MSC Cruises i Lissabon

7 tips till dig som ska åka på kryssning

När är bästa tiden för att åka på kryssning? Vilket fartyg ska du åka på kryssningen med? Vilka hamnstopp är ett måste på kryssningen? Här har vi samlat sju bra tips som kan vara bra att känna till innan du bokar en kryssning.

1. Välj det fartyg som är rätt för dig och ditt sällskap

Det är en stor skillnad mellan de kryssningsfartyg och båtar som Apollo samarbetar med. För familjer med yngre barn är Royal Caribbean och MSC Cruises ett bra alternativ. Fartygen är stora och har aktiviteter för alla åldrar, flera pooler, shower och mycket mer.

Reser du tillsammans med din partner rekommenderar vi det lite lyxigare Celebrity Cruises. Här kan du se fram emot superb mat och goda viner. Är du mer intresserad av mindre fartyg kan en skärgårdskryssning i Kroatien vara att föredra. Båtarna har plats för max 50 passagerare och under en vecka får du se flera av Kroatiens vackra öar. Varje kväll får du dessutom möjlighet att upptäcka en ny hamn med stopp ibland annat de historiska städerna Dubrovnik och Split.

2. Mat ombord

Alla rederier som Apollo samarbetar med lägger stor vikt vid mat och dryck, och när du bokar en kryssning i Karibien och Medelhavet ingår alltid måltider. På fartygen finns bufférestauranger med stort utbud, à la carte-restauranger med mat från världens alla hörn, snabbmat, caféer och barer. Till barnen finns ofta anpassade rätter.

Det finns också bra alternativ för dig som äter specialkost. Glutenfria och laktosfria råvaror förvaras i speciella utrymmen ombord och tillagas i särskilda kök ombord av utbildad personal. Meddela ditt önskemål i samband med att du bokar kryssningen så kommer det att finnas en egen meny med flera val till dig.

För en extra bekväm kryssning rekommenderar vi att du köper till dryckespaket till hela sällskapet och kan njuta av All Inclusive ombord.

3. Val av hytt

De stora fartygen har över 30 olika varianter av hytter som du kan välja mellan. De billigaste hytterna är de så kallade insideshytterna och som saknar balkong och fönster. Men Apollo rekommenderar alltid en hytt med balkong – det är ju något speciellt att sitta på en balkong och njuta av det stora havet. Vill du dessutom lyxa till det ännu lite mer med mer utrymme och större balkong kan en svit vara att föredra.

4. Läs det finstilta och gör fynd

Apollo erbjuder flera alternativ där mat ingår, där mat och dryck ingår, där bara frukost ingår, dricks till personalen ingår i priset, utflykter ingår och så vidare. Det är stor variation mellan de rederier som Apollo samarbetar med och vi rekommenderar dig därför att alltid läsa det finstilta för att se var och hur du får ut mest av dina pengar.

5. Läs på i förväg

För att få ut det mesta av din kryssning rekommenderar vi dig att läsa på lite extra om platserna där fartygen lägger till. De större rederierna erbjuder ofta guidade utflykter på stoppen vilket är ett bekvämt sätt att få uppleva de mest kända sevärdheterna.

6. Extranätter på hotell

Apollo erbjuder kryssningar med olika reslängder. Vi har kryssningar där några hotellnätter i samband med kryssningen ingår i priset. Vi har också kryssningar där du själv väljer antal hotellnätter du vill ha. Vi rekommenderar dock alltid att du bokar några extra hotellnätter eftersom städerna med avresehamnarna är stora och tål att upptäckas!

7. Billiga kryssningar

Den mest prisvärda kryssningen hittar du på hösten. Dock beror prissänkningen på att området ofta drabbas av stormar och orkaner under den årstiden. Självklart utsätter rederierna inte sina gäster för faror och kryssar när det blåser, men det är större risk att resan avviker från den planerade rutten på grund av att fartygen inte kan gå in i vissa hamnar.

Är detta inget problem för dig kan du hitta riktigt fina höstkryssningar att fynda. Mest prisvärt är det att kryssa i december och på våren mellan mars och april. Medelhavskryssningar har högsäsong under sommarmånaderna, men städerna här är minst lika underbara i april som i slutet av september. Vädret kan vara något ostadigt, men ofta är det en behaglig temperatur i luften.