Olika rätter som du måste testa på Sri Lanka

Mat på Sri Lanka

Maten på Sri Lanka är en kulinarisk upplevelse som förgyller semestern i detta vackra land. Så missa inte att prova de lokala delikatesserna under din resa till Sri Lanka! Hotellen och många restauranger i turistområdena serverar ett brett utbud av västerländsk mat, men för det mesta finns det även lankesiska alternativ att välja. I bufférestaurangerna brukar det finnas en lankesisk hörna, och det är ofta där du hittar den mest vällagade maten.

Fruktmarknad på Sri Lanka

Indiska influenser

Det lankesiska köket har starka influenser från sin stora granne Indien, men har ändå en helt egen karaktär. Maten har störst likhet med den sydindiska, som i sin tur är ganska annorlunda från de nordindiska grytor som serveras på indiska restauranger i Sverige. Traditionellt är maten på Sri Lanka rejält kryddstark, men de rätter som serveras till turister är nästan alltid betydligt mildare versioner. Så om du gillar stark mat och inte äter på ett lokalt hak utanför turistområdena, be att få maten ”spicy”!

Ris och curry

Grunden i det lankesiska köket är ris och curry – ”rice and curry”, och det äter man till frukost, lunch och middag. Det kan ju låta lite monotont, men det är det inte. Variationen av smakkombinationer och ingredienser är stor, och det serveras alltid en mängd olika grytor. Om du på menyn erbjuds ris och curry med alternativen fisk, kött eller grönsaker betyder det inte att du enbart serveras ris med till exempel en fiskcurry. Väljer du fiskalternativet ingår det nämligen förutom fiskgrytan flera vegetariska röror och grytor, den ena godare än den andra. Dessutom serveras det alltid olika chutneys, pickles och sambol. En sambol är en kryddig röra som brukar innehålla lök och chili. Den vanligaste versionen är pol sambol, som även innehåller kokos, limejuice och lite torkad fisk och äts med det mesta.

Kokosmjölk är en stapelvara, liksom en stor variation av lokalt odlade grönsaker. Linser används förstås för att göra dahl, en fantastiskt god linsgryta som nästan alltid ingår i ris och curry.

Hoppers

En annan typisk lankesisk maträtt är hoppers (kallas även appam), som finns i två olika grundutföranden. En hopper är en pannkaka gjord på fermenterat rismjöl som steks i en skålformad panna. En vanlig version är egg hopper, där ett ägg steks inuti pannkakan. Testa till frukost istället för omelett!

String hoppers är förvirrande nog något helt annat – ångade risnudlar som serveras som ett slags alternativ till det allestädes närvarande riset, framförallt till frukost.

Släck törsten i värmen

Vill du släcka törsten med en öl finns det båda lokala och internationella alternativ att välja mellan. Den vanligaste lokala sorten heter Lion. Föredrar du något alkoholfritt, prova en läskande limesoda. Grunden är färsk limejuice och soda, oftast serveras den sötad med sockerlag. Ibland serveras den med sockerlagen vid sidan om så att du själv kan välja hur söt du vill ha din limesoda. En annan populär törstsläckare är kokosvatten från en ”king coconut”. Kranvatten bör inte drickas av turister. Ber du om vatten till maten kommer du att få en flaska med vatten till bordet.

Sri Lanka är en stor teproducent och te är förstås en nationaldryck. Te från Sri Lanka brukar kallas ceylonte, efter det gamla brittiska namnet på Sri Lanka. Så passa på att njuta av en kopp närproducerat te under din semester!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Sri Lanka, hitta och boka en resa till Sri Lanka eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Sri Lanka

Vart kan man snorkla och dyka på Sri Lanka? Var hittar jag de mest intressanta sevärdheterna och vad får man inte missa? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Sri Lanka!

Se alla våra restips för Sri Lanka

Sri Lanka

  • Storslagna naturupplevelser
  • Härliga sandstränder 
  • Tropiskt klimat året runt
Se alla resor till Sri Lanka

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här