Sevärdheter i Dominikanska republiken, restips

Sevärdheter i Dominikanska republiken

Om du är ute efter att upptäcka mycket på din semester är Dominikanska republiken helt rätt plats för dig. Med sina spännande städer, många historiska sevärdheter, intressanta museum och enastående utsikter hittar du lätt flera platser värda ett besök.

Jesusstatyn i Puerto Plata

Huvudstaden Santo Domingo

En resa till öns huvudstad Santo Domingo är en resa som tar dig flera hundra år tillbaka i tiden. Staden som grundades 1496 har nämligen en gammal del, Zona Colonial, som restaurerats så att många kulturella platser och gator ser ut precis som de gjorde på 1500-talet. Huvudstaden Santo Domingo ligger cirka fyra timmar från Puerto Plata och många långfärdsbussar avgår hit dagligen. På väg till huvudstaden passerar du städer som Moca, även kallad ”Dominikanska New York”, och Bonao. Under dagen i huvudstaden kan du besöka sevärdheter som katedralen Santa Maria La Menor samt fortet Fortaleza Ozama som togs över av frihetskämpar på självständighetsdagen den 27 februari 1844. Staden erbjuder även den del shoppingmöjligheter, både i de små butikerna och i det lite större köpcentret

Santiago

I Dominikanska republikens näst största stad Santiago ligger minnesmonumentet för landets självständighetskamp. Monumentet ligger på en kulle med hänförande utsikt över staden.

Puerto Plata och Pico Isabel de Torres

Den viktiga hamnstaden Puerto Plata (Silverhamnen) grundades av Nicolas de Ovando år 1502 och fick sitt namn av Christofer Columbus som såg hur solen glittrade i havet. Strax söder om den pittoreska staden tornar berget Pico Isabel de Torres upp sig. På toppen finns en staty av Jesus Kristus, liknande den som finns i Rio de Janeiro. Berget bjuder också på en enastående utsikt över staden. Ta dig upp med hjälp linbanan som avgår var tionde minut.

 

Sosua

Sosua ligger på öns norra kust, mellan Puerto Plata och Cabarete. Byn grundades på 1940-talet av cirka 600 judar som flydde från tyskarna under andra världskriget. En av byns sevärdheter är det judiska museet, Calle Dr Alejo Martinez. Annars är dykning och snorkling populärt här eftersom det finns flera korallrev i bukten. Ta en promenad längs stranden, titta in i de små hantverksbodarna, koppla av med en bok under ett parasoll, eller svalka dig i det kristallklara vattnet.

Romfabriken Brugal

Familjen Brugal är världens tredje största romproducent med en dagstillverkning på cirka 300 000 liter. Brugal är också den äldsta och mest kända romen från Dominikanska republiken och den säljs över hela världen. Fabriken ligger i utkanten av Puerto Plata, kontakta din reseledare för att få veta öppettiderna. Här kan du även passa på att köpa med dig drycken hem.

Sousa i Dominikanska republiken

Bärnstensmuseet

Öns norra kust kallas för Costa de Ambar vilket betyder bärnstenskusten. Den har fått sitt namn eftersom bergen här rymmer en av världens största bärnstenstillgångar. På museet i Puerto Plata kan du titta på den vackra stenen i olika former, nyanser och färger. På museet finns förstås också den blå stenen Larimar som är unik för Dominikanska republiken. Om du vill köpa bärnsten är det till museet du ska bege dig. På stränderna och marknaderna säljs en hel del billiga men oäkta stenar. Adress: Amber Museum, Calle Duarte 61, Puerto Plata.

Fortet San Felipe

Puerto Plata har ett fort från 1500-talet, San Felipe, som du hittar i slutet av strandpromenaden Malecon. Fortet byggdes som skydd mot pirater och andra som ville erövra staden.