Stadsdelar_i_Rom

Stadsdelar och områden i Rom

Rom är en riktig storstad med många stadsdelar, områden och kvarter - som alla har sin egen karaktär. Lär känna stadsdelarna i Roms innerstad och lägg på minnet vilken som lockar mest! 

Boka din resa till Rom

Historiska Centro Storico

Vill du uppleva det gamla Rom är det Centro Storico du ska bege sig till. I det här området ramlar man nästan över kända sevärdheter, gata efter gata. Här ligger både Pantheon och Fontana di Trevi - tar du en promenad i Centro Storico går du förr eller senare förbi dem båda. Förutom kända sevärdheter väntar gamla men vackra byggnader, gulliga torg och slingriga gränder. Turisttätt? Javisst! Det är ändå ett givet måste i Rom.

Hippa stadsdelen Trastevere

De mest bohemiska kvarteren i Rom hittar du solklart i Trastevere. Trastevere når du genom att från stadskärnan korsa floden Tibern. Med mindre kända monument är Trastevere mindre turistigt än de andra stadsdelarna i Rom. Hit går du för att promenera runt på kullerstensgator, slå dig ned för något att äta på en trevlig uteservering, och för att kolla in små, unika affärer. Tillåt dig själv att gå vilse - kanske hittar du en ny favoritgata!

Treudden Tridente 

Den norra delen av Roms stadskärna kallas Tridente. Tridente är ett område i Rom som utgörs av tre hopslagna gator som skapar en treudd: Via di Ripetta, Via del Babuino and Via del Corso. Den mest kända sevärdheten i Tridente är Spanska trappan. Det är också i Tridente som många av de största shoppinggatorna ligger: Via Vittoria, Via Frattina, Via delle Carrozze, Via Borgognona och Via della Vite. Till Tridente hör också Piazza del Popolo, ett stort och majestätiskt torg som fick sitt nuvarande utseende 1816. I mitten av Piazza del Popolo står en obelisk vid namn Flaminioobelisken som restes på 1200-talet f.Kr. och fördes till Rom år 10 f.Kr. Torget har alltid använts för folksamlingar av olika dess slag och har både fontäner, statyer och monument att spana på.

Bohemiska Monti

Monti är en stadsdel i västra Rom som ofta förbises av turister. Det är här Colosseum ligger, vilket många tickar av sin lista innan de går vidare utan att utforska stadsdelen. Det är synd, för Monti är en av de äldsta och bäst bevarade stadsdelarna i Rom, där en stor del av lokalbefolkningen bor. Monti är det konstnärliga området i Rom, med udda butiker - gärna vintage - och små trattorior. På torget Piazza della Madonna dei Monti samlas turister och lokalbefolkning vid trapporna längs 1600-talsfontänen för att njuta av solen en liten stund, vila benen eller läsa en bok. Palazzo delle Esposizioni är en annan känd sevärdhet i Monti; ett museum och kulturcenter i en vacker byggnad, designad i neoklassisk arkitektur.

Trastevere_Rom