5 måsten i charmiga Prag

5 måsten i charmiga Prag

Följ med vår kollega Mira, som jobbar på marknadsavdelningen i Stockholm, på hennes weekendresa till Prag. Mira berättar: När det var dags för min resa till Prag hade jag gjort en ordentlig bucket-list. Som den allätare jag är ville jag uppleva de klassiska sevärdheterna, men också få en bild av staden bortom turiststråken. Det visade sig vara ett klokt beslut – väl hemma kände jag verkligen att jag lärt känna staden på riktigt. Jag började med en upptäcktsfärd av Staré Město (gamla stan) och en båttur av floden, innan jag började beta av min riktiga ”to-do” list. Här är mina fem måsten i Prag!

Mala Strana i Prag

1. Hradčany med Pragborgen

Ja, stadsdelen Hradčany är en given höjdpunkt att checka av under resan till Prag, och det är en välförtjänt sådan. Hradcany största turistattraktion är Pragborgen, som anses vara världens största forntida slottsområde. Det blir snart klart varför när du strosar omkring här; det är mycket mer än bara att slott. Fem vackra trädgårdar, fyra kyrkor och lika många palats trängs i en och samma borg.

Mest känd är St. Vitus Katedralen, en gotisk byggnad och kanske Prags främsta landmärke förutom broarna. I Hradčany ligger också Gyllene gatan, eller Zlatá ulička som den heter på tjeckiska – en riktigt gullig kullerstensgata med låga trähus, där Franz Kafka bodde en gång i tiden.

2. Mäktiga vyer och god öl på Petrinkullen

Promenaden uppför den branta backen till Petrinkullen sätter verkligen igång mjölksyran, men väl framme belönas du med otroliga utsikter. Kullen ligger 318 meter över staden – med andra ord ett obligatoriskt fotostopp! På Petrinkullen ligger det lummiga trädgårdsområdet Petřín Gardens (Petřínské sady) och utkikstornet Petřín Observation Tower, som du mot en liten summa kan klättra upp i. Tornet är byggt som en mini-replika av Eiffeltornet och har 299 trappsteg till toppen.

Eftersom jag befann mig i ölstaden Prag ville jag verkligen besöka ett bryggeri. Efter en del research hittade jag mikrobryggeriet The Strahov Monastic Brewery uppe vid Petrinkullen. Bryggeriet hör till ett kloster från 1200-talet, med en mysig liten innergård där du kan ta en skön paus. Sippa på en god öl från bryggeriet och ta något lätt att äta för en liten peng – det var verkligen en av resans bästa stunder!

Petrinkullen i Prag
Zizkov i Prag

3. Žižkov – det bohemiska Prag

När du vill se var lokalborna hänger i Prag – hoppa på spårvagnen och åk till Žižkov! Žižkov är ett litet trendigt område med branta backar, knasiga hus och slingrande gator. Förr i tiden var Žižkov ett starkt fäste för kommunistpartiet, idag är det ett levande område med charmiga pubar, gallerier och affärer. Tack vare den stora mängden studenter som bor i Žižkov är priserna lägre än i Prags stadskärna. Med resan i backspegeln hade jag gärna spenderat mer tid här, planera åtminstone in ett par timmar!

4. Malá Strana – lilla sidan i Prag

Kärt barn har många namn, och stadsdelen Malá Strana i Prag är inget undantag. Den kallas också Lesser town, eller översatt till svenska ”den lilla sidan”. Malá Strana ligger på ena sidan av Karlsbron, med gamla stan på den andra. Det var också här jag bodde under resan, ett bra val för oss som gärna bor i lugna och mysiga kvarter (men vill ha nära till roliga saker!).

I Malá Strana, som är en av de äldsta delarna av Prag, kryllar det av vacker arkitektur från både barocken och renässansen, palats och gotiska kvarter. Under promenaderna här kom jag på mig själv med att konstant titta upp på fina husfasader, fönster och tak. Köp med souvenirer hem från shoppinggatan Mostecká Street, ta något kallt att dricka på en uteservering vid floden eller njut av en lugn stund i de gröna parkerna Kampa eller Wallenstein.

Mala Strana i Prag

5. Judiska kvarteren i Prag

De judiska kvarteren i Prag ligger i stadsdelen Josefov och är en mysig undanflykt från folkmassorna i gamla stan. Här ligger sex synagogor och världens äldsta judiska kyrkogård. På 1000-talet bosatte sig många judar här och det var under många århundraden känt som ett ghetto. Idag är det ett levande museum av en tid som flytt med tätbebyggda hus, mysiga kullerstensgator och stark historia på det judiska museet

 

Hoppas denna lilla guide lärde dig något nytt om Prag och kanske till och med inspirerade till en resa! Här kan du boka flyg och hotell till Prag.

Se fler restips i Prag