Restips för Leros

Vill du uppleva det genuina Grekland är Leros ön för dig. Här möts du av turkost vatten, orörda badvikar, pittoreska fiskehamnar och tavernor som serverar havets alla läckerheter. Det finns många alternativ för att upptäcka Leros och här har vi samlat några av de bästa restipsen gällande stränder, mat och sevärdheter.

Boka din resa till Leros

Agios Isodoros

Kastro på Leros

Borgen byggdes på 1300-talet av johanniterriddare och har en dramatisk placering på berget ovanför Agia Marina på Leros. Den är förhållandevis välbevarad och man kan verkligen känna historiens vingslag här och ana sig till hur det var på den tiden då johanniterna kämpade om de egeiska öarna mot ottomanerna.

Ötur

Från hamnen i Agia Marina på Leros kan du följa med på en härlig båttur som tar dig med till närliggande öar. Följ med och njut av solen och havsbrisen. Boka i hamnen dagen före du vill åka.

Agios Isodoros

Den vackra lilla kyrkan Agios Isidoros ligger på holmen Alinda som nås genom en smal gång ut i havet. Kapellet är byggt på samma plats där ett antikt tempel tidigare stod, och dess ruiner går fortfarande att se bakom altaret. Passa på att njuta av den vackra utsikten över havet och solnedgången.

Smaker från Italien

Är du sugen på italienska läckerheter ska du bege dig till To Paradosiakon, som är ett italienskt patisseri och en glassbar. Ägaren Harris använder sin mormors gamla recept för att skapa välsmakande cheese cakes, kakor, spenatpajer, glass och mycket mer.

Traditionellt möter modernt

Bredvid en gammal mölla på den härliga klapperstensstranden ligger Taverna Mylos, en restaurang som serverar gamla recept med en modern tvist. Här äter du middag direkt vid havet med utsikt över den vackra solnedgången.

Skön atmosfär vid havet

På härliga Café Del Mar möts man av en härlig miljö med en avslappnad inredning,  musik och en vacker utsikt över havet. Slå dig ner för en kaffe eller en drink i solnedgången och ta del av den sköna atmosfären.

Xirokambos Beach

Leros längsta strand

Alinda Beach är den längsta stranden på Leros med flera faciliteter, tavernor och vattensporter. Stranden omges av grönskande pinjeträd som ger svalkande skugga när man behöver paus från solen. Vill man vara ifred från andra soldyrkare finns flera små vikar runtomkring som ger lite avskildhet.

Vykortsvackra Agia Marina Beach

Precis framför byn Agia Marina hittar du den vackra stranden med samma namn. Här njuter du av varm, mjuk sand och kristallklart vatten i lugna och bildsköna omgivningar.

Xirokambos Beach

Strax utanför Lakki hittar du stranden Xirokambos i natursköna omgivningar. Här njuter du av kristallklart vatten där man vid vissa ställen kan se så långt ner som 45 meter! Vid slutet av stranden ligger kapellet Panagia Kavouradena och ruinerna av det gamla slottet Kastro. Blir du sugen på en bit mat finns de många tavernor runtomkring.

Vid den norra sidan

Pittoreska Blefoutis Beach ligger i en vik på Leros norra sida. Skyddet från viken gör att vågorna här blir något mindre än vid andra stränder vilket ger en extra lugn och fridfull atmosfär. Om du behöver något i magen finns flera restauranger i närheten där fisk är specialiteten.

Merikia Beach

Lugna Merikia Beach vid Lakki bjuder på en varm sandstrand omgiven av grönska. Här är vattnet så klart att du lätt ser när ett stim med småfiskar simmar förbi. Merikia är extra populär bland de som älskar att vara nära naturen och uppskattar en lugn stund. Många tar sig till stranden till fots från andra stränder i närheten, men de finns även bussar som tar dig hit.