Sevärdheter i Turkiet

Med sin långa och intressanta historia har Turkiet flera spännande historiska sevärdheter att upptäcka. Besök de antika städerna Olympos, Phasiles och Termessos, eller kika på världens bäst bevarade amfiteater i Aspendos. Missa heller inte det brinnande berget Yanartas för en magisk upplevelse. Läs mer om Turkiets sevärdheter här!

Amfiteatern i Aspendos

Amfiteatern i Aspendos

I staden Aspendos 5 mil öster om Antalya ligger världens bäst bevarade amfiteater. Teatern byggdes för snart 2 000 år sedan efter romersk byggnadskonst. Här har fler än 20 000 åskådare en gång i tiden bevittnat gladiatorspel och fartfyllda hästkapplöpningar. Hit tar du dig enklast med hyrbil eller taxi. Teatern är öppen mellan 8.00 och 17.00 och inträdet kostar 15 lira per person.

Historiska Phasiles

En kvarts biltur från Antalya mot Kemer ligger den historiska staden Phaselis. Här kan du strosa runt bland ruinerna från staden som grundades på 700-talet f. Kr. Efter några timmar bland murar och den gamla teatern passar ett dopp i någon av de fina badvikarna perfekt. Phasiles är öppet mellan 7.30 och 19.00 och inträdet kostar 8 lira per person.

Antika Perge

Den antika staden Perge tog form efter det trojanska kriget på 1100-talet f. Kr. Staden byggdes medvetet åtskilliga kilometer från havet för att undgå uppmärksamheten från pirater. För den historieintresserade är Perge ett riktigt guldkorn och det finns flera spännande sevärdheter från förr: en teater, en idrottsarena med plats för 12 000 åskådare, ett romerskt bad och ett torg. Perge ligger 17 kilometer öster om Antalya och du tar dig hit med hyrbil eller taxi. Perge är öppet varje dag mellan 8.00 och 17.00 och inträdet kostar 15 lira per person.

Romantiskt tempel

I utkanten av Sides hamn ligger det som finns kvar av templen som är tillägnade Apollon och Athena. Större delen av Apollontemplet har byggts upp under senare år, och har blivit en av Sides kännemärken. När solen går ner i horisonten är det en av de mest romantiska platserna i staden.

Apollotemplet

Seljukfästningen

Den magnifika borgen som tornar upp sig ovanför Alanyas hamn började byggas på 200-talet f. Kr av pirater och färdigställdes senare på 1200-talet av Seljuksultanen Alaaddin Keykubat. Härifrån har man en storslagen utsikt över Alanya. Du tar dig hit med buss från turistbyrån på Damlatasgatan eller med taxi. Borgen är öppen mellan 8.00 och 17.00 och inträdet kostar 15 lira per person.

Rofyllda Olympos

Den antika staden Olympos ligger vackert vid stranden på den södra sidan av berget Tahtali. Här finns rester av en tempelport och delar av en bro och en teater från romartiden och den bysantiska eran. Med sin vackra natur och sina fina historiska lämningar är Olympos ett utmärkt utflyktsmål. Olympos ligger cirka 7 mil från Alanya, en kvarts promenad längs stranden från den charmiga kustorten Çirali. Olympos är öppet mellan 9.00 och 19.00 och inträdet kostar 5 lira per person.

Det brinnande berget Yanartas

Det brinnande berget

Norr om den antika staden Olympos ligger det brinnande berget Yanartas. Det är ett naturfenomen orsakat av naturgas från berget som brinner konstant. Under den bysantinska perioden ansåg man att området var heligt, och under antiken trodde man att det var en drake som sprutade eld. Yanartas ligger i byn Çirali, 7 mil från Antalya.Inträdet kostar 4 lira per person.

Ruinstaden Termessos

Den antika ruinstaden Termessos ligger på 1 000 meters höjd i Taurusbergen. Exakt när staden grundades är okänt men man tror att det kan ha varit så tidigt som 800 f.Kr. Bland de många ruiner som finns här så är den välbevarade amfiteatern i grekisk stil mäktigast. Tänk på att ha på dig bra skor eftersom man går en hel del under ett besök här. Termessos ligger i Güllük National Park, bara 20 minuters bilfärd från Antalya. Det är öppet mellan 8.30 och 17.30 och inträdet kostar 5 lira per person.

Amfiteatern i Side

Innan man kommer fram till gamla Side kör man längs en vacker väg bland de antika ruinerna. Här ser du gamla pelare och den stora amfiteatern. Amfiteatern är ett mäktigt monument i Side som med sina 17 000 åskådarplatser drar till sig mycket turister. Om man vill kan man gå in och titta på amfiteatern, vilket kostar 10 turkiska lira per person.

 

Se fler restips för Turkiet