Smakrik mat
Maten i Turkiet är i regel välkryddad, men inte lika kryddig som i exempelvis Asien. Kebab är en klassiker som tillagas på många olika vis och som är betydligt mer spännande än fast food-versionerna i Sverige.
Bästa törstsläckaren
Ayran ger den bästa svalkan under varma sommardagar. Drycken görs av yoghurt, vatten och en nypa salt som mixas tills det blir fluffigt. Den passar utmärkt till kryddiga kötträtter och släcker törsten bättre än både öl och vatten. Finns att köpa på restauranger och i mataffärer.
Chee Köfte - läckert och kryddstarkt
Vill du smaka en turkisk specialitet ska du beställa in Chee Köfte. Det är rått nötkött som blandas med kryddor, örter, lök och bulgur och som sedan får stå och dra så att smakerna kommer till sin rätt. Köttröran serveras sedan i sallads-blad. Annorlunda men mycket gott!
Pide
Pide kan jämföras med en halvt inbakad calzone och är en typisk turkisk rätt. Fyllningen kan bestå av till exempel ost, kött, ägg och grönsaker. De flesta mindre restaurangerna runt om i Alanya, Side och Antalya serverar pide.
Muhammara
Det turkiska köket har influenser från olika delar av världen och precis som i Grekland och Mellanöstern serveras ofta ett antal smårätter, meze, till förrätt. Ofta serveras också flera olika röror som är goda att doppa i. Den vackert röda röran muhammara görs av paprika och valnötter som mixas med vitlök, citron och goda kryddor. Det lilla stinget får man av att tillsätta en nypa chili. Passa på att köpa med dig kryddor när du är i Turkiet, så smakar dina egne meze-rätter som på semestern när du lagar till dem hemma i ditt eget kök.