Upptäck omgivningarna

Bulgarien är ett spännande land med mycket att se och upptäcka. Vackra kloster, mäktiga stenskogar och fantastiska naturreservat är några av platserna som du kan besöka på semestern.

Bulgarian church

Rilaklostret

Rilaklostret är landets största ortodoxa kloster och en av Bulgariens mest kända sevärdheter. Det vackra klostret, som ligger på 1 147 meters höjd i de sydvästra Rilabergen, grundades redan på 900-talet av Bulgariens nationalhelgon Ivan Rilski. Sedan 1983 finns det med på Unescos världsarvslista och i klostret ryms bland annat ett museum.

Ett av de mest spektakulära föremålen är Rafails kors som är skuret i ett enda trästycke med måtten 81x43 centimeter. Det ska ha tagit munken Rafail 12 år att göra träkorset som innehåller 104 religiösa scener och 650 miniatyrfigurer. 1802 tvingades Rafail att tvingades avbryta sitt arbete med korset eftersom han miste synen.

Andliga Shumen

Staden Shumen grundades för ca 3200 år sedan och var ett viktigt andligt och kulturellt centrum för trakiska, rumänska, bysantinska och bulgariska invånare. Shumen är främst känt för sitt betongmonument som restes för att hedra det första bulgariska riket som bildades för ca 1 300 år sedan. 

Stones

Några kilometer väster om Shumen finns ruinerna efter en gammal borg som idag fungerar friluftsmuseum. Här kan du beundra keramik, metallföremål och stenskulpturer som hittats vid utgrävningarna.

Madararyttaren

Madararyttaren är Bulgariens äldsta och mest kända konstverk från tidig medeltid (daterad till 710 e. Kr). Konstverket, som är hugget i sten, föreställer en ryttare som fällt ett lejon med sitt spjut och bakom honom springer hans hund och i skyn flyger en örn. Sedan 1979 finns det med på UNESCOs lista över kulturskatter. Enligt vissa är motivet en episod ur bulgaren Khan Tervels liv medan andra tror att det visar en Trakisk gud.

Mäktiga naturreservat

Ropotamofloden brukar kallas för Bulgariens Amazonas och ligger ca 25 minuter från Sozopol med bil. Området är naturreservat och bästa sättet att uppleva naturen med de mäktiga Strandjabergen i bakgrunden är från båtturen som tar dig till havsmynningen.

Bulgariens östligaste punkt Kaliakra är en smal landremsa som ligger ca 6 mil från sommarhuvudstaden Varna och sträcker sig ut i Svarta havet. Kaliakraklippan består av solid kalksten som bildats i den förhistoriska sjö som en gång låg där, och från den högsta punkten är det 70 meter ner till vattenytan. I Kaliakra naturreservat kan du, om du har tur, se både delfiner och sälar från slottsruinerna. Det finns flera legender om Kaliakra – den mest berömda är den om de 40 bulgariska jungfrurna som band samman sitt hårsvall för att kunna klättra ner i havet och på så vis undkomma de turkiska soldaterna.

Magisk stenskog

Ungefär två mil väster om Varna hittar du den egendomliga stenskogen Pobiti Kameni. På ett ca 70 kvadratmeter stort område står höga stenpelare. Förklaringarna till hur den fascinerande naturföreteelsen har skapats är många – bland annat sägs den ha magiska krafter som kan ta bort negativ energi från kroppen. 800 meter från ingången ligger ett område där kraften sägs vara särskilt stark – två altarliknande pelare som ligger i en stencirkel.
 

Cape Emine

Cape Emine ligger ca 1,5 mil söder om Obzor, och här möts dramatisk natur med höga klippor som sluttar rakt ner i vattnet. Under medeltiden låg fortet Emona ute på udden och i dag kan du besöka ruinerna av fortet. Det finns också lämningar från ett kloster och ett fyrhus. Inte långt från fortet ligger den lilla byn Emona, där den trakiska kungen Rez föddes. Kungen ska ha varit med i det trakiska kriget och, enligt Iliaden, ha dödats av Odysseus och Diomedes.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Bulgarien, hitta och boka en resa till Bulgarien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Bulgarien

Vill du veta vilken ort som passar dig bäst, vilka de bästa stränderna är eller kanske få tips på restauranger och utflykter? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Bulgarien!

Se alla restips för Bulgarien

Bulgarien

  • Fantastiska sandstränder
  • Spännande utflyktsmål
  • Vacker natur
Se alla resor till Bulgarien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här