Botaniska trädgården på Madeira

Sevärdheter på Madeira

Madeira har mycket att upptäcka, och den gemensamma nämnaren för öns sevärdheter är kopplingen till den vackra dramatiska naturen med branta klippor, prunkande blomster och hisnande vyer över Atlanten. Här kan du läsa mer om sevärdheter som nunnornas dal, den botaniska trädgården och Cabo Girão!

Vackra vyer på Madeira

Cabo Girão

Cabo Girão är en av Europas högsta havsklippor. Toppen ligger 580 meter över havsytan och härifrån har man en minst sagt underbara vyer över havet. Du har också utsikt över alla de trevliga terrasserna som ligger nere vid klippans botten.

Om du inte lider av svindel och vill ha lite extra pirr i magen kan du alltid ta dig längst ut på utsiktsplattformen med golvplattor av genomskinligt glas. 

Klippan är belägen ca 2 kilometer väster om Câmara de Lobos och ca 14 kilometer från Funchals centrum.

Den botaniska trädgården

Den botaniska trädgården, Jardim Botânico, var en gång i tiden familjen Reids hemvist. I den drygt 35 000 kvadratmeter stora trädgården som tillhör herrgården finns över 2 000 olika växter och träd från hela världen. Här ligger också Naturhistoriska museet, och om du följer stigarna på området väntar blomsterprakt i alla regnbågens färger året om. Du kan också använda din entrébiljett hit för inträde till fågelparken som ligger precis nedanför. Du kommer enklast till Jardim Botânico med linbanan, stadsbussarna 29, 30 och 31 eller med taxi. Parken är öppen varje dag mellan kl. 9.00 och 18.00.  

Fortet Fortaleza i Funchal

I Funchals gamla stadsdel skymtar man snabbt en ståtlig gul mur. Det är muren till det gamla fortet som förr skyddade staden. Fortaleza byggdes under början av 1600-talet och har sedan dess hunnit både byggas om såväl som byggas ut. På 1990-talet öppnade man upp fortet för allmänheten. Uppe på fortet har du en strålande utsikt över Funchal Bay och marinan. Det finns även två museer att besöka och en liten mysig restaurang när hungern infinner sig. Fortet är öppet måndag–lördag kl. 10.00–12.30 och 14.00–17.30.

Linbanan på Madeira Ta linbanan upp till byn Monte

Linbanan till Monte

Från gamla stan kan du som vill ta linbanan upp till den lilla byn Monte som är känd för Monte Palace Tropical Garden. Trädgården är fylld med både exotisk flora, en orientalisk trädgård och en av världens största samlingar av kottepalmer. Här finns också stenfigurer och kvartskristaller så reservera åtminstone ett par timmar för att ta dig runt här – det finns massor att titta på.

Passa också på att besöka den vackra Nosso Senhora do Monte-kyrkan. Med de berömda korgslädarna som avgår precis nedanför kyrkan kan du göra en annorlunda färd halvvägs tillbaka till Funchal. Resan tar ungefär en kvart. Fortsätt sedan med antingen lokalbuss eller med taxi tillbaka till stan. Trevlig tur!

Madeira Story Center

Är du intresserad av att lära dig mer om Madeiras historia? Då är Madeira Story Center den perfekta platsen för dig. Det är ett modernt museum som är utformat så att du får lära dig mer om historien och kulturen genom att använda alla dina sinnen – en rolig utflykt för hela familjen.

Madeira Story Center är öppet alla dagar kl. 10.00–18.00. Det ligger mitt emot kabelbanan till Monte. Adress: Rua D. Carlos I 27-29, 9060-051 Funchal.

Nunnornas dal Nunnornas dal måste upplevas

Nunnornas dal

Strax utanför Funchal ligger spektakulära Nunnornas dal, även kallat Curral da Freiras. Bara resan hit är något som måste upplevas. Efter bara några få kilometer från Funchal har man kommit upp bland de lummiga bergen och utsikterna är magiska. På slingrande vägar kommer man ca 1000 meter över havet och kan se ner över Nunnornas dal. Dalen har fått sitt namn från klostret Santa Claras nunnor som fick fly hit under mitten av 1550-talet efter en invasion av franska pirater. 

Idag finns en trevlig marknad i dalen där du bland annat kan provsmaka likör och köpa souvenirer. Glöm inte att ta med en kofta eller jacka, i dalen är det nämligen något lägre temperatur på grund av bergslandskapet. Vill du besöka dalen kan du boka en utflykt med Apollo under din resa till Madeira. 


Madeira Wine Company

Vill du lära dig mer om Madeiras vinproduktion ska du besöka Madeira Wine Company, som ligger centralt i Funchal. Här kan du provsmaka viner, som till exempel ett mycket gammalt Madeira-vin. De svala provsmakningsrummen ger ett skönt miljöombyte efter en heldag på stan eller vandring ute i naturen.

Porto Moniz

Porto Moniz är en charmig liten stad som ligger på Madeira nordvästra spets. Hit reser du som vill uppleva dramatisk natur - Porto Moniz är nämligen mest känd för sina naturliga lavabassänger. Det är svarta lavaklippor som skapar bassängerna, som fylls med vatten när tidvattnet kommer - ett häftigt naturfenomen att uppleva! På vägen till Porto Moniz passerar man även Djävulsgapet, en klyfta i berget med ett dramatiskt vattenfall. 

Karneval på Madeira

En av de roligaste händelserna på Madeira är karnevalen, som är en av de största i Europa. Karnevalen pågår samtidigt som den kända karnevalen i Rio de Janeiro, bjuder på underhållning i lite mer än en vecka. Förvänta dig en fartfylld gatufest i Funchal med musik, dans och evenemang. Här kan du läsa mer om den festliga karnevalen på Madeira

blomsterfestivalen på Madeira Festa da Flor – blomsterfestivalen på Madeira

Blomsterfestivalen

Madeira bjuder på ständig blommande grönska, men under våren händer något alldeles speciellt. I slutet av april, eller i början på maj firar man Festa da Flor – blomsterfestivalen. Detta är en av de viktigaste och populäraste evenemangen för turister, och hela Funchal fylls av musik, underhållning och blomsterutställningar. En av festivalens höjdpunkter är när skolbarnen bygger en så kallad Wall of Hope för att symbolisera hoppet om en fredligare värld. En annan höjdpunkt är blomsterupptåget som lockar tusentals deltagare i alla åldrar. Hör med din reseledare för aktuella datum.

Shoppa i Forum Madeira

Är du sugen på en shoppingrunda ska du bege dig till den stora shoppingcentret Forum Madeira. Välj och vraka bland över 80 butiker där du kan hitta allt från böcker och elektronikaffärer till kläder och en biograf. Shoppingcentret är öppet måndag-torsdag kl. 10.00-23.00. På helgerna är det öppet till midnatt. God shoppinglycka! Adress: Estrada Monumental 390, 9004-568 Funchal.

Shoppinggallerian Dolce Vita

Även shoppinggallerian Dolce Vita bjuder på mängder med shopping med ca 70 butiker. Shoppa allt från märkeskläder till elektronik och matvaror - här finns helt enkelt det mesta. Gallerian ligger i centrum av Funchal, cirka 150 meter från rondellen vid Santa Catarina-parken och Marina Shopping Center. Dolce Vita har öppet varje dag, kl.09.00-22.00. Adress: Rua Dr. Brito Câmara, nr.9, 9000-039 Sé, Funchal. 
 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Madeira, hitta och boka en resa till Madeira eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Madeira

Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Madeira!

Se alla våra restips för Malta

Madeira

  • Behaglig temperatur året om
  • Kontrasternas ö med vacker natur
  • Perfekt för utomhusaktiviteter
Se alla resor till Madeira

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här