Collosseum_Rom

Colosseum i Rom

En av de häftigaste sevärdheterna i Rom är Colosseum, den romerska amfiteatern som byggdes redan år 70 efter Kristus. Vandra på mark som människor har gått på i tusentals år och känn historiens vingslag. Passa på att komma hit på förmiddagen, och boka biljett i förväg för att komma undan de längsta köerna.

Historien bakom Colosseum

Colosseum är en gigantisk amfiteater som står mitt i Rom. Den mäter 524 meter i omkrets och 48 meter i höjd. Här brukade Roms befolkning en gång i tiden samlas för att se gladiatorspel, djurfäktningar, avrättningar och teater.

Colosseum_Natt

500 år av underhållning

Arenan är gigantisk. Under de 500 år som platsen användes kunde upp till 50 000 åskådare få plats på läktarna. Det fanns runt 80 ingångar i Colosseum för att folk så lätt som möjligt skulle kunna komma ut och in.

På den tiden var byggnaden fylld av eleganta nymodigheter. Bland annat kunde golvet på Colosseum under de första 100 åren fyllas med vatten så att kända sjöslag kunde återspelas med riktiga båtar. Golvet byggdes senare om för att gynna gladiatorspelen med hissar och burar där djur och kämpar kunde komma upp i arenan för att ge spelet mer spänning. I taket satt det 240 linor med fästa tygstycken som skyddade åskådarna från sol, vind och dåligt väder.

Guidade turer och biljetter till Colosseum

Den här byggnaden har så mycket historia att bjuda på – för att verkligen förstå dess storhet rekommenderar vi dig att boka en guidad tur. Antingen går du i grupp tillsammans med en guide, eller så kan du köpa till en audio- eller en videoguide som tar dig genom den spännande historian om Colosseum och dess arkitektur. Här kan du boka en guidad tur

Priserna varierar beroende på hur gammal du är. Boka biljett och läs mer om priser och vilka som kan få reducerat pris. Tips! Den första söndagen varje månad är inträdet till Colosseum helt gratis så om du är här under den dagen behöver du inte köpa någon biljett för att komma in.

Colosseums öppettider

Colosseum öppnar varje dag klockan 8.30 för besökare. Stängningstiderna varierar beroende på säsong. Se vad som gäller för ditt besök här.

Ta sig till Colosseum 

För att ta dig till Colosseum kan du välja mellan att åka tunnelbana, buss eller spårvagn. Ta den blå linjen, Line B, i tunnelbanan och hoppa av på stationen Colosseo. När du kommer upp ur tunnelbanan kan du inte ta miste på vart du ska gå. Om du åker buss kan du välja mellan fem olika busslinjer – 75, 81, 673, 175 eller 204, även här heter busshållplatsen Colosseo. För att ta spårvagnen ska du välja linje 3 och hoppa av vid Colosseo

Colosseum_Rom_Oppettider