ESTA – inresetillstånd till USA

För att resa in i USA krävs inget visum för nordiska medborgare, däremot behövs ett inresetillstånd. Detta tillstånd får du genom ESTA  (Electronic System for Travel Authorization) och måste ansökas av alla resenärer som ska flyga in i USA, även svenska medborgare. Tillstånd via ESTA blev obligatorisk 12 januari 2009 och gäller även vid transfer i USA.

Vad är ESTA?

Inresetillståndet till USA som måste ansökas av alla resenärer, även svenska medborgare, som ska flyga in i USA söks via ESTA. Det är alltså inte ett visum. Vi rekommenderar att göra ansökan så fort du har bokat din resa till USA, men senast 72 timmar före din avresa.

ESTA ansökan

Du ansöker om inresetillstånd via ESTA genom att fylla i ett elektroniskt formulär online. Tänk på att det finns flera företag som förmedlar inresetillståndet till ett dyrare pris, så Apollo rekommenderar att du ansöker genom ESTA på den officiella webbsidan här. Ansökan tar ca 20 minuter att fylla i och man får oftast svar direkt. Får du din ansökan godkänd måste du skriva ut ditt ansökningsnummer, ha det med dig under hela din vistelse, samt kunna visa upp det vid incheckning på flygplatsen.

Giltighetstid ESTA USA

Har du ett godkänt tillstånd via ESTA så gäller det antingen i två år, eller tills ditt pass löper ut, beroende på vilket som kommer först. Du kan åka till USA flera gånger utan att behöva ansöka om ett nytt tillstånd, du kan stanna upp till 90 dagar per besök och det finns inget krav på hur länge du måste vänta mellan besöken. Om ditt tillstånd går ut medan du är i USA så påverkar det inte din avresa.

E-pass

Det är sedan den 1 april 2016 obligatoriskt med ett maskinläsbart e-pass vid resa till eller via USA. Har du inte ett e-pass eller om din vistelse kommer att överstiga 90 dagar måste du skaffa ett amerikanskt visum före avresa. Byter du pass krävs det en ny ESTA-ansökan.

Observera att vid saknad av godkänt USA-ESTA blir du vägrad ombordstigning på planet eller inresa till USA.

Apollo kan inte hjälpa dig om du inte har ett godkänt ESTA-tillstånd innan avresa. Vid frågor rekommenderar Apollo att ta kontakt med USA:s ambassad, som nås på telefonnummer 08-783 53 00.