Utsikt över lejonklippan i Sri Lanka

Sevärdheter på Sri Lanka

- 3 tips på platser du inte får missa!

Våra tre bästa tips på sevärdheter som du inte får missa under din semester på Sri Lanka. Landets härliga tropiska stränder i all ära – men Sri Lanka har så mycket mer att upptäcka! 

Tandtemplet i Kandy

1. Sigiriya – Lejonklippan

I Sigiriya, nära orten Habarana, reser sig ett par klippor högt över det tropiska djungellandskapet. Den största av klipporna, Sigiriya Rock, är en av Sri Lankas främsta sevärdheter. På 500-talet lät kung Kashyapa bygga ett palats på toppen av klippan. Idag finns bara ruiner kvar av palatset och de anlagda trädgårdarna, men de är nog så fascinerande. Det är ca 1200 trappsteg upp till toppen – svettigt i värmen, men det finns gott om platser att vila på längs vägen. Utsikten och ruinerna på toppen gör det väl värt mödan! På vägen upp gör trappan en liten avstickare till en skyddad klippavsats där du kan se några bevarade vackra fresker målade direkt på klippväggen.

På den sista avsatsen innan toppen ligger Lejonporten. Det är den som gör att Sigiriya Rock även kallas Lejonklippan. Ursprungligen bestod den av fyra tassar och ett enormt lejonhuvud, vars gap utgjorde entrén till det kungliga palatset. Idag finns bara två av lejonets enorma tassar kvar – mellan dem går den sista trappan upp till toppen. 

2. Kandy och Tandtemplet

Kandy, som ligger mitt på Sri Lanka, är landets näst största stad och hem för en av buddismens heligaste platser. Här ligger nämligen Sri Dalada Maligawa, Den heliga tandens tempel. I templets innersta förvaras en helig relik i ett gyllene skrin – en tand som tros vara Buddhas vänstra hörntand. Templet ligger i anslutning till Sri Lankas sista kungliga palats och Kandys nationalmuseum.

Buddhister från hela världen vallfärdar till Tandtemplet, som är väl värt ett besök. Tänk på att det råder en strikt klädkod i templet, så klä dig vårdat när du besöker templet. Axlar måste vara täckta och kjolar/byxor måste gå nedanför knät. Skorna lämnas in i ett bås vid entrén.

Kandy ligger mitt på Sri Lanka, 500 meter över havet. Staden omges av teplantager och böljande gröna kullar. Passa på att besöka en teplantage när du är här och smaka på närodlat te av hög kvalitet. Strax utanför staden ligger den botaniska trädgården Peradaniya, med orkidéhus och tusentals växtarter.

Galle_Fort_Sri_Lanka

3. Galle Fort

Galle Fort är inte bara ett fort utan en hel stadsdel på en udde vid havet. Det byggdes av holländare på 1600-talet och är numera ett världsarv. Här kan du strosa runt och beundra den fascinerande koloniala arkitekturen och de gamla murarna, innan du slår dig ner vid någon av de många restaurangerna. Atmosfären är mycket lugnare än i den moderna delen av Galle, men fortet är ändå en levande stadsdel med många arbetsplatser och små butiker.

Galle ligger på den sydvästra spetsen av Sri Lanka och var en viktig hamnstad långt före holländska, portugisiska och brittiska kolonisatörer anlände. Staden är perfekt för en dagsutflykt från badorterna söder om Colombo. Från Hikkaduwa tar det bara en halvtimme med bil att ta sig till Galle. Har du Bentota som bas tar det ca 1 timme och 15 minuter.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Sri Lanka, hitta och boka en resa till Sri Lanka eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Sri Lanka

Vart kan man snorkla och dyka på Sri Lanka? Var hittar jag de mest intressanta sevärdheterna och vad får man inte missa? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Sri Lanka!

Se alla våra restips för Sri Lanka

Sri Lanka

  • Storslagna naturupplevelser
  • Härliga sandstränder 
  • Tropiskt klimat året runt
Se alla resor till Sri Lanka

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här