Tempel Thailand

Upplev Thailand

Thailand är så mycket mer än vackra stränder. Här bjuds utmärkta möjligheter att ta hand om både kropp och själ, från avslappnande massage till thaiboxning. Buddhismen är ständigt närvarande i det vardagliga livet, som en kontrast till all shopping och kommers.

Tempel och andehus

Ett ”wat” är ett område där män eller kvinnor kan bli vigda till munkar eller nunnor. I praktiken fungerar det oftast som ett tempel för buddhistiska högtider, för dagliga sammankomster, som munkarnas bostad eller som förvaringsplats åt religiösa skrifter. I princip har varje liten by i Thailand minst ett ”wat”. Festivaler arrangeras på tempelområdet och inte sällan har man en skola där munkarna agerar lärare och förbipasserande kan övernatta. Ofta är det inte mest intressant att besöka de största och mest välkända templen, utan snarare att besöka det lokala templet. Tänk på följande inför ett tempelbesök:

  • Det är oftast ingen inträdesavgift till tempel. De flesta besökare lägger ändå 20-50 baht i donationsboxarna.
  • Man tar av sig skorna innan man går in i ett tempel. Det anses olämpligt att träda på tröskeln, så undvik det.
  • Klä dig rätt: kortbyxor/kjol av modell längre och tröja som täcker axlarna rekommenderas.
Tempel Thailand

Du har säkert sett dem – små miniatyrhus i dockskåpsstorlek som står i trädgårdarna utanför hotellet eller polisstationen. Nästan alla thailändare placerar ut ett andehus i samband med att de bygger en ny boning. Ju finare andehus, desto nöjdare blir anden och desto större chans att han väljer att förse det nya bygget med en stor portion tur. För att hålla anden på gott humör placerar man ut offergåvor – bland annat riswhiskey, blommor, cigaretter, sötsaker och läsk. Vill du ta en närmare titt på ett andehus? Fråga då i receptionen efter hotellets eget exemplar.

Att bära en amulett är en djupt rotad tradition och de flesta thailändare äger flera amuletter. De sägs skydda mot sjukdomar, otur, onda andar och till och med mot pistolkulor. Amuletterna finns i olika storlekar och föreställer ofta Buddha. De kan vara gjorda av olika material men lera är det allra vanligaste. Observera att det är olagligt att föra amuletterna ut ur Thailand. Vi rekommenderar därför att inte köpa amuletter.

Ta hand om kropp och själ

Thaimassagen, Nuad Bo-Rarn, är en uråldrig thailändsk tradition vars syfte är att läka både kropp och själ genom stretching, djupmassage och akupressur. En thaimassage som utförs på traditionellt vis ska vara långsam. Ofta tar det mer än två timmar för massören att arbeta sig igenom hela kroppen. Nuad Bo-Rarn inkluderar, förutom själva massagen, även yoga och meditation och har inslag av kinesiska och indiska läkeörter.  

Tandvården i Thailand håller hög kvalitet och priserna är avsevärt lägre än hemma. Så passa på att göra en tandblekning eller laga ett hål, eller kanske bara göra en rutinkontroll. Det finns ett stort urval av tandkliniker runtom i landet.

Börjar det bli dags för nya glasögon? Passa på här i Thailand. Det är toppkvalitet och dessutom med prisnivåer som ligger långt under de svenska. Även slipade solglasögon finns till bra priser. Det är också en bra idé att besöka någon av de duktiga optikerna för en synundersökning eller för att köpa linser till en rimlig peng.

Skräddarsydda kläder

I Thailand är det billigt att få kläder uppsydda. Har du en speciell klänning du drömt om? Kanske en kostym till nyår eller en finskjorta som skulle passa bra på jobbet? De skickliga skräddarna hjälper dig genom djungeln av mönster och tyger för att hitta exakt det du vill ha. På bara några få dagar har du ett uppsytt plagg helt efter dina mått och önskemål. Några exempel på bra skräddare:

Thaiboxning

Thaiboxning

Upplev thaiboxning på riktigt! Det finns arenor med matcher en eller flera gånger i veckan på alla våra resmål. Ta del av stämningen och mystiken som omgärdar denna nationalsport, som heter Muay Thai på thailändska.  Vanligtvis börjar man med matcherna för de yngsta juniorerna där boxare från samma stad möter varandra. Sedan arbetar man sig upp i åldrarna. Höjdpunkten är kvällens huvudmatch där ofta två boxare från olika provinser möter varandra. Både pengar och ära står på spel.

Vill du prova thaiboxning själv? Häng med upp i ringen och lär dig grunderna! Garanterat tuffa pass där utrustning ingår. Det finns möjligt att prova på Muay Thai-träning på de flesta resmål, som Krabi, Hua Hin, Phuket och Koh Lanta.

Boka resa till Thailand