Manti
Det här är en turkisk variant av ravioli som består av små pastakuddar med en god köttfyllning. Manti serveras med yoghurt, tomatsås och tre olika sorters kryddor. Smakar utsökt och är väldigt mättande.
Meze
Meze är ett gäng smårätter som serveras på de flesta restaurangerna. Att beställa in många rätter och dela på runt bordet är ett trevligt sätt att umgås. Några favoriter är vitlöksröran hay dari, kryddig tomatröra med vitlök som kallas antep ezme, oliver, ostar, svamp, fisk, musslor och spännande grönsaksrätter.
Baklava
En populär efterrätt i Turkiet är Baklava, en söt delikatess gjord på filodeg som varvas med nötter och smaksatts med sirap. Perfekt tillsammans med en kopp turkiskt kaffe eller te!
Gözleme
Gözleme är frasiga, goda pannkakor som tillagas över öppen eld på en stor rund plåt. Pannkakorna fylls oftast med potatis, spenat och färskost men passar också utmärkt som dessert och då gärna med choklad, sylt eller socker.
Frukternas land
I Turkiet är förutsättningarna idealiska för att odla frukt, och det märks. Här kan du njuta av lokalodlade bananer, apelsiner, granatäpplen, jordgubbar, fikon, meloner, nötter och mycket mer. Den speciella Alanya-bananen är mindre, sötare och krokigare än vanliga bananer. På grund av bananens snabba mognadsprocess kan den inte transporteras några längre sträckor så den kan bara ätas i Turkiet.
Turkish delight
Turkish delight heter turkarnas eget godis. Finns i flera olika smaker och tillbehör, som kokos eller nötter. Kan liknas vid vårt marmeladgodis hemma. Riktigt gott!
Prisvärd mat
Vad kostar maten i Turkiet? På det hela taget är priserna i Turkiet lägre än i de flesta andra sydeuropeiska semesterländer, och det märker man även på de många restaurangerna. På restauranger och i barer kostar en läsk 15 kr och en lokal öl 25 kr. Ett glas av landets viner går runt på ca 40 kr och en kopp rykande hett te (nationaldrycken framför andra) kostar inte mer än en femma. En kebab kostar ca 50 kronor och en portion av den berömda osmanska grytan fås för cirka 60 kr.