Green Canyon i Manavgat, Turkiet

Naturupplevelser i Turkiet

Turkiet är mycket mer än bara vita stränder och strålande sol. Passa på att upptäcka droppstensgrottor, djupa floddalar, utrotningshotade sköldpaddor och porlande vattenfall under semestern, då detta bara är några av de vackra naturupplevelser som Turkiet har att erbjuda. Här kan du läsa mer om allt du inte får missa i naturväg!

Sapadere Canyon, Turkiet

Naturreservat med dramatiska vyer

Ungefär 4 mil öster om Alanya ligger naturreservatet Sapadere Canyon, där floden rinner fram med de skyhöga bergen som fond. Här är det härligt att gå på en promenad längs vattnet och njuta av den vackra naturen. Blir det för varmt kan du ta ett svalkande dopp i floden.

Träffa en havssköldpadda

Om du är i Belek mellan maj och september har du kanske turen att se havssköldpaddan Caretta caretta. Under den perioden besöker nämligen dessa mäktiga djur Beleks stränder för att lägga sina ägg, på samma plats där de själva föddes en gång. En Caretta caretta kan bli upp till två meter lång och väga 150 kilo.

Linbana upp på berget

Vid Mount Tahtali i Bey Daglari Coast National Park finns en linbana som tar dig upp på det 2 365 meter höga berget. Turen till toppen tar ungefär en kvart och på vägen har du förstås en fantastisk utsikt över bergslandskapet. Väl uppe på toppen finns det en trevlig restaurang där du kan äta en bit mat, och det finns även en bar och solstolar. Området ligger fem mil från Antalya i riktning Finike. Efter Çamyuva är det skyltat till linbanan. 

Trevlig dagsutflykt för hela familjen

Den gamla karavanstationen Alarahan Karavansaray ligger ungefär 2,5 mil från Alanya. Det är en mysig plats vid Alara-floden, med svalkande sötvatten från Taurusbergen. På 1200-talet byggdes här ett härbärge där köpmän och deras kamelkaravaner kunde övernatta gratis i tre dagar. Staten stod för utgifterna för att gynna landets handel. I dag finns här ett fint picknickområde och en servering med solstolar och badplats. Ett bra utflyktsmål för dig med barn då det även finns lekplats och djur här. Man kan till exempel rida på kamel och titta på hästar, gäss och hundar. Om du fortsätter upp på berget kan du ta dig upp till den mäktiga Alaraborgen som bjuder på en mäktig vy över området.

Dim Cave utanför Alanya

Manavgat Green Canyon

I bergsområdet Green Canyon i Manavgat väntar en magisk naturupplevelse. På väg uppför berget kan du beundra den vackra floddalen med den 185 meter höga Oymapinadammen. Här är det lätt att bli hänförd av vyerna, men glöm inte att stanna till för en bit mat vid någon av de mysiga små restauranger som kantar vägen. Till Green Canyon kommer du endast med bil. Kör mot Manavgat och följ sedan skyltar mot Selale och Oymapinar.

Dim Cave

Drygt en mil öster om Alanya ligger Dim Cave, som är landets näst största droppstensgrotta. Här går man på gångbroar och trappor och omges av fantasifulla stenformationer. Längst in i grottan och 17 meter under ingången ligger det en sjö. Grottan är öppen mellan 9.00 och 19.00 och inträdet kostar 18 lira per person.

Damlatasgrottan

Vid Kleopatrastranden i Alanya ligger Damlatasgrottan som upptäcktes när man byggde hamnen 1948. Här finns det 15 000 år gamla droppstensformationer och grottans svala luft bjuder på skön svalka när det är varmt ute. Temperaturen ligger konstant runt 22 grader och det sägs att grottans fuktiga luft har en välgörande effekt på de som lider av astma. Grottan är öppen mellan 8.30 och 18.00 och inträdet kostar 12 lira per person. Vill du bo med kort gångavstånd från den kända Damlatasgrottan ska du kika på hotell Riviera Apart som ligger en promenad på endast fem minuter bort.

Vattenfallet Kursunlu selalesien

Åk på utflykt till ett vattenfall

Bara 7 kilometer från centrala Antalya ligger vattenfallet Duden Selalesi. Här flyter floden lugnt innan den plötsligt gör ett dramatiskt fall på tjugo meter. Från grottan som ligger här kan man uppleva vattenfallet från en annorlunda vinkel. Undvik att åka hit på en söndag, eftersom det brukar vara många besökare här då. Vattenfallet Kursunlu Selalesien ligger 2 mil norr om Antalya och är en mysig och grön oas. Här kan du strosa längs stigarna runt vattenfallet och njuta av den vackra och frodiga naturen. I vattnet finns sköldpaddor, fisk och ankor.

Mysigt parkliv

Karaaligolu Park ligger inne i Antalya och är en trevlig grönskande oas. Härifrån har du en strålande utsikt över klipporna och havet och det är en vacker plats att spendera en avkopplande stund på. På söndagar är det fullt av folk som har picknick och umgås med familjen.

Bergsterrasserna i Pamukkale

Pamukkale är ett naturreservat utanför Denizli med fantastiska, bomullsvita bassänger, terrasser och stalaktiter som byggts upp av varmt vatten, rikt på kalciumkarbonat, som runnit utför en sluttning. Namnet Pamukkale, som betyder bomullsfästningen, kommer från kalkstenens bomullsliknande utseende. Området kom med på Unescos världsarvslista 1988.

Taurusbergen

Taurusbergen är vacker plats som utstrålar naturlig skönhet. Här rinner vattenfall ur bergsklippor och mellan djupa dalar vilket bjuder på ett vackert naturspel. Bergskedjan sträcker sig från Eğridirsjön i väst till Eufrat i öst med toppar som reser sig upp till 3700 meter över havet. Här är mycket populärt att vandra eller till exempel åka fyrhjuling för att uppleva Taurusbergens dramatiska terräng.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Turkiet, hitta och boka en resa till Turkiet eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Turkiet

Här hittar du våra bästa tips på de absolut finaste stränderna, bästa naturupplevelserna, mest prisvärda shoppingen och mycket mer!

Se alla våra restips för Turkiet

Turkiet

  • Fina stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Prisvärda shoppingupplevelser
Se alla resor till Turkiet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här