Paris från en Citroën 2CV

Om du varit i Paris tidigare och tröttnat på sniglar, skoskav och leendet från Mona Lisa, eller om du ska upptäcka Paris för första gången, kan jag varmt rekommendera en guidad tur i Frankrikes mest kända bil, The Citroën 2CV. Jag visste att jag inte skulle ha tid att se alla sevärdheter under fyra dagar och speciellt inte kvällstid i fin belysning och vem vill inte se Eiffeltornet i värsta diskobelysningen?

Här har du möjlighet att se de flesta av sevärdheterna i Paris, både i fin eftermiddagssol och i en riktigt fin kvällsbelysning där fasaderna och statyerna tävlar om att se vackrast ut. Paris är så underbart magiskt oavsett tid på dygnet!

Turen beställdes till kl. 19.00 utanför hotellet och jag valde turen som varade i 2 timmar, Legendariska Paris. Då skulle jag kunna käka lite lätt innan turen och sedan avsluta kvällen med en varm middag efter turen. Guiden hämtade mig prick kl.19 vid hotellet och jag hade tur som hade en engelskspråkig guide från Belgien som utbildade sig till musiker på de klassiska instrumenten violin och piano. Hälften av sevärdheterna fick jag se i skymningsljus och det var kul att se dessa då jag inte hade hunnit med det tidigare under dagen. Den första av de två timmarna avslutades prick kl. 20.00 vid Eiffeltornet som bjöd på en färgsprakande ljusshow. 

Andra timmen bjöd på en tur genom Montmartre och upp till kyrkan Sacré-Cœur för en underbar vy över Paris, och härifrån kunde jag verkligen förstå de stora avstånden i denna magiska storstad. I stället för att avsluta turen vid hotellet bad jag guiden att avsluta turen vid Eiffeltornet kl. 21 för att se ljusshowen igen. Jag kände mig säker i tunnelbanan och kunde ju ta mig hem till hotellet på egen hand. Det blev ingen middag. Det blev en baguette med salami och brie på trappan till Sacré Cœur vid midnatt med Eiffeltornet glittrande långt där borta i natten. 

Här följer några av de mest intressanta sevärdheterna på turen: L'Arc de Triomphe, Champs-Elysées, Les Invalides, Musée d’Orsay, Musée du Louvre, Notre-Dame de Paris, Place de la Concorde, Pont Neuf, Saint Germain des Prés District och Panthéon.

Jag åkte till Paris i mitten av juni och beställde utflykten hemifrån. Allt fungerade perfekt med bokning på hemsidan och betalningen skedde med eurosedlar direkt till guiden efter avslutad tur – kändes tryggt. Priset just nu ligger på 140 euro per bil och jag var själv i bilen. Då bilarna är små rekommenderar jag att max tre personer + chaufför per bil.

Då vädret var varmt och skönt den här kvällen kunde jag stå i takluckan uppför The Champs-Elysées, upp mot L'Arc de Triomphe. Jag kände mig som Leonardo DiCaprio i filmen Titanic. Alltihopa var en fantastisk upplevelse som varmt rekommenderas för att upptäcka Paris från en annan sida.   

Roger Karlsson,
Apollo