frihetsgudinnan_new_york

Frihetsgudinnan i New York

Frihetsgudinnan, Statue of Liberty , Liberty Enlightening the World – denna berömda symbol för New York är en kvinna med många namn och en klassiker att besöka på en resa till New York. Förutom att vara en av New Yorks mest berömda turistattraktioner är hon också vida känd från filmer som Apornas Planet och Ghostbusters. Hon står på Liberty Island och i hennes sockel eller krona kan du se ut över Hudsonfloden och Manhattan. Frihetsgudinnan är 93 meter hög, inklusive den 47 meter höga sockeln av huggen sten.

Fakta om Frihetsgudinnan

När USA firade Independence Day för hundrade gången år 1886 ville Frankrike skänka en gåva som en symbol för ländernas vänskap, och gav USA statyn av Frihetsgudinnan år 1885. Hon kom ned monterad på båt till New York och fick sedan monteras ihop igen under fyra månader. Statyn designades av Gustave Eiffel, samma ingenjör som också formgav Eiffeltornet.

1924 förklarades Frihetsgudinnan vara ett nationalmonument och sedan 1984 är Frihetsgudinnan även med på UNESCOs lista över världsarv. Mellan 1984 och 1986 renoverades hon och bland annat byttes hennes fackla ut till en i guld. Den ursprungliga facklan finns att titta på inne i Frihetsgudinnans museum.

Hitta till Frihetsgudinnan

När du besöker Frihetsgudinnan är det en båttur på Hudsonfloden som gäller. Båtarna avgår från Battery Park och Liberty State Park beroende på om du är i Manhattan eller i New Jersey. Färjorna avgår dagligen från Liberty State Park mellan 17 februari och 7 september, till skillnad från Battery Park där färjorna bara går några dagar i veckan under perioder. Under högsäsongen april – september kan det vara över 90 minuters kö till båtarna, så tänk på att komma i god tid. För att hinna med både Liberty Island och Ellis Island bör du åka med en färja senast 13.00 för att hinna tillbaka med sista färjan som går 18.45. Båtförlaget som tar dig till Frihetsgudinnan heter Statue Cruises och du kan få mer information om tidtabeller och priser här.

Båt till Staten Island

Biljetter till Frihetsgudinnan

För att ta dig hela vägen till toppen av Frihetsgudinnan är det viktigt att planera sin resa i förväg. Sedan några år tillbaka tillämpas nämligen ett förbokningssystem för att man ska slippa stå i kö. Det finns olika typer av biljetter: endast mark, sockelbiljett eller kronbiljett. Inkluderat i alla biljetter är ett inträde till Ellis Island och dess immigrationsmuseum när du åker med färja över till öarna.

Endast mark

Den här biljettypen är den enda som finns när sockelbiljetterna och kronbiljetterna är fullbokade. Med den här typen av biljett kan du lära dig mer om Frihetsgudinnan på marken. Följ med en parkvakt en dryg halvtimme och få reda på mer om hur monumentet blev till, vilken symbolik hon har och hur man restaurerade henne under 1980-talet. Du kan också promenera runt i din egen takt och lyssna på ljudguider för både Ellis Island och Liberty Island.

Sockelbiljett

Sockelbiljetten ger dig tillträde till utsiktspunkten på sockeln. Detta är en åtråvärd biljettyp och det rekommenderas att du reserverar din biljett i förväg. När du har en biljett till sockeln får du också tillgång till museet inne i lobbyn. Här får man se mer av Frihetsgudinnans historia och hur hon förändrats sedan invigningen 1886.

Kronbiljett

Precis som sockelbiljetten måste kronbiljetten bokas i förväg då det endast finns ett fåtal biljetter att köpa varje dag. Reservationerna kan vara slut upp till 6 månader i förväg, så passa på att boka den här biljetten så fort du bokat din resa till New York! Här får man tillgång till den långa trappan som leder dig hela vägen upp i kronan och dess fantastiska utsikt över Manhattan.

Frihetsgudinnan och Manhattan

Många trappsteg

När du kommer in i monumentet är det en hel del trappsteg att ta sig upp för, 377 steg för att vara exakt. Det är rekommenderat att inte lida av klaustrofobi, höjdskräck eller lätt få yrsel. Det är krävande att ta sig upp för alla trappor och har man hjärtproblem eller andningssvårigheter bör man undvika att gå hela vägen upp till toppen. Om du skulle få problem längs med vägen finns det alltid möjlighet att stanna vid sockeln och se den fantastiska utsikten därifrån.

Oavsett om du varit i New York förut, men missat att besöka Frihetsgudinnan eller är här för första gången så kommer du aldrig att glömma ditt första besök uppe i statyn!

Att tänka på innan besöket i Frihetsgudinnan

Det finns en del att tänka på innan man ger sig iväg till Frihetsgudinnan. Två säkerhetskontroller måste passeras, en innan du går ombord på båten till ön och en när du kommer in i monumentets lobby.

Du får inte lov att ha med dig:

På färjan till ön

 • Vapen eller vassa föremål
 • Väskor och packning större än en liten ryggsäck eller handväska
 • Husdjur (ledarhundar är välkomna)

I sockeln

 • All mat och dryck är förbjuden (vatten är ok)
 • Alla väskor
 • Barnvagnar
 • Bärbar dator eller tangentbord till surfplatta
 • Stativ till kamera
 • Fickkniv

I kronan

 • Allt ovan gäller även för biljetter till kronan
 • Nycklar
 • Övriga skrivdon
 • Någonting som förhindrar framfart i trappan upp

I kronan får man dessutom endast ha en kamera per sällskap - men mobiltelefoner och mediciner är tillåtna att ta med.