10 sevärdheter på Santorini

- våra bästa tips!

Santorini är ett spännande resmål för den som är intresserad av sevärdheter i form av natursköna vyer, historiska platser och genuina grekiska stadsmiljöer. Här nedan finner du våra bästa tips! 

Oia i solnedgången

Under en Santorinisemester är det nästan obligatoriskt att uppleva solnedgången vid Oia. Orten är en gammal stad som har varit inspirationskälla för många kända konstnärer under årens lopp, vilket inte är svårt att förstå. Med sitt läge på öns nordspets bjuder staden på en vidunderlig utsikt över calderan och norröver mot öarna Sikinos, Ios och Folegandros. Oia är vackert utsmyckad och här råder en fantastisk stämning under den vackra solnedgången. Färgspelet när solen går ner är en oslagbar naturupplevelse. Det finns också två romantiska hamnar: Arméni dit man promenerar längs en liten stig och Ammoudi dit man enklast tar sig med bil. Butikerna i Oia har ett rikt utbud av konsthantverk och smycken som man gärna köper hem som souvenirer. Ett tips är att följa med på vår utflykt "Santorinis pärlor".

Ancient Thira

På toppen av berget Mesa Vouno, som skiljer Kamari och Perissa åt, ligger de imponerande ruinerna från den antika staden Thira. Du promenerar bokstavligen genom historien i sällskap med den fantastiska utsikten. Det finns gott om skriftlig information på plats, så du får dig en mycket konkret historielektion.

Man kan ta sig till Mesa Vounos topp från både Perissa och Kamari. Från Kamari kan man köra bil ända upp till toppen, och det finns dessutom en minibuss som kör upp den vägen. Att gå upp på berget tar omkring en timme. Räkna med ungefär två timmar plus tiden det tar att gå igenom ruinstaden.

Profet Ilias - Santorinis högsta berg

Profet Ilias är Santorinis högsta berg med sina 556 meter över havet. Från toppen har man utsikt över hela ön och på en klar dag kan man se ända till Kreta. För att komma hit passerar man först den gamla staden Pyrgos, och vägen ändrar sedan gradvis karaktär och blir till en slingrande serpentinväg innan den slutligen når toppen.

Santorinis borgar

De kykladiska öarna har varit hårt ansatta av pirater och för att skydda sig och övervaka kusterna byggde man fästningar och borgar. Det finns gott om ruiner efter dessa borgar i bland annat Pyrgos, Emborio, Akrotiri, Imerovigli och Oia. Alla har sin särprägel: Pyrgos för det speciella sättet som staden är byggd på, Akrotiri med dess stora borg, Imerovigli med en fantastisk utsikt och Emborio med sin traditionella stil som är så välbevarad.

Ön Thirassia

Ön Thirassia var en gång en del av Santorini men i dag är den åtskild och dessutom relativt orörd. I den lilla byn Manolas väntar en genuin Greklandsupplevelse och i den folktomma hamnen Riva i norr kan du koppla av vid det underbart kristallklara vattnet. Det går båtar tre gånger om dagen från Ammoudis hamn till Riva och Krofos, Manolas. Glöm inte att packa snorklingsutrustning och picknick.

Staden Ammoudia

Staden Ammoudia ligger norr om Oia och hit kommer man lättast med bil. Ät en utmärkt lunch på någon av restaurangerna eller varför inte åka hit och njuta av den underbart vackra solnedgången. Staden har byggts runt hamnen och man låter sig lätt imponeras av de eleganta husen som klättrar upp längs klipporna.

Förhistoriska museet

Här finns fynd från det antika Akrotiri, som kallas det grekiska Pompeji. Staden begravdes i samband med vulkanutbrottet som ägde rum omkring 1 450 f. Kr. Här hittade man många intressanta fynd, varav flera har hamnat på museet i Fira. Vid entrén kan du lösa biljett till både det arkeologiska museet och förhistoriska museet.

Fyrtorn med utsikt

På Santorinis sydsida, längst ute på klippspetsen, ligger det sägenomspunna fyrtornet Faros. Utsikten är överväldigande över det kristallklara vattnet, som slår upp mot de höga klipporna och calderan. Här får man också en vy över vulkanön Nea Kameni, den lilla vita ön Aspronisi och Oia på andra sidan av ön. På vägen från Faros finns en liten vägbutik som ägs av en äldre dam som under hela sitt liv har livnärt sig på tomat- och kaprisodling. Hon gör också kaprisinläggningar och soltorkade tomater som är en lokal specialitet. Stanna till på tillbakavägen och köp med dig hennes delikatesser hem.

Panagia Episkopi

Öns äldsta bysantinska kyrka byggdes till Jungfru Marias ära, och har också varit biskopssäte. Kyrkan har en lång och intressant historia, och en utflykt hit bjuder på både charm, vacker utsikt och trevliga omgivningar. Med guide får du hela historien – kyrkomurarna har mer att berätta än vad man tror vid första anblicken. Entrén på 50 cent betalas vid ingången.

Spökstaden Mesa Gonia

Efter den svåra jordbävningen på Kykladerna förblev staden Mesa Gonia i ruiner och det är en fascinerande plats att besöka. Det är verkligen intressant att vandra genom denna ruinstad där tiden har stått still. Atmosfären här är alldeles speciell.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Santorini, hitta och boka en resa till Santorini eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Santorini

Här hittar du våra bästa tips på de finaste stränderna, de bästa restaurangerna, mysigaste byarna och mycket mer! 

Se alla våra restips för Santorini

Santorini

  • Magiska vyer och solnedgångar
  • Fina lavastränder
  • Lyxiga hotell och grekisk charm
Se alla resor till Santorini

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här