Katedralen i Palma de Mallorca

Palmas sevärdheter

Palma är Mallorcas fantastiska huvudort som bjuder på vackra sevärdheter som de magnifika byggnaderna La Seu, L' Almudaina och Castell de Bellver. I de gamla kvarteren hittar du dessutom många mysiga gator och gränder att strosa runt i. 

Katedralen La Seu La Seu i Palma stad

Slottet Bellver

Bellver betyder utsikt på katalanska och från toppen av slottet har du en fantastisk panoramautsikt över bergen, havet och Palma stad. Men det är in te bara utsikten som gör Castell de Bellver så fantastiskt. Den annorlunda runda arkitekturen är mycket speciell och ett av de första exemplen på 1300-talets militära arkitektur. Det finns tre torn där man höll utkik efter fiender, och slottets fönster är små för att undvika pilarna från angriparnas bågar. De nedre delarna av slottet användes fram till så sent som 1915 som fängelse. På området finns ett fint museum med bland annat skulpturer, medeltida vapen, mallorkinsk keramik, snidade sigill och lampor.

Katedralen La Seu

Palmas absolut vackraste och mest imponerande byggnad är den stora gotiska katedralen La Seu. Den byggdes 1230 ovanpå en arabisk moské och det sägs att den står som en symbol för makten och rikedomen hos Mallorcas kristna erövrare. Byggnaden är prydd med ett av världens största rosettformade fönster i färgat glas. Katedralens fasad är imponerande med olika utsmyckning på alla sidor. Det finns också ett museum där du kan se några av La Seus tidigare altartavlor och mäktiga barock-kandelabrar. Den välkända arkitekten Gaudí har dessutom ett verk inne i katedralen. 

L'Almudaina

Mittemot Palmas katedral ligger palatset L'Almudaina. Det är byggt i en blandning av gotisk och morisk stil, med arabiskinspirerade fönster och medeltida torn. Palatset används än i dag ibland av den spanska kungen. 

La Lonja

La Lonja är namnet på den gamla handelsbörsen i Palma, men också på hela området runt byggnaden. Här finns massor med små mysiga tapasrestauranger och gränder att strosa runt i. Går man ner mot vattnet kommer man till Palmas paradgata, Paseo Marítimo, som går genom hela staden längs med vattnet. Här hittar du marknader, butiker, restauranger och barer. I hamnen kan man se enorma kryssningsfartyg och ståtliga lyxyachter som lägger till här.

Miros museum

Konstnären Joan Miró kom ursprungligen från Barcelona, men han bosatte och gifte sig på Mallorca 1956. Efter hans död 1983 blev hans hus i Palma konstcenter, och är numera ett museum. Mirós målningar är kända för att ha glada färger och lekfulla former och på museet kan du se flera fantasifulla skulpturer, verk på papper och duk samt väggmålningar. I ateljén får man lätt en känsla av att Miró kan komma tillbaka och måla vilken sekund som helst. 

Arabiska bad

Några av de få lämningar som finns kvar på Mallorca efter morerna är de arabiska baden, som ligger bakom Palmas katedral. Från början var det ett badhus med tillhörande vacker trädgård. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Mallorca, hitta och boka en resa till Mallorca eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Mallorca

Här hittar du våra bästa tips på de bästa stränderna, härligaste utflykterna, maten du inte får missa och mycket mer!

Se alla våra restips för Mallorca

Mallorca

  • Magiska stränder
  • Mysiga städer och byar
  • Härliga sevärdheter
Se alla resor till Mallorca

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här