stadsdelar_i_prag

Stadsdelar i Prag

Centrala Prag kan delas upp i fem stadsdelar: Gamla stan (Stare Mesto), Nya staden (Nove Mesto), Lilla staden (Malá Strana), Judiska kvarteren, (Josefov) och slottsklippan (Hradcany).

Gamla stan i Prag – Stare Mesto

Stare Mesto upptar hela den ytan som går mellan Vltavafloden, Karlsbron och Vaclacplatsen. Här blandas smala, mörka gränder med kyrkor och palats. Det vackra torget i Prags gamla stan, Staromestske namesti, är det äldsta torget i hela staden.

Lilla staden – Malá Strana

Malá Strana är stadsdelen mellan slottet och floden. Dessa kvarter brukas beskriva som de charmigaste i Prag, med pastellfärgade hus, barocka byggnader, lummiga trädgårdar och slitna gatstenar. Malá Strana är nästan byggt som en labyrint – passa på att gå vilse i de slingrande gränderna. 

Prag centrum – Nove Mesto

Den nyaste delen av centrala Prag är Nove Mesto, som också betyder nya stan. Nove Mesto är proppfylld med restauranger, affärer och klubbar. De mest kända promenadstråken i stadsdelen är Na prikope och Narodni trida.

Slottsklippan – Hradcany

Ovanför floden Vltava ligger stadsdelen tillika slottsklippan, Hradcany. Uppe på en höjd ligger Kungliga slottet och St Veitskatedralen i en fantastisk miljö, utgjord av kullerstensgator, kupoler, gamla palats och utsiktsplatser.

Judiska kvarteren – Josefov

Ett av Prags mest exklusiva kvarter är det som en gång i tiden var ett judiskt ghetto. Stadsdelen ligger mellan gamla stan och floden Vltava. Josefov utgörs av vackra boulevarder i Art Nouveau-stil, lyxiga affärer och fina hus. Passa på att kika in den gamla judiska kyrkogården och alla synagogor som finns här.

Stadsdelar i Prag, här Mala Strana