Chania stad på Kreta

Att göra i Chania 

Chania på Kreta är en stad full av sevärdheter, men även i omgivningarna finns det mycket att se som exempelvis Knossos och Therissoravinen. Här kan du läsa mer om vad som finns att göra i Chania!

Venetianska hamnen i Chania

Den venetianska hamnen

Chania stad kännetecknas av den vackra, gamla venetianska hamnen med anor från 1300-talet. Hamnen kantas av restauranger och historiska byggnader som fästningen, moskén och fyren. Fästningen dateras tillbaka till 1600-talet och byggdes av turkarna för att användas som baracker under ockupationen. Moskén heter Giali Tzamisi och här arrangeras det ibland konstutställningar. Fyren markerar hamnens inlopp och ligger vid änden av piren, och bjuder på en vacker utsikt över gamla stan. På vägen till fyren passerar du även Sank Nikolaus bastion, som utgjorde en del av Chanias försvar mot attacker från pirater.

Kretas sjöfartsmuseum

Besök Kretas sjöfartsmuseum i Chania och ta del av nästan 5000 år av öns marina historia Museet ligger vid ingången till Firkas fästning i den venetianska hamnen och har öppet alla dagar förutom helgdagar.

Gå på marknad i Chania stad

Arkeologiska museet i Chania

Det arkeologiska museet i Chania ligger ett stenkast från hamnen, i kyrkan i det venetianska klostret St. Francis. Här kan du upptäcka Chania historia från den yngre stenåldern till romartiden.

Chania saluhall

Saluhallen i Chania är en av stadens mest besökta platser. Här kan du köpa färska, lokala råvaror och provsmaka traditionella produkter, som uppskattas både av lokalbor och besökare. Även om du inte vill handla så är saluhallen perfekt för en stunds strosande bland färsk fisk, ost, kryddor, nybakat bröd, kläder och skor.

St. Nicholas kyrka

Kyrkan Agios Nicholaos i Chania är känd som den ottomanska moskén eller moskén Ibrahum. Det är den enda kyrkan i Grekland med ett klocktorn och ett minaret, och var ursprungligen en del av ett romersk-katolskt kloster från 1205.

Klostret Agia Triada på Kreta

Monastery of Agia Triada

Klostret Monastery of Agia Triada, eller Tzagarolon som det även kallas, är ett av de mest imponerande klostren på Kreta. Klostret ligger ca 15 kilometer utanför Chania på Akrotiri-halvön.

Therissoravinen

Therissoravinen ligger i pittoreska omgivningar i närheten av byn Therisso, ca 1,5 mil från Chania stad. Här möts du av fantastiskt vacker natur och även den charmiga byn är värt ett besök. Ravinen ligger vid foten av de Vita bergen (Lefka Ori), och de branta bergsväggarna lockar klättrare från hela världen.

Vandring på Kreta

Kretas magiska landskap är perfekt för en vandringstur, och en av de mest populära vandringarna är den genom Samariaravinen. Detta är Europas längsta ravin som avslutas vid stränderna nere vid Libyska havet på Kretas sydkust.

Limnopoulis vattenpark

Ta med hela familjen på en rolig dag på Limnopoulis vattenpark! Här finns gigantiska vattenrutschkanor, lazy river, barnpool och lekplatser.

Knossos

Knossos är ett av Kretas mest kända sevärdheter. Det imponerande palatset var huvudsätet för Europas första högkultur, den minoiska kulturen, som plötsligt försvann ca 1450 f.Kr.  Du besöker enkelt Knossos med Apollos utflykter.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här