De bästa tipsen från lokalbefolkningen

Vi är nyfikna på att höra hur Kroatien upplevs för en person som kommer härifrån. Hur tillbringar en person som är född och uppvuxen i vackra Kroatien sin drömdag? Marija Babić kommer ifrån Makarska och jobbar som lokalguide. Det här är hennes bästa tips till det bästa Kroatien har att erbjuda, med allt från matupplevelser till stränder och mindre kända platser. 

De massiva försvarsmurarna i Dubrovnik skapar en helt speciell atmosfär.

1. Berätta lite om dig själv och ditt förhållande till Kroatien?

Jag är född och uppvuxen i Makarska och har varit lokalguide i Kroatien de senaste 10 åren. Talar tyska och svenska. Tidigare bodde och arbetade jag utomlands i många år och kom då fram till att det inte finns någon plats som är som Makarska. Klimatet, maten, folket och traditionerna, livsstilen och vinet på en helt vanlig tisdagseftermiddag – Kroatien vinner i alla kategorier!  

2. Vad gillar du mest med Kroatien? 

Det jag gillar mest med Kroatien, vilken kan låta klyschigt, är den avslappnade attityden och spontaniteten. Människor tar sig verkligen tid till att njuta av vardagen. Jag måste också nämna det helt fantastiska landskapet. Ta gärna bilen och kör längs med kusten, det är en upplevelse i sig.  

3. Vad tycker du mest om att göra i Makarska? 

Det jag tycker om att göra allra mest, kom då ihåg att jag är född här, är att sätta mig ned längs strandpromenaden oavsett tid på dygnet med någonting gott att dricka, samtidigt som jag blickar ut över det myllrande folklivet. Här finns många fina vattenhål med terrasser och havsutsikt som serverar cocktails och snacks. Att hyra en motorbåt och åka ut till en av öarna för en picknick på stranden tillsammans med mina vänner står också högt upp på listan.

4. Finns det någonting som du kan berätta om Kroatien som de flesta inte känner till? 

De flesta känner inte till att den populära HBO-serien Game of Thrones spelades in längs med Dalmatiens kust, i Split och Dubrovnik. Försvarsmurarna i Dubrovnik, där Game of Thrones filmades, är en av de bäst bevarade befästningarna i Europa. Varje gång jag nämner detta på utflykter till Dubrovnik är det omkring 20% av passagerarna som blir helt till sig av entusiasm. Serien har en stor följarskara och många åker till Kroatien just på grund av serien.

Allt kroatiskt vin är gott! Enligt Marija Babić.

5. Vad överraskar folk mest när de kommer till Kroatien? 

I Europa har Kroatien tillsammans med Spanien det högsta antalet traditioner, byggnader och platser listade på Unescos världsarvslista. Det inkluderar knyppling, pepparkaksbakning, Klapa (a capella sång), historiska städer och handgjorda träleksaker. Vi kroater älskar och är väldigt stolta över våra gamla hantverkstraditioner, sånger och kultur, och vi gör vårt bästa för att hålla dessa vid liv. Arv och traditioner är viktigt för oss som nation och vi vill gärna visa det för alla som vill ta del av det!   

6. De bästa tipsen till foodies som kommer till Kroatien? 

Ät allt som kommer från havet! Utmana dig själv och smaka på vår svarta bläckfiskrisotto – den ser lite märklig ut men smakar helt fantastiskt! Det finns även vit risotto med räkor, scampi från grillen, musslor i vitt vin och persiljesås, bläckfisk med spenat och potatis och slutligen bläckfisksallad – allt är riktigt gott. Vi brukar säga – fisken måste simma tre gånger – den första i havet, den andra i olivolja och den tredje i vin. Oavsett vilket kroatiskt vin du väljer kommer du inte bli besviken. När det gäller kötträtter finns det några som smakar extra bra, som den traditionella peka, till exempel. Det finns olika typer av kött med potatis, kryddor och olika grönsaker tillagade under en järnklocka täckt med glödande kol. Den här maträtten tar tid att förbereda och den måste beställas flera timmar i förväg. Här kan du läsa mer om mat och vin i Kroatien.

7. Vilken restaurang går du till när du vill ha något extra speciellt? 

Om du vill ha en lista över mina favoritrestauranger i och runt Makarskas riviera så kommer den här – Bura, Konoba Kalalarga, Stari Mlin, Riva, Tempera, för riktigt gott kött rekommenderar jag Bounty and Ranch, The Olive tree…för att bara nämna några. Det finns till och med en restaurang som blivit rekommenderad i Michelinguiden, den ligger uppe i bergen ovanför Makarska. Den är verkligen läcker! För en riktig fine dining-upplevelse rekommenderar jag restaurangen Jeny – kolla upp den! Om du vill ha en cocktail utöver det vanliga skulle jag rekommendera en Slider tillsammans en god bruschetta på Špina bar. 

8. Bästa tipsen för familjer? 

Kroatien är ett familjevänligt resmål. Framför allt Makarskas riviera, som erbjuder bra strandaktiviteter för barnen. Vattenrutschbanor och vattenland finns överallt, precis som cyklar, Segways och mopeder för uthyrning. Det finns även ett antal båtturer och bussturer som inte är allt för långa.  

Kroatiens mest berömda strand Zlatni Rat – Gyllene hornet.

9. Vart går resan när du vill uppleva något autentiskt? 

För att uppleva något autentiskt kan du lämna turistorterna i Makarska och bege dig ut till en av öarna eller resa inåt landet. Dessa områden är fortfarande relativt skyddade och orörda av turismen. Livet här är lite lugnare, naturen är vacker och maten är traditionell och hemlagad. Motski ligger till exempel 40 minuter från Makarskas riviera. Det ligger inte vid havet utan i ett äventyrligt landskap med möjligheter till vinprovning, köra fyrhjuling genom byarna, paddla kajak på floden eller bada i sjön. Ön Hvar är en av mina favoriter med lavendelängar, magiska vikar, vackra gamla städer som ligger längs vår längsta dalmatiska ö. Här står kyrktornen på kullarna och bevakar städerna, kulturarvet blomstrar och, naturligtvis, läckra serverade skaldjur. Denna del av Kroatien är mycket autentisk men det finns också andra öar, såsom Braç. Det hårda livet i ett kargt landskap har ersatts av turism, men vi har behållit traditionen med boskaps- och olivproduktion.  

10. Topp 3 stränder och varför? 

Stranden i staden Omis: främst för att det är en av få sandstränder i Dalmatien. Enligt min erfarenhet vill många av våra skandinaviska gäster ha en sådan strand eftersom de flesta av våra stränder består av runda stenar eller klippstränder. Den andra jag vill nämna är Makarskas Cubano-strand då det finns många pubar och restauranger i närheten och det är möjligt att sitta i skuggan av det vackra Pinjeträdet för att komma bort från den starka solen. Och den sista som är ett måste att besöka och ligger i Bol på ön Braç. Det är Kroatiens mest kända strand och kallas det gyllene hornet. Det är ett paradis för vindsurfing. Starka strömmar och vindar ändrar ständigt "hornets" riktning och därför är det också ett naturfenomen. 

11. Kan du beskriva en perfekt dag i Makarska, vad gör dig lycklig?  

Jag skulle beskriva en perfekt sommardag i min stad så här: Efter att jag vaknat skulle jag äta frukost på en bistro i hamnen, för att sedan gå till stranden. Efter ett bad i havet skulle jag ta en kopp kaffe i en loungebar med havsutsikt och läsa en sida eller två i en bra bok. Efteråt skulle jag ta ett dopp till. Lunch skulle bestå av en picknick på stranden eller en skaldjurssallad på en närliggande restaurang. På eftermiddagen är det siesta i Dalmatien. När kvällen kommer skulle jag nog välja att gå till torget på någon konsert eller lyssna på lugn musik på en av de många barerna före middagen. För valet av middagsrestaurang - se min favoritlista ovan. Efter middagen blir det definitivt ett glas vin på Grabovac vinbar! 

Nationalparken Plitvicesjöarna

12. Vad får man absolut inte missa när man besöker Kroatien? 

Du bör definitivt inte missa att besöka en av våra nationalparker. Den som ligger närmast är nationalparken Krka, men jag måste erkänna att det inte är min personliga favorit. Det finns totalt sju nationalparker och här är mina två favoriter: Nationalparken Plitvicesjöarna, om du hyr en bil kan du ta en dagstur dit från Makarska. Här finns sexton insjöar och hela nittioåtta vattenfall i olika nyanser av blått och grönt. Ett magiskt landskap som knappast inte kan beskrivas med ord. Nationalparken Mljet är en ö med en gigantisk insjö som till och med har en egen liten ö belägen i mitten av sjön. På denna ö finns ett gammalt benediktinskt munkkloster. Är du på Makarskas riviera får du inte missa huvudattraktionen - Biokovo mountain skywalk. En balkong i plexiglas på 1400 meters höjd med utsikt över rivieran och många av öarna som ligger längs kusten.

13.  Vilken skulle du säga är den bäst bevarade hemligheten som man borde se eller uppleva i Kroatien?  

Då måste jag säga Slavonija och Baranja, som är belägna i nordöstra Kroatien. Det är helt klart landets bäst bevarade hemlighet. Turismen är fortfarande mest fokuserad längs kusten, men det finns så mycket att upptäcka i andra delar av Kroatien. Barocka städer och helt annorlunda mat och landskap än det du ser och upplever längs kusten.

Blev du inspirerad? Det blev vi! Beställ din resa till Kroatien och låt äventyret börja!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kroatien, hitta och boka en resa till Kroatien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kroatien

Vill du veta vilken ort som passar dig bäst, vilka de bästa stränderna är eller kanske få tips på restauranger och utflykter? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Kroatien!

Se alla restips för Kroatien

Kroatien

  • Vykortsvacker natur och kristallklart vatten
  • Underbara Makarska rivieran med många mysiga orter 
  • Spännande utflyktsmål 
Se alla resor till Kroatien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här