Så fixar du formen på semestern

Växla upp – och varva ner. I grekiska hamnbyn Sivota är träningsresan inte bara bra för fysiken. I detta lockande landskap mellan långa kustlinjer och autentiska bergsbyar är det lika lätt att hitta lugnet. 

- Vi tror stenhårt på kombinationen av träning, avkoppling, god mat och mysiga miljöer på semestern, säger Daniel Giray, sportchef på Apollo. 

Att vara aktiv och hålla formen på semestern har blivit en självklar ingrediens på resemenyerna under senare år. Träningsresan, oavsett om man är måttfull motionär eller effektiv elitidrottare, är ett smart sätt att inte förlora formen – samtidigt som man hinner njuta och koppla av i nya semestermiljöer.  

Redan för 13 år sedan lanserade den nordiska researrangören Apollo sitt nyskapande träningskoncept Playitas Resort; dedikerade sporthotell runt om i Sydeuropa med bästa möjligheter och moderna maskiner för alla som vill komma tillbaka från semestern med lika delar nya muskler och kraft som nyladdad solenergi. 2013 blev Apollo också officiell leverantör av träningsläger till Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) topp- och talangprogram och den svenska OS-truppen och hotellen blev svensk Olympisk Camp.  

Sivota Retreat-powered by Playitas

Magkänslan vann 

Apollos sportchef Daniel Giray förklarar tillkomsten av träningsresorna: 

- 2009 förvandlade vi ett badhotell på Fuerteventura till en plats i solen dit man kunde åka för att träna med professionella instruktörer. Planen var att nå 20 000 gäster årligen inom fem år. Efter bara tre år hade vi 60 000 gäster per år. Succén var ett faktum och vi behövde växa med fler anläggningar, säger Daniel Giray. 

I dag har Apollo sex kompletta konceptualiserade hotell under varumärket Powered by Playitas med aktiva motionärer och elit som gäster. Numera har de kunniga instruktörerna på hotellen fått sällskap av en hel mikrovärld av infrastruktur skräddarsydd för sport och träning. 

- Idén är att man som gäst när som helst på året ska kunna få ett stort utbud av sport och träning, i grupp eller individuellt, elitaktiv eller som motionär. Vi samarbetar också med många sportprofiler, som Therese Johaug. Hon håller bland annat i en gruppresa med maratonfokus och under 2023 med temat triathlon, säger Daniel Giray och fortsätter:  

- Kombinationen av träning, avkoppling, god mat och mysiga miljöer är helt enkelt vår grej. Vi erbjuder ledarledda träningsprogram med 10–15 olika klasser att välja på dagligen, från morgonyoga till cykling, crossfit och simskola. Våra gäster vill helt enkelt ha en mer aktiv semester och inte bara åka ner för att sola och bada, utan kunna kombinera den sköna livsstilen utomlands med sport och träning. Många tränar hemma och vill självklart fortsätta även på semestern på högkvalitativa anläggningar med utrustning de känner igen. 

Sivota Retreat-powered by Playitas

Sporthotell med magisk utsikt 

Ett av de senaste hotelltillskotten är Sivota Retreat – powered by Playitas i den småskaliga grekiska kust- och bergsregionen Epirus. Hotellet öppnade i maj 2021 efter en total renovering. Här finns bland annat ett nybyggt utomhusgym för crossfit-träning med utsikt över det inbjudande klassiska kulturlandskapet. Och precis som på alla Powered by Playitas-hotell möts gästerna av professionella instruktörer.  

Redan första månaden hölls ett Olympic Camp inför OS i Peking och kommande höst kommer hela den tilltänkta truppen på runt 250 personer att slipa formen inför OS 2024.  

Träningsprofilen gör också nivån på mat och dryck extra viktig. På Sivota Retreat är menyerna utformade av den grekiska kökschefen och kulinariska konsulten Mirsini Lambraki.  

- Självklart ska det serveras bra och hälsosam mat, och då är det viktigt att den är lokalt producerad och av de bästa råvarorna.  

”Kan aldrig se mig mätt” 

Sporthotellet i Sivota spanades in av Nina Hornewall, kommersiell chef på Apollo.  

- Sivota Retreat är ett unikt hotell med enastående utsikt som man aldrig kan se sig mätt på. Det ligger på en höjd över stranden och havet och just nedanför når man Bella Vraka, den obebodda ön som under årtionden varit en destination i sig själv för badsugna greker – och vilken man når genom att vada från fastlandet över till ön. Förutom alla vanliga sportaktiviteter som ingår i Playitas är det väldigt populärt att låna kajak eller SUP-bräda, berättar Nina Hornewall. 

Hon är halvgrekiska och har rest runt mycket i regionen. Nina kan inte nog hylla läget där hotellet ligger som mitt i naturen i den här bildsköna lite oskrivna trakt som stavas Epirus.  

- Det är väldigt lätt att hitta och uppleva det autentiska här i hela landskapet – och känna att man verkligen är i Grekland.  

Vackra vyer i Sivota

Nyfikna nedslag i Epirus 

Många av Apollos resenärer väljer att kombinera eller förlänga sportsemestern med nyfikna nedslag i regionen, som är rik på både kulturhistoria och spektakulära upplevelser. Bara några mil från Sivota hittas till exempel uråldriga byar grundade under det ottomanska riket som har kvar sina minareter mitt i dagens bebyggelse. 

- Ett av skälen till att vi valde att utveckla Sivota Retreat är just naturen runt omkring, som är som ett enda stort Playitas. I min by några mil därifrån kan jag plötsligt se skandinaviska cyklister utanför min balkong. Då vet jag att de kommer från vårt hotell i Sivota. Epirus är som en stor tummelplats för sportälskare – snirkliga vägar utmärkta för cykling, bergen för vandring, floderna för rafting.  

Staden bortom myten 

Men hur sportig man än är får kroppen ibland nog och behöver vila. Då lockar ett pärlband av grannstäder, från den pulserande provinsstaden Ionnanina till bergsstaden Paramythia. Närmast Sivota ligger Igoumenitsa varifrån man kan ta färja till Korfu och Paxosöarna, om man inte väljer Apollos utflykter från Sivota eller Parga.  

- Igoumenitsa är en vanlig liten kuststad med butiker, kaféer och restauranger. Fem mil inåt landet är det väl värt att åka till Paramythia, eller ”staden bortom myten” som namnet betyder. Enkelt, mysigt och allt är på riktigt, långt från turismens allfarvägar, säger Nina Hornewall med eftertryck: 

- Inte långt från Paramythia flyter floden Acheron. Åk till byn Gliki och vada upp för floden till dess källor. En hänförande naturupplevelse som helt kan anpassas efter lust, tid och förmåga. 

HÄR HITTAR DU APOLLOS SPORTHOTELL POWERED BY PLAYITAS: 

Sivota Retreat – powered by Playitas, Sivota, Grekland 

Porto Myrina – powered by Playitas, Limnos, Grekland 

Levante – powered by Playitas, Rhodos, Grekland 

Playitas Resort, Fuerteventura, Kanarieöarna 

La Pared – powered by Playitas, Fuerteventura, Kanarieöarna 

Aqua Vista – powered by Playitas, Hurghada, Egypten 

Papigo Towers, Epirus

2 undersköna utflykter:  

  • Zagoriabyarna. 36 natursköna små samhällen i bergen, varav några världsarvsskyddade, med makalösa scenerier. Höga bergstoppar möter Europas djupaste ravin. Här kan man prova på forsränning, paddla kajak eller rida rakt ut i naturen. 
  • Ioannina: Till största staden i Epirus åker man antingen på dagstur med hyrbil eller bor på något av de hotell som Apollo snart öppnar. Åk upp på höjderna och titta ner över staden, bergen på andra sidan och Ioanninasjön. Ät sedan middag i krogen Frontzous medeltida miljö. Njut av utsikten och de härliga rätterna.  

 

2 hisnande hotell:  

  • Papigo Towers. Familjeägd charm högt uppe i regionen Epirus i byn Mikro Papigo i området Zagoria. Miss inte den häftiga ravinen Vikos. Även mycket sportaktiviteter i närheten.   
  • Mikro Papigo 1700 Hotel. Apollos prisvinnande Mondo One of a Kind-hotell med spa i byn Mikro Papigo på imponerande 1700 meters höjd. Sitt på verandan och se solen gå ner bortom bergen, och njut av ett härligt kök av lokala råvaror, mycket vilt och fina får- och getostar. 

Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Sivota, hitta och boka en resa till Sivota eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Sivota

Här hittar du våra bästa tips på de mysigaste restaurangerna, härligaste stränderna, de bästa utflykterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Sivota

Epirus-området

  • Parga - grekisk småstadsidyll
  • Sivota - romantik och upplevelser
  • Zagoria - fantastisk natur
Se alla resor till Epirus-området

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här