8 platser att besöka på Samos

På Samos finns många spännande platser att upptäcka. Gå i filosofen Pythagoras fotspår och besök grottan där han utbildade sina elever på 500-talet, eller kika på Pythagorasplatsen vid hamnen i Samos stad som blivit den givna samlingsplatsen. Uppe i bergen hittar du den omtalade byn Manolates och Näktergalensdal. Här kan du läsa vilka 8 platser på Samos du inte får missa att besöka!

1. Historiska minnesmärken

Den vackra staden Pythagorion bjuder på en vacker hamn och många minnesmärken som ligger i närheten. Ett exempel är den kilometerlånga vattentunneln Eupalinos, som grävdes av slavar för 2 500 år sedan, när Samos styrdes av den beryktade tyrannen och piraten Polykrates. Det tog tio år för slavarna att bygga tunneln och två tredjedelar av dem dog av den stora kraftansträngningen.

2. Pythagorasplatsen

Alldeles vid hamnen i Samos stad hittar du Pythagorasplatsen, som är den givna samlingspunkten i staden. Den stora lejonstatyn mitt på torget är en symbol för Samos frigörelse från Turkiet på 1800-talet. Lejonstatyn invigdes 1930 för att fira 100-årsjubiléet av Samos frigörelse.

3. Pythagoras grotta

Pythagoras grotta är platsen där matematikern och filosofen Pythagoras utbildade sina elever på 500-talet. Grottan ligger på berget Kerkis väster om Marathokambos. För att ta dig hit måste du åka jeep och gå de sista meterna. Men det är det värt, väl uppe vid grottan har du en imponerande utsikt över bergslandskapet. 

4. Tre vattenfall

Vill du beundra och ta vackra bilder på sagolika vattenfall ska du bege dig till Potami. Här finns inte mindre än tre vattenfall. Parkera bilen och promenera den sista biten längs ån som leder fram till det första fallet. Observera att du kommer bli blöt och du kommer behöva simma en bit. Via en stig når du sen det andra vattenfallet, och vill du också ta dig fram till det sista måste du klättra i lianer, så då gäller det att ha god fysik. 

5. Byn Manolates

Den vackra och inbjudande byn Manolates är en av de mest omtalade platserna på Samos. Bli inte förvånad om det känns som att tiden stått stilla, det sägs att inget byggts här på nästan 30 år, förutom parkeringsplatsen som krävdes efter att byn blivit så populär. Strosa runt på de pittoreska gatorna och njut av den grekiska gästvänligheten. Om du blir hungrig kan du slå dig ner på någon av byns mysiga tavernor.

6. Näktergalens dal

Näktergalens dal är ett utmärkt utflyktsmål för dig som uppskattar vacker natur. Här kan du söka svalka under de höga träden och njuta av näktergalens vackra sång. På våren kan du höra de många näktergalarna sjunga under dagen, annars bara i gryningen. Näktergalens dal ligger på vägen upp mot Manolates. Vill du vandra i Näktergalensdal ska du kika närmare på utflykterna som erbjuds med Apollo.

7. Fästningen Louloudas

Fästningen, som ligger på berget ovanför Vourliotes, användes under oroliga tider som vakttorn. Härifrån hade man bra utsikt över havet och förbipasserande skepp. Vill du också njuta av den magiska utsikten väntar en vacker bergspromenad. Louloudas ligger ca en halvtimmes biltur från mysiga Kokkari, och här hittar du trevliga hotell som omtyckta Archangelos Village, familjedrivna Athena och charmiga Olympia Village.

8. Den hemliga grottan

På Samos finns en grotta som inte många känner till. Hyr en jeep och åk mot Votsalakia. Sväng ner till vänster 300 meter efter skylten Kaladakia Beach och kör ner mot havet. Där, bland klipporna på vänster sida, hittar du en fin liten grotta. Du kan både ta dig dit till fots eller simma ca 40 meter från stranden.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Samos, hitta och boka en resa till Samos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Samos

Här hittar du våra bästa tips på de trevligaste restaurangerna, vackraste stränderna, härligaste sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Samos

Samos

  • Fantastiska stränder och historiska sevärdheter
  • Mysiga byar och städer
  • Kombinera med Patmos
Se alla resor till Samos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här