omraden_i_new_york

Områden i New York

Uppdelat på 789 km² kan man skilja ut fem större områden i New York City: Manhattan, Staten Island, Brooklyn, Bronx och Queens. Manhattan har mest sevärdheter, men de alla är härliga stadsdelar med egen karaktär.

Manhattan

Stadsdelen Manhattan är i själva verket en ö, cirka fyra kilometer bred som mest och är två mil lång. Det är Manhattan som de flesta förknippar med New York. Här ligger de mest kända sevärdheterna och kvarteren. Till Manhattan hör många namngivna stadsdelar som Little Italy, Harlem, Chelsea, SoHo, Greenwich Village, Chinatown och många fler. Läs mer om Manhattan här.

Staten Island

Staten Island kan beskrivas som det grönaste av de fem områden som bildar New York. Här bor minst människor per kvadratmeter och det finns 170 parker. Du tar dig till Staten Island genom att korsa någon av broarna, eller genom att ta den mysiga kostnadsfria färjan från södra Manhattan. Perfekt utflyktsplats om du behöver en paus från stadens stress. 

Bronx

Bronx kallas ofta för hip-hopens födelseplats, och det riktiga Little Italy (till skillnad från det på Manhattan). Det som är unikt med Bronx är att det är den enda av de fem områdena i New York som tillhör fastlandet helt och hållet. Även Bronx har många kända sevärdheter vid sin barm: Yankees Stadium, New Yorks botaniska trädgård och Bronx Zoo hör alla till området.

Brooklyn

Mest konstnärlig av alla områden är utan tvekan Brooklyn. Här trängs second hand-affärerna med hippa fik, konstgallerier, bokaffärer och hål-i-väggen. Du tar dig från Manhattan till Brooklyn genom att korsa en av broarna som går över floden East River. Mest känd är Brooklyn Bridge. Över tre miljoner människor bor i Brooklyn.

Queens

Till ytan är Queens den största stadsdelen av de fem som utgör New York. Queens har aldrig varit känd som ”ett måste” för turister, men faktum är att det finns mycket att se och göra här. Många av New Yorks bästa konstmuseer och parker ligger i Queens, som Queens Museum och Flushing Meadows–Corona Park.

Se fler restips till New York

Staten Island, New York