Resa med barn på kryssning – Intervju med Rosita

Efter 20 år inom resebranschen arbetar hon nu aktiv i kryssningsbranschen och har åkt runt 40 resor tillsammans med sina barn. I detta inlägg vill vi ta reda på vad Rosita har för tips kring att åka på kryssning som barnfamilj.

Vilka för- respektive nackdelar ser du med att åka på kryssning som barnfamilj?

Fördelarna som barnfamilj är att det underlättar med viss bekvämlighet på resande fot. Samtidigt vill man – i alla fall jag! – också få upplevelser i ett nytt land.  Bästa semester är en mix utav avkoppling och upplevelser, på en och samma resa. Det får familjen på en kryssning! Efter en upplevelserik dag i land eller ombord, kopplar man av till dukat middagsbord och underhållning som passar både barn och vuxna. Medan man sover transporteras man till nästa destination och vaknar upp på en ny plats nästan varje dag – utan jobbiga transporter och tålamodsprövande väntetider. Ombord på fartyget finns aktiviteter, underhållning och faciliteter för både barn och vuxna.

Nackdelen är att det finns begränsat antal hytter med plats för större familjer, exempelvis med tre barn. Förslagsvis kombinerar ni en utsideshytt med en insideshytt (utan balkong eller fönster).

Vad har du för rekommendationer kring att åka på kryssning som barnfamilj?

Kryssningar är fortsatt en ny och obekant semesterform för många svenskar. Därför är också kunskapen begränsad om de olika varumärkena till havs. Det viktigaste att börja med tycker jag, är att tänka igenom vad familjen har för önskemål. Precis som med All Inclusive-hotell i land med olika betyg så skiljer sig naturligtvis också rederier från varandra. Tänk hotell när du väljer fartyg. Bra saker att ta hänsyn till är:

  • Utrymmen – hur trångt är det egentligen kring poolområdet och i restauranger?
  • Atmosfär och stämning – vill ni ha fart och fläkt eller lugn och ro? Finns det möjlighet till båda på fartyget?
  • Det som Ingår i kryssningens pris – vad ingår och vad tillkommer till kryssningens pris? Exempelvis gällande dryckespaket, dricks, aktiviteter och underhållning.
  • Mat – en viktig faktor för många på semestern. Hur är kvalitéten på mat ombord?

Det kan såklart vara svårt att veta hur man får objektiv info och svar på dessa frågor om du inte har erfarenhet av att resa på kryssning. Jag föreslår att du granskar de olika rederiernas webbsida och kontaktar en researrangör som du litar på – de har ofta erfarna kryssningssäljare! Googla och ta intryck, information och inspiration från sociala influencers (bloggare etc) som har skrivit om kryssning. Tror du att ni har ”samma smak” – eller kanske gillar tvärtom?

Minigolf ombord på kryssningen

Vilken åldersgrupp på barnen passar bäst för kryssningar?

Alla barn oavsett ålder trivs på en kryssning! Majoriteten rederier har åldersgräns 6 månader och för vissa (längre) rutter gäller 12 månader. Som förälder bör du – oavsett typ av resa, ställa dig frågan: ”Vad har jag/vi som vuxna för förväntningar på resan?”. Väljer ni kryssningsrutt med efterlängtade destinationer att besöka – reflektera över hur ni kan uppleva specifika drömplatser tillsammans med barn. Innebär det till exempel en lång bussresa dit? Orkar barnen en guidad utflykt på buss eller vill ni bara hänga på en strand eller göra en privat och nära utflykt?

Att kryssa är ett perfekt sätt att resa bekvämt, även med yngre barn. Ombord finns massor med roliga aktiviteter och underhållning för både stora och små. Tänk dig ett hotell anpassat för familjer i land, där du på en kryssning dessutom jättesmidigt får uppleva flera nya platser. På en Medelhavskryssning bockar du av tre olika länder och sex platser, på en enda semestervecka! Tweenies och tonåringar tycker ofta det är häftigt att få besöka kända städer som Barcelona, Rom, Nice, Monte Carlo med flera på en enda semesterresa. Eller exotiska karibiska öar. Med allt häftigt som finns att göra ombord på vissa fartyg, så kan förvisso i stället vara svårt att locka dem av fartyget. Som tur är har nästan alla kryssningsrutter minst en dag till havs.

Vad finns det att göra ombord för barnen (och vuxna)?

Oj vad finns det inte att göra ombord! Men var noga med att undersöka och jämföra rederier och fartyg innan du bokar. I allmänna, sammanfattande beskrivningar om kryssningar kan det hänvisas till: ”på kryssning får du klätterväggar, surfsimulator, vattenrutschkanor” – kolla upp vad som gäller för det som du planerar att boka! Royal Caribbeans största fartyg som kryssar i Karibien, med Harmony of the Seas, Allure of the Seas och Oasis of the Seas har de häftigaste faciliteterna till havs med allt detta plus fullskaliga Broadways-shower med levande orkester och mycket mer. Anthem of the Seas har radiobilar och höghöjdstrapets till havs. Vill du kryssa i nära Medelhavet har Freedom of the Seas klätterväggar, surfsimulator, minigolfbana, en ishall och professionell underhållning på både scen och på is.


Våra kryssningsrederier

Passa på att stanna några hotellnätter extra före kryssningen!