Bracs hamn

Sevärdheter på Brac och Hvar

En semester på någon av öarna Brac och Hvar bjuder på sol och härliga bad i kristallklart vatten. Vill du göra mer än att njuta av de fina stränderna finns det gott om saker att göra och sevärdheter att upptäcka på både Brac och Hvar. Öarna är också populära utflyktsmål från orterna på Makarska rivieran.

Hvar

Sveta Nedjelja

Sveta Nedjelja är en liten stad som ligger på Hvars södra kust, i ett område som är känt för sina fina viner. Ett trevligt sätt att ta sig hit är med båt från Hvar stad. Ett tips är att gå till någon av restaurangerna som ligger i hamnen och njuta av ett gott glas vin till maten.

Napoleons fort

Vill du få en ordentlig promenad med svårslagen utsikt? Då ska du promenera upp till Napoleons fort från 1800-talets början som ligger ovanför Hvar stad. Ett trevligt tips är att ta med en guidebok  så att du kan läsa mer om Hvar stads fascinerande historia medan du blickar ut över den.

Vackra Hvar

Hvar är en av Kroatiens vackraste öar, med ett landskap med böljande lavendelfält och vackra byar. Stari Grad är en av de äldsta städerna på ön och grundades redan under 300 f.Kr. av grekerna och hette då Pharos. En annan by som är värd ett besök är den lilla staden Vrboska. Byns kyrka St. Lawrence har en fin samling av renässanskonst. Vill du se mer av Hvar kan du förboka en utflykt, bland annat finns en ötur men också en som tar dig off road.


Brač

Blå grottorna på Biševo

De vackra öarna Biševo och Vis ligger en trevlig båttur från både Hvar och Brac och är en härlig dagstur. Utanför Biševo kan du besöka naturfenomenet Modra špilja, Blå grottan, som fått sitt namn av den vackra färg som uppkommer när solen lyser in genom taket. Grannön Vis har på senare tid blivit extra populär sedan Mamma Mia - here we go again delvis spelades in här. Gå runt i byn Komiža och dröm dig bort i filmen, eller ta dig till någon av de närliggande klapperstenstränder med kristallklart vatten för svalkande dopp. Avsluta med färsk fisk och skaldjur till middag på någon mysig restaurang i hamnen. Med Apollo kan du förboka utflykter som tar dig till båda öarna. 

Kalkstensbrottet i Pučisča

På norra delen av Brač hittar du den lilla byn Pučisča, som ligger vackert där tre dalar möts. Byn har en rustik atmosfär och är framförallt känd för sitt kalkstensbrott, varifrån man bland annat har hämtat till Vitas husets pelare.