Vy över vulkanen Teide på Teneriffa

Vulkanen Teide

- dramatik på hög nivå!

Vulkanen Teide ligger mitt på Teneriffa och är Spaniens högsta berg och världens tredje största vulkan. Att vandra runt i nationalparken som omger Teide är nästan som att ha en picknick på månen – fast mer spejsat ändå. Här kan man beundra säregna naturskulpturer som ”Drottningens sko” och ”Madonnan”, och väl uppe vid toppen kan du njuta av en enastående vy över havet och de kringliggande öarna.

Teide på Teneriffa - restips Apollo.se

Spaniens högsta berg!

Vulkanen Teide är med sina 3 718 meter Spaniens högsta berg – och en mäktig syn med sin snöklädda topp. Det är en vilande vulkan, sista utbrottet var 1909, och som kuriosa kan nämnas att Columbos bevittnade det tidigare större utbrottet på sin färd över till Den nya världen för över 500 år sedan – vilken start på den resan! 

Vad är det då som lockar med Teide? Jo, förutom de dramatiska, månliknande lavalandskapen och de häftiga klippformationerna som tagit form genom åren och blivit till skapelser som med lite fantasi kan liknas vid bland annat en sko, en örn och en knäböjande drottning finns också en spännande historia att ta del av. Teneriffas urbefolkning, guancherna, trodde att Teide var ingången till helvetet och att djävulen själv höll till där. Han lär också ha kidnappat ljusets gud och lagt ett evigt mörker över världen, ända tills överguden lyckades överbemanna djävulen genom att slänga ner honom i vulkanen, försegla kratern och frita ljusets gud igen. För att hålla djävulen på plats vid utbrott tände guancherna stora eldar runtom på ön.

Linbana upp till Teide

Hur tar man sig upp till Teides topp?

Till Teide kan du enklast ta dig med en av Apollos organiserade utflykter på Teneriffa. Vill du ta dig hit på egen hand kan du antingen hyra bil eller hoppa på buss 342 från Playa de las Américas eller buss 348 från Puerto de la Cruz fram till linbanan, som går (om vädret tillåter) från 2 356 meter höjd upp till 3 555 meter över havet – en tur på ca 8 minuter. Här kan du läsa mer om linbanan.

Utsikten från Teide är helt fantastisk – en klar dag ser du ut över de andra Kanarieöarna La Gomera och Gran Canaria! Du kan också vandra upp om du vill ha lite större utmaning. Det finns flera vandringsleder i området. Tänk på att luften är tunn och det kan blir rätt kyligt. Om du tänker vandra kan det vara en god idé att stanna en natt på den mysiga paradoren Las Cañadas del Teide, som ligger i själva nationalparken med samma namn på 2 000 meters höjd. Då har du tid att vänja dig vid den tunnare luften.

Vill du fortsätta de sista 163 meterna upp efter linbanans slutstation måste du ansöka om tillstånd på nationalparkens hemsida. Anledningen till detta är för att skydda toppen från för många besökare, vilket kan kännas vettigt om man tänker på att Teide har närmare 3 miljoner besökare om året. Tillståndet är gratis, men det kan vara bra att vara ute i god tid med ansökan. 

Litet Teide-lexikon

 • Cañadas del Teide – nationalparken vid Teides fot som består av en gigantisk, inrasad krater.
 • Roques de García – klippområde i Cañadas del Teide med häftiga stenformationer.
 • Ryggradslösa djur – nationalparkens viktigaste djurarter, av 700 insektsarter finns hälften bara här.
 • Fåglar – ta med en kikare och håll utkik efter gamar, sparvhökar, falkar, röda glador och blåvingade Teidefinkar.
 • Världsarv – Teide och dess omgivning betraktas sedan 2007 som ett av Spaniens 44 världsarv.
 • Starwars – har liksom Apornas planet spelats in här.
 • Teidevioler – en botanisk raritet som växer ändå upp till på 3 200 meters höjd. Molnginst och silvertistel är andra växter med fantasieggande namn som trivs i området.
 • Echeide – så hette Teide först, ordet betyder "helvete" på guanchernas språk.
 •  – blir det lätt till linbanan, var där tidigt eller köp de nya fast track-biljetterna online.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Teneriffa, hitta och boka en resa till Teneriffa eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Teneriffa

Vad finns det att göra på Teneriffa? Vilka stränder är de bästa? Vilka restauranger ska jag besöka? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Teneriffa!

Se alla våra restips för Teneriffa

Teneriffa

 • Den största Kanarieön
 • Njut av sandstränder i söder och urban atmosfär i norr
 • Upplev Teide - den stora vulkanen
Se alla resor till Teneriffa

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här