Resa till Santorini

Varför Santorini?

En semester på Santorini är ett minne för livet. Många reser till Santorini på smekmånad, för att fira jubilaren eller bara för att få en riktigt romantisk semester. För vissa blir resan till Santorini en "en gång i livet"-upplevelse, andra återvänder år efter år. Varför reser så många till Santorini? Här har vi svarat på lite vanliga frågor som om huruvida Santorini är dyrt, hur stämningen är eller vart på Santorini man ska åka.

Därför ska du resa till Santorini

Santorini lockar med vackra utsikter, härliga dopp från lavastränder och trånga små labyrintgränder. Ögruppen Santorini kom till efter ett vulkanutbrott och erbjuder idag en unik naturupplevelse i den grekiska övärlden. Det finns gott om mytomspunna historier om Santorini. Här sägs bland annat staden Atlantis ha sjunkit ner i havet. Om det är sant eller inte kommer vi nog aldrig få veta, men visst finns det en viss mystisk och sagolik stämning över hela ön.

På Santorini är det lätt att koppla av. De flesta av våra hotell ligger i nära anslutning till stranden eller har en pool. På Santorini är varje semesterdag en ny chans till att uppleva något nytt, men det går lika bra att lata sig vid poolen. När du tröttnar på sol och bad väntar mysiga centrum med små butiker, barer och restauranger. Varför inte hoppa på bussen eller ta en taxi till Oia, Fira eller den förra huvudstaden Pyrgos?

Som om det inte vore nog väntar utflykter som vinprovning, båttur i solnedgången och besök på en aktiv vulkan – det är bara att välja och vraka. Med Apollo flyger du direkt till Santorini med SAS eller Novair. Från flygplatsen tar det från 30-40 minuter till våra hotell, enkelt och smidigt!

 

Utsikt på Santorini, restips på Apollo.se
Bougainvillea på Santorini

Hur är Santorini?

På Santorini är stämningen exklusiv men trevlig. Det ständigt närvarande havet skapar en vacker kuliss som är svår att ta in på bild – det måste helt enkelt upplevas på plats. Den rosa blomman bougainvillea klättrar längs vitkalkade husfasader och står i skön kontrast till vulkanlandskapet på ön. Längs strandpromenaden i semesterorterna promenerar försäljare med färsk frukt, och på skuggiga uteserveringar sitter äldre greker och samtalar över en kopp kaffe. I lyxiga Oia och Fira ligger dyrbara butiker på rad, och det är ett rent nöje bara att fönstershoppa. 

Det ljuvliga grekiska köket går att uppleva överallt på Santorini. Längs Calderan ligger restauranger som tycks hänga ut över horisonten, och i solnedgången är utsikten så vacker att det nästan gör ont. På bakgatorna ligger klassiska tavernor med trubadurer och grekisk dans. Här och var ligger små gyros-kiosker, och du blir snabbt förtjust i deras generösa mängder smarrig tzatziki. 

Är Santorini dyrt?

Att Santorini skulle vara ett dyrt resmål är en vanlig förutfattad mening. Visserligen finns det riktigt lyxiga hotell och dyra restauranger på ön, och prisnivån är absolut något högre än på vissa andra grekiska öar. En vanlig tvårättersmiddag (exklusive dryck) på Santorini kostar cirka 200 kronor per person. I de kända orterna Fira och Oia är priserna generellt lite högre än resten av ön.

Med det sagt finns det också budget-alternativ för både mat och hotell. Den som vill åt billigare middagar på Santorini kan till exempel besöka lokala tavernor, istället för de kända restaurangerna i Oia eller Fira. Ett annat prisvärt alternativ är att bo på ett av våra hotell med lägenheter. Då har du tillgång till ett enklare kök och kan göra i ordning lättare maträtter själv. Här är några tips på hotell med lägenheter på Santorini.

Kamari: Hotell Joanna, Aegean Plaza, Sigalas, Tzortzis, Costa Grand Resort & Spa, Alexandra, Avraki och Polydefkis.

Caldera: Kafieris Blue, Krokos Villas.

Perissa: Santo Miramare Resort, Sellada Beach och Aqua Blue.

Priser på Santorini


Vart på Santorini ska du åka?

De mest populära orterna på Santorini är Fira och Oia. Bland Apollos orter på Santorini hittar du allt från lugna semesterorter till mäktiga Calderan i närheten av Fira och Oia. Var du väljer att bo beror på vilken budget du har, om du längtar efter fart och fläkt eller en semester i lugn och ro. Lär känna våra orter på Santorini nedan.

Kamari & Agia Paraskevi

  • Trevlig semesterort
  • Lång svart, lavastrand
  • Stort utbud av restauranger och barer
Läs mer om Kamari & Agia Paraskevi

Caldera

  • Mäktiga utsikter
  • Mysiga byar nära Fira
  • Lyxiga hotell med makalös utsikt
Läs mer om Caldera

Perivolos & Perissa

Vlychada

  • Pittoresk och stillsam fiskeby
  • Dramatiskt landskap med höga klippväggar
  • Perfekt ort för lugn och ro
Läs mer om Vlychada