Fuerteventura

12 sevärdheter på Fuerteventura

Vykortsvackra Fuerteventura är som gjort för upptäckaren. Här tipsar vi om 12 sevärdheter på Fuerteventura du inte bör missa!

1. Parque Natural de las Dunas

Låt dig förtjusas av denna vackra naturpark med vit Saharasandstrand som sträcker sig flera kilometer söderut från Corralejo med det turkosa havet som ständig fond. Här är det lätt att drömma sig bort och bara njuta av livet.  Att ta sig hit utan kamera och badkläder är en synd för det går inte att se sig mätt på denna geologiska uppenbarelse av vit sand, blå himmel och turkosfärgat hav. Här finns inga affärer eller caféer, så köp med dig mat för dagen och njut av omgivningarna. Du kommer lättast hit med hyrbil eller med buss nr 6 från Corralejo. Bor du i Jandía eller Playitas får du först ta dig till Puerto del Rosario och där byta till buss nr 6.

2. Villa Winter

I närheten av Cofete på södra Fuerteventura ligger Villa Winter, som byggdes av den tyska ingenjören Gustav Winter under andra världskriget. Det finns många spekulationer om vad som har ägt rum i huset och din reseledare delar gärna med sig av de rådande teorierna. Du kommer till det mystiska huset via Playa de Cofete.

3. Nuestra Señora de la Regla i Pajara

Denna kyrka har en dörr som är ett unikt och vackert hantverk, influerat av aztekernas byggkonst. Inne i kyrkan kan du njuta av skönheten och stillheten. Efter turen till kyrkan rekommenderas en promenad igenom Pajaras by för att uppleva den charmiga småstadsidyllen på Fuerteventura.

4. Faro Punta de Jandía

På öns sydligaste punkt finns fyrtorn som har hjälpt många sjömän under åren. Fyrtornets unika och vackra form måste upplevas på plats för att komma till sin rätt och för att kunna uppskattas till fullo. 

5. Jandíahalvön

Ståtliga berg, vita stränder och turkosfärgat hav! Allt det här kan du få uppleva i detta mäktiga naturreservat på en och samma gång. Jandíahalvön, eller Jandía Peninsula som den heter på spanska, är ett vidsträckt område som du enklast når med hyrbil eller buss nr 1 från Puerto del Rosario eller Gran Tarajal. För mer information om busstidtabellerna – kontakta gärna din reseledare.

6. Isla de los Lobos

Upplev denna Robinson Crusoe-ö som endast ligger en kvart ifrån Corralejo. Här kommer du bort från all stress och kan bara njuta av lugn och frihet! Ta dig en tur runt ön och hitta en alldeles egen plats för avkoppling.

7. Utsikt i Morro Velosa

En underbar och oslagbart vacker utsikt över ön där man kan beskåda Fuerteventuras landskap, bergen, naturen och havet. En riktigt klar dag kan man se hela vägen bort till Puerto del Rosario. Morro Velosa är belägen norr om Betancuria.

8. Saltmuseum

I Salinas del Carmen finner du ett saltmuseum från år 1910 som ger en bra översikt över den kultur som skapats runt saltet. Museet ligger en kvarts bilfärd söder om flygplatsen på östra sidan av ön utmed väg FV-2. Öppet: tis-lör, kl. 10.00-18.00. Adress: Salinas del Carmen, s/n Antigua. 

9. Ayose & Guize

De första människorna som kom till Fuerteventura var guancher som levde i bergen. När spanjorerna koloniserade Fuerteventura på 1300-talet var ön uppdelad i två provinser: Maxorata i norr och Jandía i söder. Provinserna styrdes av varsin kung, Ayose respektive Guize, som finns avbildade i form av två ståtliga statyer i närheten av utsiktspunkten Morro Velosa. 

Punta de la Entallada, fyrhuset i Las Playitas

10. Tindayaberget

Mitt på Fuerteventuras vackra inland reser sig ett 401 meter högt berg. Från toppen kan man molnfria dagar skåda Teneriffas högsta berg Teide. Förr i tiden trodde man att djävulen bodde på Teide och därför har man också riktat hällristningar i berget ditåt.

11. Grottor i Ajuy

Besök de mäktiga grottorna vid kuststaden Ajuy – som tagna ur en piratfilm! Havets vågor slungar sig mot berget med en imponerande kraft och det är lätt att känna naturens styrka.

12. Fyrhuset i Playitas

Knappt sex kilometer bort ifrån byn Las Playitas, i Punta de la Entallada, finner vi denna ståtliga byggnad. Omgiven av praktfulla berg och med Atlanten vid sin sida står fyrhuset och vakar över havet. Här kan du uppleva den vackraste soluppgången någonsin!