Stränder i Alanya

Vad är en solsemester utan en härlig, kritvit strand? Och i Alanya finns det flera att välja på. Sola på Alanyas mest populära strand – Kleopatrastranden, eller välj ett lite mindre känt alternativ som den mysiga stranden Incekum. Här kan du läsa mer om stränderna i Alanya som du inte får missa.

Kleopatrastranden i Alanya

Kleopatrastranden

Det finns två stora stränder i Alanya; Östra stranden och Kleopatrastranden, och stränderna skiljs åt av Alanyaklippan som är 300 meter hög. Kleopatrastranden ligger väster om klippan och Östra stranden till öster.

Kleopatrastranden, även kallad Kleopatra Beach, är Alanyas mest populära strand. Namnet har stranden fått från den egyptiska drottningen Kleopatra som fick stranden i bröllopspresent. Stranden är 2 kilometer lång med mjuk, vit finkornig sand. Runt om stranden finns flera små strandbarer där du kan köpa med dig mat och dricka. Här finns även gott om parasoller och solstolar att hyra. Som gjort för en härlig dag! Vill du bo intill eller nära Kleopatrastranden kan du kika på hotell Hotel Riviera.

Östra stranden

Östra stranden ligger, som namnet antyder, på den östra sidan av Alanyaklippan. Denna strand är 5 kilometer lång och består av grus och småsten, där det långgrunda vattnet är perfekt för barnfamiljer. Även här hittar du flera restauranger och barer där man kan köpa något att äta och dricka när hungern slår till.

Portakalstranden

Vill du sola på en mindre strand är Portakal ett trevligt alternativ. Stranden ligger öster om Alanyas centrum och är ca 1 kilometer lång. Detta är den näst mest populära stranden efter Kleopatrastranden och ett bra ställe för att testa på vattensporter. Vattnet är något kallare här, men stranden vit och finkornig. De mäktiga Taurusbergen i bakgrunden ger ett vackert sceneri och gör Portakalstranden till en idyll som inte får missas. 

Incekum

Ca 2 mil från Alanya hittar du stranden Incekum och hit tar du dig lättast med den lokala bussen. Stranden är känd för sin vackra sand, men trots det finns här mer plats än på de andra stora stränderna. Perfekt för den som vill komma undan turistmassorna. Om du har barn med dig ska du tänka på att det blir djupt endast några meter ut i vattnet.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Side, hitta och boka en resa till Side eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Alanya

Här hittar du våra bästa tips på de absolut finaste stränderna, saker att se och göra och mycket mer!

Se alla våra restips för Alanya

Turkiet

  • Fina stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Prisvärda shoppingupplevelser
Se alla resor till Turkiet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här