Sevärdheter i Prag, här Karlsbron

Sevärdheter i Prag

Carl Rüster är författare till guideboken Mitt Prag och delar här med sig av sina bästa tips:
Jag har under mina år i Prag träffat på mängder av besökare, men jag har aldrig hört någon som varit besviken på staden. Prag är helt enkelt en enastående vacker stad. En av anledningarna är givetvis att det är Europas mest välbevarade huvudstad. Otroligt nog har den klarat sig undan 1900-talets olika krig och den undgick även 1960-och 70-talens rivningsraseri.

Det finns många anledningar till att Prag är så uppskattat, men en av de främsta tror jag är att den är urtypen för hur en europeisk stad ska vara uppbyggd. Det ska finnas ett slott på en höjd där härskaren huserar, en gammal stadsdel där hantverkare och bodknoddar bjuder ut sina varor i små gränder och på marknadsplatser, det ska finnas kyrkspiror och värdshus och slutligen ska det finnas en flod.

Det här innebär inte att Prag är ett oföränderligt museum. Tvärtom är det en dynamisk stad där det händer oerhört mycket oerhört snabbt inom både matkultur, design och konst. Prag är en lätt stad att ta sig runt i på egen hand eftersom det oftast går att färdas till fots, och vill man inte det är lokaltrafiken en av världens absolut bästa. 

Karlsbron i Prag

Självklar ska man som besökare i Prag åtminstone en gång ta sig över Karlsbron. Den här gamla skönheten var fram till mitten av 1800-talet den enda bron som förband Prags två delar. Det var den store kung Karl IV som lade grundstenen och det gjorde han vid den magiska tidpunkten år 1357 den 9 juli klockan 5.31 på morgonen, vilket ger den magiska sifferserien 1-3-5-7-9-7-5-3-1.

Huset vid den svarta madonnan

Prag var under det tidiga 1900-talet vid sidan om Paris och Moskva ett av avantgardets högkvarter. Konsten, litteraturen och arkitekturen var stilbildande och fortfarande är det obegripligt hur en sådan liten stad under så kort tid kunde föda fram så mycket högkvalitativ kultur. Ett av minnena är det här fantastiska huset, världens första kubistiska hus (1912), där man idag kan fika, gå på utställning eller handla kubistiska prylar i den utmärkta lilla butiken.

Karlsbron i Prag
Loreta i Prag

Loreta

Den här lilla kyrkan ligger mitt i Pragborgen och är uppkallad efter det lilla huset på innergården. Enligt legenden tog nämligen korsriddarna jungfru Marias hem från Nasaret till Loreta i Italien, och därefter byggdes Loretor runt om i det katolska Europa. Prags Loreta är en oerhört vacker liten kyrka med en liten stilla fyrkantig gård med gångar kring och det lilla huset i mitten.

Mánes

Det fantastiska funkispalatset som 1930 byggdes direkt intill vattentornet från 1500-talet. Det har varit stängt för renovering alldeles för länge, men nu har det öppnat med krog, kafé, grillterrass och galleri. Här anordnade Prag den stora surrealistutställningen 1932 och här där André Breton föreläste och Juan Miro öppnade utställningar kan man nu äta, dricka och njuta av att se Moldau sakta flyta förbi.

Biljardpalatset

Det här gamla ridhuset ligger bortglömt på en återvändsgränd mitt i centrala Prag. När man väl kommer in öppnar sig en otrolig sal med 8 gigantiska kristallkronor, svarta av sot och med spindelväv hängande mellan prismorna. Det finns en vanvettig massa biljardbord om man är sugen och skulle man inte vilja det så finns här utmärkt öl, pingisbord och darttavlor. Helt enkelt ett fantastiskt vuxenlekland.

Vill du läsa mer om Carl Rüsters Prag? Hans bok Mitt Prag ges ut av Karavan Förlag.