Fakta om Maldiverna

Tidsskillnad:

Svensk tid +4 timmar (Male). Några öar har sin egen lokala tid. Kontrollera alltid tiden på just ditt hotell vid ankomsten.

Språk:

Divehi (maldiviska) men också arabiska, hindi och engelska talas.

Valuta:

Maldivisk rufiyaa (MVR).

Pass och visuminformation:

Observera att du måste uppge ditt fulla namn, som direkt motsvarar vad som står i angivet i ditt pass, vid bokning. Läs mer om pass och visum till Maldiverna.

Elektricitet:

230V, 50HZ. Adapter krävs.

Transfer:

Transfer till och från hotellen ingår. Du flyger till Maldiverna med reguljärflyg och landar på Males internationella flygplats som ligger på en egen ö utanför huvudstaden Male. Därifrån är det transfer till ditt hotell med sjöflyg, inrikesflyg eller speed boat. Reser du med Apollo ingår alltid transfern från Males flygplats till ditt hotell på Maldiverna. Se respektive hotellbeskrivning för mer information om transfern.

Sjöflygen går endast under dygnets ljusa timmar. Väntetider kan uppstå då sjöflygen och båtarna inväntar andra gäster som kommer med olika flyg under dagen till Male. Ofta har hotellen egna lounger vid sjöflygens terminaler där man kan vänta på avgången med sjöflyget. Mellanlandningar vid andra öar förekommer. Vid hemresan kan du få åka tidigt på morgonen från hotellet även om ditt flyg går på eftermiddagen eller kvällen från Males flygplats.

Stränder:

Stränderna har kritvit sand som sträcker sig ner till det kristallklara vattnet. Utanför de flesta öar finns så kallade husrev som hindrar starka strömmar och vågor att nå ön. På de flesta ställen kan man simma ut till korallreven, och nästan alla öarna har strand runt hela ön.

Nöjen:

Många hotell har egen underhållning och levande musik som varierar från vecka till vecka.

Kommunikationer:

All transport mellan öarna sker med Dhoni (lokal motorbåt), speedbåt eller svävare.

Aktiviteter:

Maldiverna har flera dykcenter som erbjuder undervisning, uthyrning av utrustning och dykutflykter till omkringliggande korallrev, sjunkna skepp och speciella områden med fiskar. Windsurfing, kajak, segling och vattenskidor.

Missa inte heller chansen att spendera några ensamma timmar på en öde ö. Du blir skjutsad med båt till ön på morgonen och lämnas där med parasoll och korgar med mat och dryck. Sedan har du hela dagen att spendera som du vill, innan båten hämtar upp dig igen på kvällen.

Bra att veta:
  • Det är inte tillåtet att föra in alkohol, fläskkött eller religiösa symboler till Maldiverna. Det är förbjudet att införa veckotidningar eller litteratur med lättklädda motiv av något slag. Att bada topless är belagt med böter.
  • På turistöarna är alkohol tillåtet, men på resten av öarna i Maldiverna är det förbjudet på grund av religion.
  • Observera att du måste uppge ditt fulla namn vid bokningen som direkt motsvarar vad som står i angivet i ditt pass.
  • Vid passkontrollen tas fingeravtryck och bilder på alla inkommande passagerare.
  • Hotellets butik säljer solkrämer, godis och glass och priserna är höga. Ta med solkräm med hög solskyddsfaktor, lite godis och snacks. Många hotell lever efter filosofin "det du tar med dig till Maldiverna, tar du också med dig tillbaka". Ta hem tomma eller halvtomma shampoo-, tvål- och solkrämsflaskor, tops och tomma snackspåsar.
  • Ta med en t-shirt som ska användas som förstärkning av solskyddet där du snorklar. Solen är mycket stark och det går fort att bränna sig på ryggen vid snorkling.