5 sevärdheter i Rom

du vill bocka av från din bucket list

Rom är en fantastisk stad att bara strosa runt i; upptäcka små gömda torg, slå sig ned för en kaffe eller äta en nygjord gelato på en uteservering… Längs vägen finns det hundratals kända monument, kyrkor och efterlämningar från antiken. Här är fem sevärdheter du vill checka av från din bucket-list när du är på semester i Rom.

En av de mest kända sevärdheterna i Rom - Spanska trappan

1. Spanska trappan

En av de mest kända sevärdheterna i Rom är Spanska trappan. Trappan, som består av 138 trappsteg, byggdes mellan 1723 – 1726. Namnet Spanska trappan kommer från faktumet att trappen är döpt efter torget den ligger på, Piazza di Spagna. Spanska trappan byggdes för att koppla samman torget med kyrkan som ligger ovanför trapporna, Trinitá dei Monti. Idag är Spanska trappan en given mötesplats i Rom – slå dig ned med en glass på en av alla uteserveringar, eller på trappan, och spana på människor som passerar.

2. Forum Romanum

Nära Colosseum ligger Forum Romanum, översatt till svenska ”det romerska torget”. En gång i tiden - under antikens Rom - var det Roms offentliga torg för handel, religiösa ceremonier och politiska möten. Idag må det mest vara ruiner som finns kvar, men det är en historiskt viktig plats som är väl värd ett besök. Du kan titta på gamla kyrkor, triumfbågar och tempel från romartiden - och det är ju häftigt om något!
 

Upplev Villa Borghese under semestern i Rom

3. Villa Pamphili 

Känner du att du börjar bli matt av alla människor? Ta en lugn stund för dig själv i en av Roms vackraste parker, som tillhör Villa Doria Pamphili. Villa Doria Pamphili är en villa som i skrivande stund ligger i den största parken i Rom. Villa Pamphili, som parken också heter, ligger i stadsdelen Monteverde. Själva villan härstammar från 1600-talet och gör sig väldigt snygg på bild! 


4. Villa Borghese

Den mest kända parken i Rom heter dock Villa Borghese och är även den värd ett besök. Vill du slippa undan turister är Villa Pamphili ett bättre val, men Villa Borghese är vid det här laget en riktig klassiker. Villa Borghese byggdes 1613-1616, och egendomens totala yta tar upp sex kvadratkilometer. Villa Borghese inrymmer en engelsk trädgård (Giardino del Lago), ett flertal museer och skulpturer utspridda i parken. Villa Borghese ligger nära Spanska trappan och har hela nio ingångar du kan välja och vraka mellan.

Fontana di Trevi - kanske världens mest kända fontän

5. Fontana di Trevi

Frågan är om det finns en fontän som är mer berömd än Fontana di Trevi. Belägen på torget Piazza di Trevi, mitt i Rom, ligger den stora bassängen med tillhörande byggnad som blivit känd från bland annat filmen Det ljuva livet - La Dolce Vita (1960). Fontänen byggdes mellan 1723 och 1762. Fontänen föreställer ett vatten med tillhörande klippor, på vilka olika väsen klättrar upp. Enligt legenden kan din önskan bli sann om du kastar ett mynt i Fontana di Trevi… Kanske kan du önska dig en resa tillbaka till Rom?