna, under vintern är parken vackert upplyst, på våren blommar alla körsbärsträd och sommarmånaderna gör parken alldeles grön. 

Om du vill uppleva Central Park till fullo finns det en hel del att göra. Under sommaren kan du gå på en guidad tur genom blomstret, spela fotboll, basket, baseball eller volleyboll, åka båt, häst eller cykla. På vintern finns här längdskidåkningsspår och en stor isrink som du kan åka skridsko på.

Central Park

Utöver parkaktiviteterna kan du också besöka Central Park Zoo. I parken huserar bland annat pingviner, grizzlybjörnar och snöleoparder som du kan se i de olika delarna av djurparken. Följ med när sjölejonen matas varje dag 11.30, 13.30 och 15.30. Även pingvinerna har öppen matning och är du där 10.30 eller 14.30 får du se extra mycket av dem då de kommer ut ur sina bon för att få mat. Central Park Zoo är öppet varje dag mellan 10-17.

Harlem

Under början av 1900-talet var detta ett centrum för afro-amerikaner vilket bidrog mycket till den kultur som finns att uppleva i Harlem idag. Den här delen ligger i norra Manhattan och var ett epicenter för jazz och swing under 1930-talet.  Om du besöker en av kyrkorna i Harlem kommer du med största säkerhet stöta på en gospel-kör under mässan. Det kan vara bra att boka en guidad gospeltur för att få uppleva den härliga stämningen.

Vi rekommenderar dig att ta en titt på Apollo Theatres amatörkväll som hålls varje onsdag klockan 19.30. Det är publiken som utser vinnaren av kvällen genom att bua eller applådera och under kvällen kan du få se allt från dans och sång till spoken word och stand up komedi. Läs mer om Amateur Night här.

När det börjar kurra i magen finns det gott om härliga godsaker att testa. Se till att gå till en restaurang som serverar Soul Food, alltså traditionell afro-amerikansk mat från Södern. Miss Mamies Spoonbread Too har en av de bästa friterade kycklingarna i Harlem ) och på Melba’s hittar du Soul Food i en mer traditionell tappning – missa inte att testa deras Mac and Cheese.