Akropolis och Parthenon i Aten

Akropolis och Parthenon

Akropolis och templet Parthenon är Atens stolthet och en av världens mest berömda sevärdheter. Här kan du läsa om hur du tar dig hit, Parthenons historia och vad som är bra att veta inför besöket!

Historian bakom Akropolis

Akropolis betyder ”överst i staden”, och det är precis det som Akropolisklippan i Aten är. Klippan är ett stort kalkstensberg som höjer sig 150 meter över havet, och denna klippa har spelat en central roll i den grekiska historien. Från början fanns bara en försvarsmur på Akropolis, men under 450-330 f.Kr byggdes här flera tempel av marmor. Parthenon är det mest kända och tillägnat till guden Athena. Akropolis har dock använts av människan sedan den yngre stenåldern och fynd har gjorts ända från 3000 f.Kr.

Topp 5 att se på Akropolis

  1. Parthenon – huvudtemplet tillägnat gudinnan Athena
  2. Propylaea – stora entrén till Akropolis
  3. Nikes tempel – templet tillägnad Atens beskyddare, gudinnan Nike
  4. Erechtheion – ett tempel som fått sin namn från nationalhjälten och kungen av Aten, Erectheus.
  5. Akropolismuseet – museet visar skulpturer, rester av Parthenon och en marmorstaty av en ung man som sägs vara en av de tidigaste marmorstatyerna som hittats.

Parthenon

För att bygga Akropolis huvudtempel, Parthenon, användes över 20 000 ton marmor. Initiativet kom från invånarna i Aten som var övertygade om att krigsgudinnan Athena hjälpt dem vinna slaget mot den persiska kungen Darioes, där Athenarna, enligt historikern Herodotos, endast förlorat 192 man. Templet uppfördes i Athenas ära och än idag går de mäktiga ruinerna att beskåda uppe på Akropolis.

Guidade turer och biljetter till Akropolis

Är du intresserad av besöka Akropolis och Parthenon så finns det olika biljetter att välja mellan, allt från biljetter till endast Akropolis till biljetter där flera arkeologiska platser i Aten ingår. Den som vill lära sig mer bör boka en guidad tur där en expert berättar med ingående om denna historiska plats.

Ta sig till Akropolis

Akropolis har två entréer. Huvudentrén ligger på den västra sidan och här är oftast köerna som längst. Vad Akropolis sydöstra hörn finns en liten biljettkiosk som är mindre känd, och många turister har ännu inte hittat hit.

Den som vill promenera till Akropolis kan gå upp för den populära trappan i stadsdelen Plaka och fortsätta upp för den smala vägen. Tar du hellre tunnelbana eller buss så åker du till stationen Akropoli Metro Station. Även taxi är ett smidigt alternativ.

Att tänka på när du besöker Akropolis

Bra skor

Underlaget på Akropolis är både stenigt och backigt, så ha på dig bra skor!

Solglasögon och solskydd

Det finns ingen skugga uppe på Akropolis, så om du besöker klippan under sommarhalvåret bör du ha med dig skydd mot solen.

Vatten

Det kan bli riktigt varmt i Aten, så glöm inte att ta med dig en vattenflaska om värmen blir för påtaglig.

Besök Akropolis på morgonen eller eftermiddagen

Vill du komma undan de stora folkmassorna och den heta solen, så är det smart att åka till Akropolis precis när det öppnar eller framåt eftermiddagen.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Aten, hitta och boka en resa till Aten eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Aten

Här hittar du våra bästa tips på de mysigaste restaurangerna, charmigaste stadsdelarna, härligaste sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Aten

Aten

  • Livligt nöjesliv
  • Historiska sevärdheter
  • Charmiga och mysiga stadsdelar
Se alla resor till Aten

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här