Sightseeing_i_Rom

Annorlunda sightseeing i Rom

Det finns mer till Rom än de klassiska turistattraktionerna och innerstadsstråken. För en äkta glimt av Rom kan du ta dig bort från de mest berömda sevärdheterna, se något annorlunda och få en annan bild av staden. Här är ett par tips på annorlunda sightseeing i Rom.

Cestiuspyramiden som du ser på bilden högst upp är ett gravmonument i form av en pyramid som ligger i närheten av den antika stadsporten Porta San Paolo och den protestantiska kyrkogården. I närheten ligger också tunnelbanestationen Piramide, som uppkallats efter Cestiuspyramiden.

Kyrkogården i Testaccio

I stadsdelen Testaccio ligger en av Europas vackraste kyrkogårdar med det eminenta namnet Il Cimitero Acattolico di Roma. Kyrkogården är protestantisk och anlades på 1700-talet. Fram till att kyrkogården stängde för nya begravningar på 1900-talet var det främst utlänningar som begravdes här, bland dem finns storheter som John Keats och Percy Bysshe Shelley. Nära kyrkogården finner du också Cestiuspyramiden, ett gravmonument som uppfördes mellan 18 till 12 f.Kr. Pyramiden är dryga 36 meter hög i cement och täckt med marmor.  

Ta sig till Protestantiska kyrkogården: tunnelbanelinje B till stationen Piramide, eller buss 3, 75, 23, 60, 83, 95, 280, 30 eller 175.
Öppettider: måndag till lördag, 09.00 – 17.00. Söndagar håller kyrkogården öppet från 09.00 – 13.00.

Kyrkogården Il Cimitero Acattolico di Roma
Matmarknad_Rom

 

 

Matmarknaden Trionfale Market

Trionfale Market heter matmarknaden som räknas till den första i Rom, och till dags dato också den största med över 270 stånd. På Trionfale Market finns allt från färska grönsaker, exotiska frukter, fisk och kött till salu. Det är här lokalbefolkningen köper sin mat. Strosa omkring och titta på vardagslivet som pågår, köp med dig lite ost och chark till hotellrummet eller ät en lätt lunch på något av alla genuina stånd som går att hitta på matmarknaden. 

Ta sig till Trionfale Market: Ta tunnelbanelinje A till stationen Ottaviano och gå 500 meter.
Öppettider: måndag till lördag, 07.00 – 14.00.

 

Katakomberna i Rom

En annorlunda sevärdhet i Rom är katakomberna. Katakomberna, gamla begravningsplatser från antiken, finns i Roms utkanter och består av stora grottor och tunnlar, allt från sex till 20 meter under jord. Behovet av katakomberna uppstod på grund av bristen på kyrkogårdar. Samtidigt förbjöd den romerska lagen att man begravde sina nära och kära innan för stadsmurarna, vilket förklarar varför alla katakomber ligger i utkanten av Rom. Det finns uppemot 60 katakomber i Rom, varav 5 går att besöka. Den största katakomben heter Santa Domitilla.

Ta sig till Santa Domitilla: Buss 716 från Piazza Venezia.
Entréavgift: 8 euro per person
Öppettider: onsdag till måndag, 09.00 – 12.00, 14.00 – 17.00. Notera att katakomberna i Santa Domitilla är stängda från december till januari.

Katakomberna_i_Rom
Annorlunda_sightseeing_rom

 

 

Konstnärliga gatan Via Margutta

Bara ett stenkast från Spanska trappan ligger en undangömd gata och lugn oas som få turister brukar hitta till – Via Margutta. Den smala gatan är proppad till bredden med konstgallerier, ateljéer och antikvariat. En gång om året (ofta i slutet av april eller början på maj) hålls utomhusutställningen “I Cento Pittori di via Margutta” – hundra målare av Via Margutta på gatan. Då ställer hundra konstnärer ut sina verk på gatan för en enda lång utställning. 

Ta sig till Via Margutta: Promenera! Via Margutta ligger bakom den större gatan Via del Babuino, som utgår från Spanska trappan.