Museum i London

Museum i London

Det finns fantastiskt många spännande och intressanta museer i London. Utbudet sträcker sig från några av världens största och mest berömda museum, som British Museum och Tate Modern, till små och udda som London Sewing Machine Museum och Fan Museum, ett museum för solfjädrar. Det gör London till en museistad i världsklass – men också att det är svårt att välja vilka museum att besöka. Här presenterar vi tre av Londons mest populära museum.

British Museum i London British Museum i London

British Museum

British Museum har en av världens största samlingar med ca 8 miljoner kulturhistoriska objekt. Merparten av samlingen är naturligtvis magasinerad, men det finns otroligt mycket att se i detta anrika museum. Den egyptiska samlingen, med flera berömda mumier, statyer och andra artefakter är en av de mest populära, och det är ofta den som förstagångsbesökaren börjar med. Den berömda Rosettastenen ingår i den egyptiska samlingen. De grekiska, romerska och aztekiska samlingarna är även de både omfattande och populära. Det finns också en stor och berömd papyrussamling.

Fakta

På British Museum kan du se spännande föremål från alla världsdelar och de flesta dokumenterade tidsepoker. Museet grundades 1753 och baserades då på naturforskaren Sir Hans Sloanes enorma samling av kuriosa och antikviteter. De största insamlingarna av värdefulla föremål och antikviteter från hela världen gjordes under 1800–talet. Precis som i andra stora kulturhistoriska museum omges samlingarna av en hel del kontroverser, där ursprungsländerna vill ha tillbaka de insamlade föremålen. Den mest berömda konflikten rör de berömda grekiska Parthenonskulpturerna, som även kallas Elginmarmorn. British Museum vägrar dock att släppa ifrån sig sina värdefulla objekt.

Museet har byggts om flera gånger. Den senaste förändringen skedde då British Library, som tidigare var en del av museet, flyttade till St Pancras. Besökare till museet kommer numera in den spektakulära glastäckta Great Court, som faktiskt är det största övertäckta torget i Europa. Missa inte att titta in det anrika runda Reading Room i mitten av torget. Museet ligger i Bloomsbury i centrala London, inom gångavstånd från fyra olika tunnelbanestationer.

Öppettider och biljetter till British Museum

Inträdet till de permanenta utställningarna är gratis. Det pågår alltid flera spännande tillfälliga utställningar, där de mindre också brukar vara gratis. Till den största tillfälliga utställningen behöver man dock köpa biljett – priserna varierar beroende på utställning. Här kan du läsa mer om aktuella utställningar

Öppettider för British Museum är 10.00–17.30. På fredagar är det kvällsöppet till 20.30. Museet är öppet alla dagar året runt, med undantag för julhelgen och nyårsdagen.

Tate Modern

Tate Modern

Tate Modern är det nationella museet för modern konst, med samlingar från 1900–talets början och framåt. Det invigdes år 2000 i en ombyggd kraftstation vid Themsen. Den industriella stilen bevarades, och det är en häftig upplevelse att gå in i museet och uppleva den enorma takrymden i den tidigare turbinhallen.

De stora samlingarna inkluderar många berömda verk av stora konstnärer som Matisse, Monet, Picasso, Rothko och Warhol. Samlingarna hänger inte kronologiskt utan utgår istället från olika teman. Under 2016 öppnas en ny 10–våningsbyggnad bredvid huvudbyggnaden, med plats för nya utställningar och andra aktiviteter. Kuriosa: svenske Lars Nittve var den första chefen för Tate Modern. Han lät plantera björkarna som står framför museet.  

Tate Modern ligger på södra sidan av Themsen. Southwark är den närmaste tunnelbanestationen. Via gångbron Millenium Bridge tar du dig enkelt över till norra sidan av Themsen och fler stationer, till exempel Blackfriars. Flera busslinjer stannar också i närheten.

Öppettider och biljetter

Tate Modern har öppet alla dagar utom 24–26 december. Söndag till torsdag är öppettiderna 10.00–18.00, fredag till lördag är det öppet 10.00–22.00. Inträdet är gratis, förutom till en del tillfälliga utställningar. Läs mer om dem här.

Natural History Museum

Natural history museum i London är ett av världens största naturhistoriska museum. Den mycket vackra museibyggnaden är hem till enorma samlingar av zoologiska och botaniska objekt. Bland mycket annat kan du se ett 30 meter långt skelett av en blåval, en modell av den sedan länge utdöda drontfågeln och en stor insektsutställning. Museet är ett utmärkt val för barnfamiljer, med många interaktiva utställningar.

Stora och små dinosauriefantaster får sitt lystmäte här. Det är omöjligt att missa museets berömda 32 meter långa dinosaurieskelett av en diplodocus som står i den imponerande centralhallen. I dinosauriehallen kan du se fossiler från tyrannosaurus rex, en triceratops-skalle, dinosaurieägg och mycket mer. Dinosaurierna syns på fler håll i museet – i Earth Hall träffar du till exempel på skelettet av en stegosaurus.

Natural history museum ligger i South Kensington, nära tunnelbanestationen med samma namn. På samma gata, Exhibition Road, ligger ytterligare två stora museum som är värda ett besök; Science museum och Victoria & Albert museum.

Öppettider och biljetter till Natural History Museum

Natural History Museum har öppet alla dagar utom 24–26 december. Öppettiderna är 10.00–17.50. Inträdet är gratis, förutom till flera av de tillfälliga utställningarna. Läs mer om dem här. Vi rekommenderar särskilt den årligt återkommande utställningen Wildlife photographer of the year, som brukar hållas under hösten och vintern. Där kan du se fantastiska fotografier av djur och natur.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för London, hitta och boka en resa till London eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för London

Här hittar du våra bästa London-tips! Vi hjälper dig att hitta guldkornen i Londons enorma utbud av sevärdheter, aktiviteter och nöjesliv.

Se alla våra restips för London

London

  • Se kända sevärdheter som Big Ben
  • Fantastisk shopping
  • Fotboll, teater och nöjesliv
Se alla resor till London

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här