Empire State Building

Empire State Building

Med en självklar plats i New Yorks skyline sträcker sig Empire State Building 449 meter ovanför marken. Byggnaden har en ståtlig höjd med sina 102 våningar. Under 39 år var det här världens högsta byggnad, och här kan du åka upp med hissen till den 86:e våningen för att blicka ut över New York och alla dess skyskrapor dag som natt.

Åk taxi längs New Yorks gator

För att hitta till Empire State Building tar du dig till 5th Avenue och tittar upp - det är en byggnad som är svår att missa! Om du är osäker på vägen kan du vinka in en klassisk gul taxi på gatan. Du ser på taxiskylten om bilen är ledig, då lyser lampan på taket och taxin är din att åka med. Ett hett tips är att inte berätta vart du ska förrän du satt dig i taxin, då måste chauffören köra dig medan han eller hon annars kan välja att tacka nej till körningen.

Taxipriserna i New York är låga jämfört med Sverige, ca 15 kronor i starttaxa och efter det ca 50 cent (motsvarande ca 4 kronor) per tre kvarter. När du är på plats stiger du in i lobbyn och ställer dig i kö för en fantastisk upplevelse.

Besök Empire State Building när du vill

Byggnaden är öppen mellan klockan 8 på morgonen till klockan 2 på natten varje dag, 365 dagar om året. För att slippa köer kan det vara en bra idé att komma dit redan klockan 8 på morgonen och starta dagen med en fantastisk upplevelse! Resten av dagen kan det vara bra att försöka vara på plats när andra äter för att undvika köer. Om det skulle vara köer kan du alltid hålla dig sysselsatt med de utställningar som finns. På kvällen går sista hissen upp klockan 01.15, så du kan passa på att åka upp och få en häftig utsikt över New Yorks upplysta byggnader i natten.

För dig som vill komma upp utan att behöva tänka på köer finns det expressbiljetter att köpa som kostar ca 150 kronor mer per biljett.

Empire State Building

Upplevelser i byggnaden

Affärer och mat

Empire State Building är en häftig upplevelse och här har man tänkt på allt! Om du blir hungrig före eller efter ditt besök finns restaurangen State Grill and Bar samt en handfull kaféer på entréplan. Utöver mat och fika på Starbucks finns det också några affärer som Bolton’s om du vill handla lite kläder eller Walgreens om du behöver ett apotek. Utöver dessa finns en bank, en mobiloperatör och en budfirma i byggnaden.

Utställningar om Empire State Buildings historia

Om kön blir längre än du förväntat dig kan du åka upp till andra våningen och kolla på utställningen som handlar om hållbarhet: ”Sustainability Exhibition”. Där får du lära dig mer om hur man tänker hållbart kring byggnadens olika renoveringar och restaureringar. På den 80e våningen kan du se utställningen ”Dare to Dream” som beskriver Empire State Buildings historia och vilken ingenjörskonst som krävts för att färdigställa symbolen för den amerikanska drömmen.

Empire State Building Utsikt

Spektakulär utsida

Sedan 2012 finns det ett LED-system på byggnadens utsida som kan visa upp till 16 miljoner olika färger på fasaden. Med hjälp av lamporna blir det en show även om du inte åker upp i tornet utan bara blickar upp.

För det mesta har Empire State Building sin vita signaturfärg som upplysning men vissa kvällar dansar färg över byggnaden för att uppmärksamma tillställningar, bemärkelsedagar och högtider. Se schemat för lamporna här.

Biljetter och priser

Det finns olika biljetter och paket att köpa när du ska besöka Empire State Building. Den vanligaste upplevelsen är att betala för att komma till utsiktsplatsen på den 86:e våningen. Detta kostar $32 för vuxna och $29 för seniorer (över 62 år gammal). Ska du köpa en barnbiljett kostar det $26 och barnet ska vara 6-12 år gammal. Barn under 6 år går in gratis. Du kan dessutom köpa biljetten innan du åker iväg. En biljett är giltig en dag från inköpsdatum så att du enkelt kan förbereda dig på din resa.

Exklusiva paket kan innefatta att du får åka upp utan kö, till översta våningen (våning 102), eller varför inte köpa en biljett som likt King Kong tar dig i expressfart till både 86:e och 102:a våningen? Utöver detta kan du också köpa till pass som ger dig rabatt på flera andra upplevelser i New York, som till exempel Frihetsgudinnan, Ellis Island, 9/11 Memorial & Museum, The Metropolitan Museum of Art, American Museum of Natural History och många fler. För mer detaljerad information om biljetter, se Empire State Buildings officiella hemsida.