Akropolis i Aten

Sevärdheter i Aten

Hela Aten är som ett museum från Antiken, med sevärdheter som Akropolis, Syntagmatorget och Hadrianusbågen. Här kan du läsa mer om vilka sevärdheter i Aten som inte får missas!

Akropolis

En resa till Aten är inte komplett utan ett besök vid Akropolis – Atens mest berömda sevärdhet, som även räknas till en av de viktigaste monumenten i världen. Ovanpå klippan Akropolis vilar templet Parthenon som syns från nästan alla stadens hörn. Parthenon och Akropolis är en symbol för Aten och började byggas redan 450-330 f.Kr. Det var dock inte bara Parthenon som byggdes på Akropolis, utan här finns även templen Erechtheion och Nikes tempel.

Akropolismuseet

När du promenerar omkring på Akropolis bör du även passa på att besöka Akropolismuseet, som bland annat visar skulpturer, rester av Parthenon och en marmorstaty av en ung man som sägs vara en av de tidigaste marmorstatyerna som hittats. Museet har även skön luftkonditionering som är ett välkomnande avbrott från hettan uppe på Akropolis.

Zappeion

Zappeion är en pampig byggnad i Atens nationalträdgård som används för både officiella och privata möten och ceremonier, och i trädgården finns flera vackra statyer. 

Panathinaikostadion

Ingen har väl missat att Grekland är de olympiska spelens moder? Panathinaikostadion är en av världens äldsta arenor och var dessutom huvudarena under OS 1886 – de första olympiska spelen i modern tid! Arenan är byggd av vit marmor och bjuder på sittplatser för 45 000 åskådare. Glöm inte kameran, från arenan har du nämligen ett unikt fototillfälle där du kan få med Akropolis, Parthenon, Nationalträdgården, Zeustemplet, Zappeion och Lykabettosberget – i en och samma bild!

Dionysosteatern

Vad vore ett besök i Aten utan en amfiteater? Vid botten av Akropolis ligger Dionysosteatern – världen äldsta amfiteater som byggdes 300 f.Kr. Dionysosteatern sägs vara det grekiska dramats vagga och här spelades bland annat stycken från Sofokles och Aristofanes. Teatern var dessutom gigantisk och rymde nästan 15 000 åskådare!

Mitropolis

Atens katedral Mitropolis är ett landmärke för staden och är även den första kyrkan som byggdes efter Greklands självständighet.

Syntagmatorget

Syntagmatorget ligger i hjärtat av Aten och är känt för sitt vaktbyte som är en populär händelse bland turister. Väl här får du inte missa en guidad tur av parlamentshuset, en tyst minut vid den ”okända soldatens grav” – tillägnad till alla de greker som dött för sitt hemland, kika på vaktbytet och ta en promenad i skuggan i den grönskande nationalträdgården.  

Zeustemplet

Mitt i Aten tornar det imponerande Zeustemplet upp sig, ett monument som tog 700 år att bygga. Som namnet antyder byggdes templet åt de olympiska gudarnas fader Zeus och projektet började ca 500 f.Kr. Idag finns 15 av de 104 ursprungliga kolonnerna kvar att beskåda, men det räcker för att förstå templets imponerande storlek.

Hadrianusbågen

130 e.Kr bestämde sig den romerska kejsaren Hadrianus för att skapa en symbol för att skilja det gamla grekiska Aten från nya romerska Aten – resultatet blev Hadrianusbågen. På sidan av bågen som vetter västerut kan man än idag läsa ”detta är Athen, Theseus gamla stad” och på den andra sidan står det ”detta är Hadrianus stad, inte Theseus”.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Aten, hitta och boka en resa till Aten eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Aten

Här hittar du våra bästa tips på de mysigaste restaurangerna, charmigaste stadsdelarna, härligaste sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Aten

Aten

  • Livligt nöjesliv
  • Historiska sevärdheter
  • Charmiga och mysiga stadsdelar
Se alla resor till Aten

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här