Vackert slott på Rhodos

Rhodos sevärdheter

Rhodos finns mycket att upptäcka för den nyfikne. Ta del av våra tips vart du kan promenera på en av Europas äldsta gator, och vart du kan vandra genom frodiga dalar och se tusentals fjärilar. 

Gå i riddarnas fotspår

Den gamla delen av Rhodos stad är en av Europas bäst bevarade medeltida städer. Hela stadsdelen omges av en ringmur och man kan lätt tänka sig hur det såg ut när riddarna skyddade sin stad. Även om Stormästarens palats till stor del är en rekonstruktion av det ursprungliga Johannniterpalatset (följder av en ödesdiger krutexplosion i mitten av 1800-talet) känns det som klippt och skuret ur en vacker riddarsaga.Här finns enastående vacker keramik, statyer och mosaik. Palatset och det arkeologiska museet håller öppet kl. 8.30-15.00. Om du vill vandra på muren kan du göra det måndag–fredag kl. 12.00-15.00. Turen kostar 2 euro och utgår från Stormästarens palats. Utanför murarna ligger Monte Smith, Rhodos Akropolis, med storslagen utsikt över staden.

Är du i Rhodos stad får du inte missa Riddargatan, eller Ippoton Street som den heter. Det var här Johanniterriddarna kom ridandes på sina hästar under 1300-talet. När man går ner för gatan i dag kan man lätt föreställa sig precis hur det var då.

Historiska Lindos

Staden Lindos ligger vackert vid en havsvik. Här kan du vandra runt i de trånga gränderna som omges av vitkalkade hus från 1500-talet. Lindos har sitt eget Akropolis på en klippa 116 meter över havet dit du kan vandra på branta trappor. På toppen hittar du Athena Lindias tempel från år 300 f. Kr. Templet står i dag på sju pelare. Till Lindos tar du dig med båt eller buss från flera orter på ön.

Fjärilsdalen på Rhodos

Fjärilsdalen – bland små vattenfall och fjärilsfladder

Ett av Rhodos mest välkända utflyktsmål är den natursköna Fjärilsdalen, som ligger ca 20 minuter i bil från Afandou. Platsen kallas också för Petaloudes, efter det grekiska ordet för fjäril. Mellan juni och september fylls dalen av tusentals tigerfjärilar som lockas av de lummiga trädens söta kåda.

Här kan du strosa runt bland porlande små vattenfall, träbroar och smala stigar och bara njuta av stillheten. För det gör fjärilarna också, som gärna slumrar i skuggan, långt bort från semesterorternas sus och dus. I viloläge är fjärilarna svartvita, men när de lyfter från trädstammen för att söka nya betesmarker fylls luften av rödskimrande, fladdrande vingar.

Det tar ungefär en timme att gå igenom dalen (man följer en snitslad slinga), och inträdet går på ca 3 euro. Det här är en perfekt avstickare för hela familjen, tänk bara på att undvika höga rop och yviga gester för att inte störa fjärilarna. Ta dig hit på egen hand eller följ med på vår halvdagsutflykt till Fjärilsdalen med lunch och vinprovning.

Tsambikaklostret

Bedjande kvinnor på bara fötter eller krypandes på sina knän är en syn du möter på vägen till Tsambikaklostret. Den lilla kyrkan är ett pilgrimsmål för barnlösa kvinnor som besöker kyrkan för att tillbe jungfru Maria. Om kvinnorna är lyckliga nog att bli gravida döper de ofta sitt barn till Tsambíkos eller Tsambíka. Om du tar dig de 298 trappstegen upp till klostret kommer du även få ta del av en hisnande utsikt över Tsambikastranden. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Rhodos, hitta och boka en resa till Rhodos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Rhodos

Här hittar du våra bästa tips på de mysigaste restaurangerna, finaste stränderna, härligaste sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Rhodos

Rhodos

  • Rikligt nöjesliv
  • Idylliska småbyar
  • Långa stränder & fina badvikar
Se alla resor till Rhodos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här