Peterskyrkan

Peterskyrkan / Basilica di San Pietro

Basilica di San Pietro i Rom är en av världens största kyrkor. Peterskyrkan, som den heter på svenska, ligger i Vatikanstaten och är katolicismens huvudkyrka.

Peterskyrkan började byggas redan 1506, men det var först 120 år senare som kyrkan stod klar. Kyrkan, som är formad som ett latinskt kors, hade flera kända arkitekter inblandade i designen. Det var främst Carlo Maderno som hade huvudansvaret, men även arkitekter som Rafael, Donato Bramante och Michelangelo var med i processen. Kyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus, som dog år 64 e.Kr. och tros ha blivit begraven här.

Pieta Michelangelo

Göra i Peterskyrkan

När du besöker den här mäktiga byggnaden får du inte missa att gå upp i den stora kupolen. Antingen betalar du några euro för att få åka hiss, eller så promenerar du upp för trapporna. Om du är rädd för trånga utrymmen kan det vara värt att åka hiss, för trapporna upp är branta och smala. Väl uppe är det dock värt besväret! Från kupolen ser du ut över hela Rom.

På markplan kan du njuta av många vackra konstverk under ditt besök. Bland annat hittar du Michelangelos kända verk Pietà här. Det är en skulptur som föreställer Jungfru Maria som håller sin döde son Jesus i knät. Detta är också det enda verk som Michelangelo signerade med sitt namn.

Priser och öppettider i Peterskyrkan

Det kostar ingenting att gå in i Peterskyrkan och köerna består till största del av den omfattande säkerhetskontrollen som alla besökare måste ta sig igenom. Om du vill gå före i kön kan du boka biljetter eller guidade turer som tidigare nämnts ovan. Öppettider finns på Vatikanens officiella webbplats

Att tänka på när du besöker Vatikanstaten

När du besöker Vatikanstaten bör du tänka på din klädsel. Det är viktigt att täcka axlar och knän oavsett hur varmt det är - det gäller både kvinnor och män. Du får inte heller ha hatt eller huvudbonad på dig.

Peterskyrkan är en mycket populär plats att besöka som turist i Rom, kom i tid till platsen så slipper du köa länge. Det är bättre att vara här innan öppning. Ibland är påven på plats vid Peterskyrkan och då är det extra mycket folk här. På söndagar klockan 12 talar påven till folket vid Petersplatsen som ligger precis vid Peterskyrkan.

Att ta sig till Peterskyrkan

Till Peterskyrkan tar du dig enklast med tunnelbana. Ta linje A och gå av vid Ottaviano-S. Pietro-Musei Vaticani och promenera i cirka tio minuter.

Fler restips till Rom

Petersplatsen